buřtguláš

Výborný buřtguláš s chlebem

Bramborový guláš neboli buřtguláš mám hrozně ráda už z dětství, tenkrát to bylo jedno z našich oblíbených jídel. Aby taky ne: které dítě nemiluje buřty nebo párky?

Teď už chápu, proč buřtguláš ráda vařila i mamka, která jinak vaření moc nedá.

Buřtguláš je rychlovka s minimem špinavého nádobí, a potřebné suroviny se řadí do kategorie “co dům dal”, jídlo z jednoho hrnce. Žádné velké nákupy předem, množství do hrnce bez problémů dáte od oka.

Bramborovým gulášem uděláte radost malým i velkým. My jsme ho právě dojedli, už nezbylo, ale kdyby ano…  klidně bych si ještě talíř dala!

buřtguláš příprava

Jak udělat buřtguláš?

Postup:

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme.
  2. Ve vyšším hrnci rozehřejeme olej a cibuli osmahneme dozlatova.
  3. Přidáme nakrájené buřty a krátce smažíme.
  4. Zaprášíme sladkou paprikou, přidáme prolisovaný česnek, mícháme.
  5. Zalijeme vodou, přidáme nakrájené brambory, sůl, pepř, bobkový list.
  6. Vaříme, dokud brambory nezměknou, trvá to asi 15 minut.
  7. Zahustíme jíškou a ještě krátce povaříme.

S čím servírujeme buřtguláš?

Odpověď je jednoduchá, přeci s chlebem! Krajíc čerstvého chleba k buřtguláši a rychlou večeři, která bude chutnat všem, máte na stole.

buřtguláš recept

Výborný buřtguláš s chlebem

Rychlá večeře nebo oběd: to je buřtguláš, vše v jednom hrnci, šetří čas a spoustu nádobí. Vyzkoušejte recept!
4.41 from 15 votes
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 minutes
Porce: 6
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Ve vyšším kastrolu nebo hrnci (ideálně s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme olej a osmahneme cibuli dozlatova.
  • Přidáme na kostky nebo půlměsíčky nakrájené buřty, chvíli restujeme, než dostanou barvu. Zaprášíme paprikou a přidáme prolisovaný česnek. Teď opékáme jen pár vteřin, aby se paprika a česnek nepřipálily.
  • Přilejeme asi 2 – 3 dcl vody, jen tak, aby byla směs zhruba do poloviny ponořená. Přidáme na kostičky nakrájené brambory, sůl, pepř, koření a bobkový list. Přiklopíme a necháme vařit asi 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké. 
  • Zalejeme jíškou, kterou vytvoříme smícháním smetany a mouky. Necháme pozvolna vařit 5-10 minut za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Kdyby byla málo hustá, přidáme ještě trochu jíšky. Kdyby moc hustá, přilejeme trochu vody nebo mléka a opět krátce povaříme.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Příprava buřtguláše je snadná a rychlá, s přehledem jej zvládne i začátečník.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
jak uvařit buřtguláš

Bramborový guláš: tipy a rady

  • Buřtguláš se dá udělat taky z párků nebo jiné podobné uzeniny, ale originál je nejlepší.
  • Jíšku můžete udělat i z mléka, ale nebude mít tak plnou chuť. Tuto variantu využívám, když potřebuji směs ještě víc zahustit.
  • Podáváme s chlebem, ale díky bramborám můžete i samotné.
  • Kdo má rád, přidá na dochucení trochu majoránky, tu přidává také český kuchařský guru Zdeněk Pohlreich.
  • Fajnšmekři také dělají buřtguláš s fazolemi nebo houbami – fantazii (a chuti) se meze nekladou.
  • TIP: Příprava buřtguláše nezabere moc času, ani nenašpiní spousty nádobí! Tenhle bramborový guláš se v podstatě dělá v jednom hrnci, nebo táborníci v kotlíku nad ohněm (viz Kluci v akci).
buřtguláš

O autorovi

Petra B.

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

1comment
AmoreROMEO

more to je taková chálka šichni to doma jí

Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Výborný buřtguláš s chlebem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/vyborny-burtgulas-s-chlebem/