Krůtí po indicku s batátovou kaší

Pochutnejte si na lehkém krůtím mase obaleném v indickém koření!

Tuhle dobrotu výtečně doplňuje jemná kaše z batátů, neboli sladkých brambor. Pojďme se podívat na recept.

krůtí po indicku s batátovou kaší

Krůtí po indicku s batátovou kaší

Kousky krůtího masa obalené v sušeném koriandru, zázvoru, drceném kmínu a kari, ve smetanové omáčce s batátovou kaší.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Maso nakrájíme na menší kousky (medailonky), které obalíme ve směsi koření, osolíme a zprudka opečeme na rozpuštěném tuku.
  • Opečené medailonky vyndáme z pánve a výpek podlijeme smetanou, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se nesrazila. Mírně povaříme, dokud smetanová omáčka nezhoustne, nakonec do pánve vrátíme opečené medailonky.
  • V hrnci, v osolené vodě, uvaříme kousky batátů a brambor do měkka, poté rozmačkáme na kaši a zjemníme vlažným mlékem a máslem. Osolíme dle chuti.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank

Koření v indické kuchyni

Indická kuchyně je typická množstvím koření, které se při přípravě pokrmů používají. Málokdy se však používá jen jeden druh, obvykle jsou to směsi koření, v Indii zvané „masaly“. Typické pro masaly jsou tyto druhy koření:

Koriandr

Čerstvá nať je vynikající koření na grilované ryby. Také se hodí do salátů, majonéz, tvarohových pomazánek a smetanových zálivek. Semena koriandru se používají při pečení pečiva i zákusků a vánočního cukroví. Vhodná jsou do nádivek, paštik a pod tučná masa.

Zázvor

Sušený mletý zázvor má jemnější chuť než čerstvý zázvor. Není tak ostrý a štiplavý. Mletý zázvor je součástí celé řady směsi koření. Používá se zejména do masitých jídel (především vynikne na drůbežím mase). Přidává se také do perníků a biskvitů, do kompotů, k zelenině, k dochucení rýže, ovocných salátů, zvýrazní také nádivky a lze ho dokonce použít i do marinády na zvěřinu.

Kmín

Kromě kuchyně se kmín také dlouhou dobu používá jako léčivo v přírodní medicíně. I klinické studie provedené v posledních letech potvrzují, že kmín skutečně může pomáhat při podpoře trávení a v prevenci otravy jídlem. Výzkum také odhalil některé nové léčivé účinky kmínu, mezi které patří snižování hladiny cukru i cholesterolu v krvi, a tím i pomoc při hubnutí.

Kari

Žlutá směs koření známá pod názvem kari je nejen výborným dochucovadlem různých pokrmů, ale podle amerických vědců navíc dokáže zastavit i přibírání na váze. Významnou složkou kari je kurkuma, která směsi koření propůjčuje zářivě žlutou barvu. Kurkuma je považována za zázračné koření a přírodní lék pro krásu a zdraví.

Zkuste náš další recept z indické kuchyně: grilovaná tikka a okurková raita 

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Krůtí po indicku s batátovou kaší, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kruti-po-indicku-s-batatovou-kasi/