Pánev v kuchyni: jakou velikost vybrat?

Kvalitní pánev patří k základnímu kuchyňskému vybavení, vybírat se dá z nepřeberného množství tvarů, materiálů, typů povrchových úprav.

Pokud si vyberete nejlepší pánev pro vaše kuchařské záměry, zbývá se zamyslet nad velikostí pánve. Jak velkou pánev budete potřebovat záleží mj. na jejím typu, počtu strávníků, pro které budete vařit, ale také na velikosti plotýnky vašeho sporáku.

Jak se měří velikost pánve

Než se pustíme do konkrétních velikostí, pojďme si říct, jak se měří velikost kulaté pánve.

Pánve mívají okraje, které se směrem vzhůru rozšiřují. Extrémním případem jsou pánve WOK, typické svým kónickým tvarem, kdy rozdíl mezi průměrem dna a horním okrajem je klidně třínásobný.

Hovoříme-li o pánvi s průměrem 24 cm, pak se obvykle myslí horní průměr pánve.

Dolní průměr pánve může být důležitý kvůli velikosti plotýnky, zvlášť pokud se jedná o pánev na indukci. Rozdíl mezi dolním a horním průměrem pánve je daný tím, jak vysoké a šikmé jsou okraje pánve. Proto u pánví s průměrem 24 cm může mít dno pokaždé jinou velikost.

Tip: Chcete-li přesně změřit dno pánve, vezměte si s sebou do obchodu metr.

Velikost pánve a počet porcí

velikost pánve

příklad

počet porcí

16 - 18 cm

pánev tefal trattoria 20 cm

pro jedno až dvě volská oka, nebo pro tři míchaná vejce

20 cm

univerzální pánev de buyer železná 20 cm

ideální velikost, jste-li single a vaříte si pouze sami pro sebe, dá se také použít na přípravu přílohy pro vícečlennou domácnost

24 cm

pánev tefal pro 24cm

správná velikost pro 2-3 osoby

26 cm

tescoma pánev premium 26cm univerzální

nepoužívá se příliš často

28 cm

pánev WMF fusiontec 28cm

univerzální velikost pánve, neměla by chybět v žádné domácnosti, vystačí pro 3-5 osob

32 cm

pánev Ballarini 32 cm

velká pánev; vyplatí se, pokud často smažíte větší množství potravin a potřebujete dostatečnou plochu, aby byl pokrm rychle připravený (např. řízky)

36 cm a více

pánve, které se používají převážně v profi gastronomických provozech, v běžné kuchyni je téměř nenajdete

Univerzální pánev

Pojďme si vzít k ruce univerzální pánev, na které můžeme nejenom smažit, ale také dusit pokrmy a připravovat v ní omáčky. Taková pánev má zvýšené okraje (bývají vysoké kolem 6 cm) a obvykle k ní patří i dobře padnoucí poklička.

univerzální pánev s pokličkou teafal

Univerzální pánev s pokličkou, pr. 28 cm, zdroj: Alza.cz

Čtěte také: Pánev pro začátečníka: jaká je nejvhodnější?

Pánev pro čtyři

Vaříte-li pro čtyřčlennou domácnost, pak je nejlepší kulatá univerzální pánev o pr. 28 cm. Na dno pánve naskládáte čtyři porce masa, a když se budete chtít pustit do guláše, poskytne pánev štědrý objem pro přípravu pokrmu pro celou rodinu.

Pánev pro single nebo pro dva

Vaříte-li si pro sebe, případně jste v domácnosti dva, jsou pro vás ideální pánve o pr. 20, resp. 24 cm. S pánvemi se bude dobře manipulovat, na sporáku obvykle najdete plotýnku o této velikosti, ušetříte tedy na energii.

TIP: Pokud si k ruce vezmete litinovou pánev, pak v ní pokrm můžete nejenom připravit, ale v pánvi rovnou servírovat. Litinové pánve mají rustikální vzhled, na stole se budou krásně vyjímat a jídlo v nich vydrží dlouho teplé. Ideální pro servírování 1 porce.

litinová servírovací pánev

Litinová servírovací pánev Fajita, zdroj: MlsnýHrnec.cz

Velké pánve

Jako velké se označují pánve o pr. 32 a více. Velké pánve poskytnou dostatečnou plochu pro přípravu většího množství pokrmů (například při smažení pro větší společnost), na druhou stranu potřebují dostatečný zdroj tepla.

Plotýnky na běžném kuchyňském sporáku obvykle tak velké nebývají, můžete mít problém velkou pánev dostatečně rozpálit.

Hloubka pánve

Nejenom plocha pro smažení, důležitou roli hraje také to, jaký objem pokrmu je pánev schopná pojmout. To se hodí při přípravě gulášů a omáček, které vyžadují dušení v tekutině. Proto má univerzální pánev zvýšený okraj, ale ne tolik, aby bránil pohodlné manipulaci s pokrmem při smažení (např. otáčení masa nebo palačinek či omelet).

Pánev a velikost plotýnky

Velikost dna pánve hraje roli v případě, že máte sporák se sklokeramickou deskou nebo s klasickými elektrickými plotýnkami. U plynového sporáku velikost dna nehraje zásadní roli.

Vždy byste se měli snažit používat pánev na plotýnce, jejíž průměr se nejvíce blíží velikosti dna pánve. Jednat šetříte energii, pak také samotnou pánev.

Používáte-li příliš velkou pánev na menší plotýnce, může se stát, že pánev se dostatečně nenahřeje, abyste na ní mohli začít vařit. Podstatný je materiál, ze kterého je pánev vyrobená. Je-li pánev z materiálu, který dobře vede teplo (například litina), pak 1-2 cm dna pánve přesahujícího přes plotýnku nevadí.

Jestliže pánev menšího průměru posadíte na velkou plotýnku, může se stát, že se dno pánve časem zkroutí, protože na něj bude působit koncentrovaný žár. Viklající, nerovné dno je často způsobené položením studené pánve na indukční plotýnku, kterou zapneme na plný výkon.

Pánev do trouby

Pokročilejší kuchařské techniky počítají s tím, že se pokrm po prvotním orestování na plotýnce nechává v pánvi dusit nebo táhnout v troubě. Předpokladem je, že pánev nemá žádné umělohmotné prvky nebo dřevěnou rukojeť.

Pokud máte pánev vhodnou do trouby (výborná je např. litinová), ujistěte se, že prostor v troubě je dostatečně veliký, aby se dovnitř vešla i s rukojetí. U některých pánví se rukojeť dá odejmout.

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Pánev v kuchyni: jakou velikost vybrat?, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/panev-v-kuchyni-jakou-velikost-vybrat/