šunkofleky

Jednoduché šunkofleky bez smetany a sýra

Tohle je tradiční recept na šunkofleky. Není třeba smetana, ba ani sýr, zato si fleky vylepšíme vařeným uzeným masem a pořádnou porcí vajec.

Chutnají… hmm… no božsky! Nenechte si je ujít, stojí za vyzkoušení!

Co jsou šunkofleky?

Šunkofleky, jinak také šunkafleky, jsou vařené těstoviny ve tvaru fleků (široké nudle nakrájené na čtverečky). Přidává se k nim uzené maso a vejce, mastí se máslem a zapékají v troubě.

Šunkofleky se krájí na „řezy“, na talíři je možné posypat je nasekanými listy zelené petržele. K zapečeným šunkoflekům se klasicky podává sladkokyselá okurka.

Co patří do šunkofleků?

Tenhle recept obnáší jen základní suroviny, přesto výsledné dílo chutná báječně.

Výhodou je, že šunkofleky zvládnete během připravit během chvilky, do půl hodiny můžete servírovat rychlý oběd nebo večeři.

Ingredience do šunkofleků:

  • Fleky
  • uzené maso (vzala jsem libovější anglickou slaninu)
  • vejce
  • máslo
  • sůl a pepř

A to je vše. Skoro neuvěřitelné, že?

Jak udělat šunkofleky

Šunkofleky se připravují z těstovin, předem uvařených na skus. Ty se pak promíchají s uzeným masem a vejci, a dají se asi na půlhodinu zapéct do trouby.

  1. Fleky uvaříme podle návodu na sáčku s těstovinami.
  2. Maso nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi na trošce másla.
  3. Slité těstoviny vsypeme do větší mísy, promícháme s masem, máslem, zalijeme rozšlehanými vejci. Osolíme, opepříme.
  4. Těstovinovou směs navrstvíme do formy vymazané máslem a zapékáme v troubě necelých 30 minut.

Další těstovinové recepty na našem blogu:

Jak dlouho péct šunkofleky v troubě?

Šunkofleky se pečou v troubě předehřáté zhruba na 180 °C bez horkovzduchu (pouze horní a dolní ohřev). Vkládají se do formy důkladně vymazané máslem.

V troubě jim stačí asi 20-30 minut, záleží na tom, z jakého materiálu je vyrobená forma, v které pečete, a jak vysokou vrstvu šunkofleků zapékáte.

Například v litinové zapékací formě, kterou jsem použila já, je potřeba péct šunkofleky asi o 5-10 minut později, protože litině chvíli trvá, než se nahřeje.

Čím menší vrstvu těstovin zapékáte, tím budou rychleji hotové.

Šunkofleky se pečou v nezakryté formě. Nedoporučuji zapínat troubu s horkovzdušným oběhem, protože ten povrch těstovin vysušuje a fleky v horní vrstvě jsou pak tvrdé (a nepoživatelné).

Odkud pochází slovo šunkofleky?

Jedná se o počeštěnou verzi německých slov šunka (Schinken) a fleky – typ těstovin (Fleckerl).

Do šunkafleků se původně používala šunka, ale podle mě je do těstovin příliš suchá. No a fleky jsou klasickým druhem těstovin – nejde ani tak o materiál, ze kterého jsou těstoviny vyrobené, jako o tvar. Fleky jsou malé čtverečky o hraně asi 1 cm.

šunkofleky recept

Rychlé a výborné šunkofleky

Recept na tradiční fleky s masem a vejci, zapékané v troubě.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 25 min
Celkový čas: 45 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 500 g těstoviny fleky
  • 250 g anglická slanina (libovější)
  • 8 ks vejce
  • 50 g máslo (plus na vymazání formy)
  • SŮL
  • PEPŘ
  • petržel lístky (na ozdobu)
  • kyselá okurka

PRACOVNÍ POSTUP

  • Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody na skus, řiďte se instrukcemi výrobce.
  • Troubu rozehřejeme na 180 °C, bez horkovzdušného ohřevu.
  • Mezitím si nakrájíme uzené maso na kostičky o hraně asi 1 cm a osmažíme je na pánvi na troše másla.
  • Těstoviny slijeme, vsypeme je do větší mísy a promícháme je s máslem, až se máslo v těstovinách rozpustí.
  • Vejce rozklepneme do misky a prošleháme, zlehka je osolíme.
  • Těstoviny smícháme s masem, osolíme a opepříme, zalijeme vejci.
  • Formu na pečení (pekáček) vymažeme důkladně máslem.
  • Těstovinovou směs rozvrstvíme do vymazaného pekáčku a dáme péct na necelou půlhodinu, dokud povrch nezezlátne.
  • Šunkafleky necháme chvíli vychladnout, krájíme na řezy a na talíři zdobíme sekanou petrželkou. Obložíme kyselou okurkou.

Ještě pár slov k receptu:

Druhý den můžeme zbylé šunkofleky opéct na pánvi na másle, chutnají skvěle!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jednoduché šunkofleky bez smetany a sýra, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jednoduche-sunkofleky-bez-smetany-a-syra/