Jednoduchá domácí pizza na plech
Kluci dnes měli pracovní den (táta i oba naši puberťáci), navečer jsem jim slíbila domácí pizzu.
Pizzu peču na celý plech, netrvá dlouho a z pizzy zůstane jen pár drobků. Nehrozí, že by zbylo do druhého dne, tak moc dobrá je!
Na jeden větší plech o rozměrech asi 35×45 cm dělám těsto na pizzu z 300-350 g hladké mouky. Vyjde tak akorát tenké, přesně jak klukům chutná.

Těsto na domácí pizzu
Těsto zadělávám z hladké mouky a čerstvých kvasnic.
Kuchyňského robota nemám, zato mám dostatek cviku v rukách, těsto vyhnětu a vybouchám na pracovní desce, aby se vše pěkně pospojovalo a vyšlo mi lesklé hladké těsto, které je pružné a nelepí se.
Těsto obsahuje trochu olivového oleje, proto má tendenci osychat na povrchu. Z tohoto důvodu se mi osvědčilo dávat kynout těsto do vypnuté trouby, na jejíž dno jsem umístila kastrol s horkou vodou.
Ten v troubě vytvoří vlhko a teplo, ideální podmínky pro rychlé kynutí těsta. Těsto na pizzu mi takhle ani ne do hodiny znásobí objem, a hlavně neoschne.

Co na pizzu
Těsto rozprostřu na plech vymaštěný plech, a povrch potřu rajčatovou omáčkou.
Tu si sama připravuju z pasírovaných rajčat, která smíchám s česnekem, solí a pepřem, a nasypu do ní bylinky (buď oholím dvě snítky čerstvého tymiánu nebo oregano).
No a pak dávám, co lednice dá. Tučný sýr, tentokrát jsem použila Goudu, šunku, rajčátka. Úplně nakonec posypu sušenými italskými bylinkami, které pizze dodají chuť Itálie.

Domácí pizza
Equipment
- Krájecí kolečko na pizzu
- Forma na pizzu Tescoma
- Nová pizza
Ingredients
Těsto na pizzu:
- 350 g HLADKÁ MOUKA
- 1/4 kostka droždí čerstvé
- 2 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
- 250 ml vlažná voda
- SŮL
- 1 lžička cukr
Rajčatová omáčka:
- 300 ml Rajčatové pyré nebo passata
- 2 stroužek ČESNEK
- SŮL
- PEPŘ
- čerstvé bylinky tymián, oregano
Na pizzu:
- 250 g tučný sýr Gouda
- 200 g šunka
- rajčata
- italské bylinky
Instructions
Těsto na pizzu:
- Hladkou mouku vsypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme částí vlažné vody. Mouku přihrneme ze stran a necháme asi 10 minut vzejít kvásek.
- Přidáme sůl, olivový olej, zbytek vody a důkladně vypracujeme hladké a pružné těsto na pizzu. Neodbývejte tento krok!
- Těsto vložíme do vypnuté trouby, na jejíž dno jsme umístili hrnec s horkou vodou. Troubu zavřeme a těsto na pizzu necháme v klidu kynout.
Rajčatová omáčka:
- Na pánvi ohřejeme rajčatovou passatu, přidáme utřený česnek, osolíme, opepříme a přidáme bylinky.
- Rajčatovou omáčku necháme vychladnout, abychom ji na těsto nenalévali teplou.
Dokončení:
- Vykynuté těsto na pizzu rozprostřeme na vymaštěný plech (máslem, olejem), okraje necháme vyšší.
- Na povrch těsta vylijeme rajčatovou omáčku a rovnoměrně jí potřeme po celé ploše těsta.
- Na omáčku navrstvíme nakrájený sýr, šunku, rajčata; nakonec posypeme sušenými italskými bylinkami.
- Pizzu dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C (elektrická bez horkovzduchu) asi na 30 minut, nebo než okraje pizzy zezlátnou.
Notes
