Potravinový teploměr v kuchyni: kdy pomůže? » MlsnáVařečka.cz

Potravinový teploměr v kuchyni: kdy pomůže?

Když se řekne teploměr, většina z nás si vybaví ten, co se strká do podpaží, kde měří teplotu lidského těla. Teploměr však může parádně posloužit také v kuchyni, samozřejmě ovšem, pokud si k ruce vezmeme potravinový, a nikoliv lékařský.

Jak kuchyňský teploměr funguje

Potravinové teploměry pomáhají při přípravě masa a vaření všeobecně. Obvykle se jedná o vpichové teploměry s hrotem a sondou, který ponoříte nebo vpíchnete do potraviny, a na displeji se vám zakrátko zobrazí aktuální teplota pokrmu. Podle teploty a zamýšleného kuchařského záměru snadno upravíte podmínky při vaření nebo pečení (stáhnete nebo zvýšíte teplotu plotýnky nebo trouby).

kuchyňský teploměr tescoma

Vpichový teploměr TESCOMA

Kdy použít potravinový teploměr?

Možná si nedovedete představit, kdy by vám kuchyňský teploměr mohl pomoci. Zde je pár příkladů:

  • pečení masa v troubě
  • příprava kojenecké stravy
  • CUKRAŘINA (např. kontrola teploty čokoládové polevy)
  • specifické kuchařské techniky (např. pošírování, kdy se teplota tekutiny, ve které se pokrm pošíruje, musí pohybovat mezi 80 – 90 °C)
  • zavařování
kuchyňský teploměr delicia

Dalšími příklady kuchyňských měřičů teploty je chladírenský teploměr, který hlídá teplotu chladírenských potravinových výrobků nebo ohebný PRSTENCOVÝ TEPLOMĚR, který změří teplotu vína.

teploměr na víno

Prstencový teploměr na víno

Některé moderní, nadstandardně vybavené trouby se dodávají včetně příslušenství v podobě masové sondy.

Kuchyňský teploměr: koupit nebo ne?

Potravinový teploměr se v domácnosti vyplatí, jednak nestojí nekřesťanské peníze, a také je jednoduše skladný, takže se vejde do kuchyňského šuplíku, aniž by zabíral hodně místa.

Pokud se rozhodnete teploměr si koupit, řiďte se také rozsahem teplot, které je schopný naměřit. Rozsah teplot se obvykle pohybuje kolem -20 °C – 250 °C, ale záleží na modelu.

Kuchyňské teploměry mívají digitální displej pro snadné a pohodlné odčítání naměřených hodnot teploty, jsou poháněné aku bateriemi, snadno se udržují: myjí se pouze v ruce (do myčky jsou vhodné pouze vybrané, dražší modely).

Zkušenější kuchařky či kuchaři, kteří již ovládají techniky přípravy pokrmů v kuchyni, se bez teploměru patrně obejdou, případně jej používají pouze jako pomůcku při vaření.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: