Krůtí kari s žitnými plackami » MlsnáVařečka.cz
květákové kari

Krůtí kari s žitnými plackami

Mám ráda odlehčená jídla, zejména k večeři. A když se skládají jenom z několika málo surovin, tím líp. Krůtí kari je jedním z takových pokrmů, hlavní ingredience tvoří krůtí maso a květák. Je to jednoduchý, dietní recept, který bude chutnat i chlapovi, který má rád steaky.

Jako přílohu jsem si ke kari připravila jednoduché žitné placky, které jsou hotové během pár minut a není v nich ani kapka oleje. Můžete si jich upéct víc a podávat i druhý den.

Vytisknout
krůtí kari recept

Krůtí kari s žitnými plackami


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 30 min
  • Porce: 2

Popis

Krůtí kari s květákem, podávané s žitnými plackami. Odlehčená, rychlá večeře.


Ingredience

Krůtí kari:

  • 400 g květáku
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g krůtích prsou
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 lžičky kari
  • 500 ml zeleninového nebo krůtího vývaru
  • 150 ml kokosového mléka
  • sůl a pepř

Žitné placky:

  • 70 g žitné mouky
  • 30-35 g vody
  • sůl


Pracovní postup

Krůtí kari:

  1. Květák si rozdělíme na dvé poloviny. Jednu polovinu rozmixujeme ve vývaru dohladka a druhou polovinu rozdělíme na menší růžičky.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na olivovém oleji dosklovita. Přidáme prolisovaný česnek a lehce osmahneme, ale pozor, aby se nepřipálil. Zhořkl by.
  3. Přidáme krůtí prsa nakrájené na kostky nebo nudličky a osmahneme dozlatova na mírném plamenu.
  4. Zalijeme vývarem s rozmixovaným květákem a necháme asi 10 minut dusit pod pokličkou.
  5. Přidáme zbylé růžičky květáku, koření a kokosové mléko a vaříme doměkka už bez pokličky, aby se vypařila voda a směs nám zhoustla.
  6. Případně dochutíme ještě pepřem a solí a podáváme.

Žitné placky:

  1. Žitnou mouku smícháme se solí a přidáme vodu. Vodu přidáváme po lžících, každá mouka totiž saje jinak. Potřebujeme si vytvořit vláčné těsto, které nám půjde vyválet na placku. Kuličku těsta necháme chvíli odpočinout zabalenou v potravinářské fólii. Třeba než se dovaří kari.
  2. Velkou kuličku poté rozdělíme na kuličky menší, které na pomoučeném válu rozválíme na tenko, klidně na 1 mm.
  3. Žitné placky poté opečeme na suché pánvi z obou stran, dokud se na nich nezačnou tvořit tmavá oka.

Podáváme ke kari.

Poznámky k receptu

Rychlý recept, vhodný i pro začátečníky.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

suroviny na krůtí kari s květákemkrůtí kari s květákem postupžitné placky

​Krůtí kari s květákem: tipy a rady

  • Místo krůtího masa můžete použít cizrnu. Nejjednodušší je použít tu z konzervy ve slaném nálevu, ale nálev sceďte. Dostanete tak vegetariánské kari.
  • Kokosové mléko je nejlepší také z konzervy, ale můžete použít i domácí nebo jiné.
  • Jestli nemáte rádi placky, je výborné k tomuto kari podávat jasmínovou rýži.
  • Omáčku můžete ještě dochutit pár kapkami citrónové nebo limetkové šťávy, bude mít větší říz.

květákové kari

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: