zapékané těstoviny s uzeným

Jednoduché zapečené těstoviny s uzeným

Naši dělali zapékané těstoviny často. Zkoušela jsem pak těstoviny zapékat, když jsem se stala paní ve vlastní domácnosti, ale dlouho se mi dařily těstoviny pouze suché, i když jsem do nich dávala „mastnou“ uzeninu.

Posléze jsem začala přidávat víc vajec, které jsem rozšlehala v tučné smetaně. A jak se panečku výsledek změnil k lepšímu!

Těstoviny také dávám zapéct v pekáčku nebo zapékací míse s poklicí. Těstoviny se tak tolik nevysuší a zůstanou šťavnatější.

zapékané těstoviny s uzeným a se sýrem

Zapékané těstoviny s uzeným

Jednoduchý recept na zapékaný těstoviny s uzeným, podávané se strouhaným sýrem.
4.50 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Celkový čas: 1 hod
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 400 g těstoviny (v nevařeném stavu)
  • 250 g uzená slanina (např. Ostravská)
  • 4 ks vejce
  • 100 ml smetana (30 %)
  • 1 ks CIBULE (větší)
  • 2 stroužek ČESNEK
  • 1 lžička VEPŘOVÉ SÁDLO
  • MÁSLO (na vymazání pekáčku)
  • SŮL
  • PEPŘ
  • tvrdý sýr (na strouhání, tučný, kolem 45 %)
  • okurka z láku

PRACOVNÍ POSTUP

  • Těstoviny uvaříme dle instrukcí výrobce v dostatečném množství osolené vody, slijeme.
  • Rozehřejeme troubu na 170 °C.
  • Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek utřeme.
  • Na pánvi rozpálíme sádlo, přisypeme cibuli, stáhneme teplotu na střední plamen a restujeme 5 minut. Poté přidáme nakrájenou slaninu a opékáme dalších 5 minut.
  • Těstoviny opepříme, smícháme se slaninou na cibulce, přidáme utřený česnek.
  • Pekáček vymažeme poctivě máslem.
  • Do pekáčku rozvrstvíme těstoviny.
  • Vejce rozkvedláme se smetanou a přelijeme přes těstoviny.
  • Pekáček přikryjeme poklicí (případně alobalem) a dáme péct 30 minut do trouby.
  • Poté poklici sundáme a ještě 10 minut zapékáme.
  • Zapečené těstoviny podáváme posypané sýrem, s kyselou okurkou.

Ještě pár slov k receptu:

Nezapékejte těstoviny v elektrické troubě se zapnutým horkovzdušným ohřevem. Těstoviny na povrchu vyschnou a ztvrdnou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
Jednoduché zapékané těstoviny s uzeným

Tipy pro zapékané těstoviny

  • K přípravě pokrmu můžete použít těstoviny, které vám zbyly z předchozího vaření.
  • Zapékané těstoviny jsou výborné proto, že vás přísně neomezují surovinami, které je do nich potřeba přidat. Prohledejte lednici, zužitkujte zbytky – uzeniny, zeleniny, sýra. Nejlepší zapékané těstoviny jsou často ve stylu „co dům dal“, tedy podle neopakovatelného receptu.
blank

Co do zapékaných těstovin?

Specifickou chuť získáte, pokud těstoviny zapečete s tuňákem nebo lososem, dobré těstoviny jsou se špenátem nebo brokolicí (klidně zkuste i vegetariánskou verzi).

Milovníci masa sáhnou po kuřecím mase nebo po mletém. Oba typy mas jsou rychlé k přípravě, není třeba žádná dlouhá speciální úprava předem (např. dušení), stačí orestovat, promíchat s vařenými těstovinami a dát péct.

blank

Další recepty na těstoviny:

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jednoduché zapečené těstoviny s uzeným, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jednoduche-zapecene-testoviny-s-uzenym/