hovězí guláš s cibulí

Hovězí guláš, zahuštěný cibulí

Co takhle dát si klasický gulášek se šesti?

Mám pro vás recept na hovězí guláš se spoustou cibule, který k zahuštění nepotřebuje žádnou mouku. Pusťme se do něj!

Jaké maso na hovězí guláš

Guláš je pomalu a dlouho dušený typ pokrmu, nejlepší maso na guláš je prorostlejší, zkušení nedají dopustit na hovězí kližku.

blank

Kližka je maso nad kolenem hovězího kusu, buď z přední nebo zadní nohy. Tato část masa je za život zvířete dost namáhaná, proto je kližka šlachovitá, obsahuje hodně vaziva. A to je pro guláš ideální! Proč?

Protože pomalým dušením se vazy rozpustí, maso bude šťavnaté a plné chuti. Pokud byste dělali guláš ze „zadního“ hovězího, které bývá libové, byl by guláš ve výsledku suchý.

hovězí kližka

TIP: Guláš dusím v mém oblíbeném LITINOVÉM HRNCI (kulatý hrnec o pr. 24 cm, vejde se tam v pohodě guláše pro 6, možná až 8 osob).

Jak správně zahustit guláš?

Aby byl guláš dostatečně hustý (ani moc, ani málo), využívají se tyto základní způsoby:

  1. Starší chléb, ideálně žitný a bez kůrek – takto zahušťovaly guláš naše babičky. Chléb nakrájený na kostičky se na začátku dušení přihodí ke guláši, mouka obsažená v chlebu se rozvaří a guláš zahustí.
  2. Mouka – smíchaná s vodou, tzv. záklechtka, je řešení pro líné kuchařky. Je to asi nejjednodušší způsob, mouka s tekutinou však má tendenci vytvářet v guláši hrudky, musíte záklechtku dobře rozmíchat. Mouka by se měla v guláši alespoň 15 minut povařit.
  3. Jíška – elegantnější způsob, jak guláš zahustit pomocí mouky. Základní jíška se připravuje z 1 dílu mouku a 1 dílu másla. Jíška pro guláš se dělá tmavší (pozor, tmavší jíšky nezahušťují tak dobře, jako jíšky světlé!).
  4. Cibule – a to ve velkém množství (klidně v poměru co váží maso na guláš, tolik cibule!) dokáže guláš krásně zahustit. To je také případ tohoto receptu. Z cibule je třeba připravit tmavý základ, který dá guláši nejenom správnou barvu, ale také chuť.

Cibule na zahuštění guláše funguje skvěle, navíc tenhle způsob si můžou dovolit i ti, kteří trpí intolerancí lepku. Gulášek zahuštěný cibulí je také low carb friendly!

hovězí guláš s cibulí recept

Hovězí guláš

Recept na vynikající hovězí guláš z kližky, zahuštěný cibulí.
4.15 from 7 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 2 hod
Celkový čas: 2 hod 30 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Hovězí kližku očistíme, ořežeme případné tužší blány a nakrájíme na kostky o hraně 2,5-3 cm.
  • Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  • V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme sádlo, vhodíme do ní cibuli a pomalu ji na středním plamenu restujeme dohněda.
  • Chvíli to potrvá, ale nechtějte čas urychlit tím, že zvýšíte teplotu pod hrncem. Pokud by se vám cibule připálila, bude guláš hořký.
  • K cibuli přilijeme naběračku vývaru a necháme ho vyvařit, podpoříme tím hnědnutí cibule.
  • K cibulovému základu přisypeme maso, osolíme, okmínujeme, přidáme na teplotě a maso zprudka orestujeme dozlatova.
  • Přidáme pepř, rajčatový protlak, sladkou papriku a vše asi 2 minuty restujeme, mícháme.
  • Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list. Jakmile se guláš začne vařit, stáhneme teplotu na minimum, přiklopíme poklicí a dusíme maso doměkka, trvá to asi 2 hodiny.
  • Občas do hrnce nakoukněte a případně dolijte vývar, jeho hladina by měla sahat asi do výše masa.
  • Ke konci ke guláši přidáme rozetřený česnek a na samotný závěr necelou lžičku sušené majoránky. Tu nejdříve promněte mezi prsty, rozvoní se.
  • Guláš servírujeme s knedlíky, na talíři poklademe plátky cibule a ozdobíme petrželkou.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud vám guláš vydrží do druhého dne, rozleží se a bude chutnat ještě lépe.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
hovězí guláš

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Hovězí guláš, zahuštěný cibulí, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/hovezi-gulas-zahusteny-cibuli/