Čtěte: 9 tipů pro domácí uzení masa »

masové kuličky v rajčatové omáčce

Báječné masové kuličky v rajčatové omáčce: jak na ně?

Pár dnů zpátky jsem měla narozeniny. Nepíšu to proto, abych si posteskla, že jsem zas o rok starší, ale kvůli dárku, který jsem dostala.

Letos jsem měla jasno: můj muž si pro mě přál dar zážitkový, a protože u něj nikdy nevím, co vymyslí, vzala jsem pořízení dárku do vlastních rukou. Vybrala jsem si do kuchyně elektrický mlýnek na maso, který, když jsem zvážila všechny jeho možnosti, mi přinese do vaření adrenalinu až až.

A abych ho hned vyzkoušela, pustila jsem se do masových kuliček, připravených z čerstvého, doma semletého masa. Opravdu, doposud jsem kupovala maso pouze mleté a dělala z něho karbanátky, a kuličky jsem ochutnala leda švédské, to když jsme zrovna v době oběda projížděli okolo Ikea.

masové kuličky v rajčatové omáčce

Receptu na MOJE (první) masové kuličky tedy předcházela rozsáhlá detektivní činnost, protože (jak jsem z moudrých zdrojů vyčetla) i masové kuličky se dají pokazit, pokud se jim nevěnuje dostatečná péče. Mohou být příliš tuhé, mohou se při přípravě rozpadnout, nebo chutnat jako piliny držící pohromadě silou vůle.

Maso na kuličky

Veškerá kuličkiáda začíná správným výběrem masa. Nejlepší kombinace je vepřové s hovězím, poměrem půl na půl. Maso by nemělo být nejlibovější z libového, takové kuličky jsou pak přesušené a chybí jim šťavnatost a chuť, o který se postará ono nezbytné procento tuku, které by v mletině mělo být obsaženo.

hovězí plecko a slanina

S ohledem na zásoby v ledničce jsem nakonec zvolila kombinaci loupaného hovězího plecka (tolik moc ho vychvaluje jakožto univerzální hovězí třeba Pohlreich) a anglické slaniny, oboje v poměru 4:1 (konkrétně 400 g plecka, 100 g slaniny). Hodně teď frčí mleté kuřecí, hlavně u těch, kdo si hlídají figuru. Pokud půjdete do kuřecího, sáhla bych alespoň po stehenním mase, které není tak sterilně libové jako kuřecí prsa.

Mlýnek na maso BOSCH MFW3520W

Tohle je můj nový mlýnek na maso a narozeninový dárek, seznamte se, prosím 🙂 Je to typ BOSCH MFW3520W, můžete se také podívat, jak jsem masomlýnek vybírala.


mlýnek na maso

Pojivo do masových kuliček

Pamatuju na babičku, jak vždycky krájela žemli do sekané a máchala ji v mléce (občas to dělám také :), a nasáklé pečivo patří i do masových kuliček. Krásně je pomůže podržet pohromadě, a pokud na lázeň použijete tučné mléko nebo naředěnou smetanu na vaření, dostanete do kuliček o stupínek dva více chuti. Na množství 500 g mletého masa jsem nakrájela půlku obyčejné bílé housky, a zalila ji mlékem – stačí to, bohatě.


máčená žemle do mletého masa

Dalším pojivem přidaným do masových kuliček se stalo jedno vejce. Rozklepnuté tak, jak mi přišlo do ruky, prostě opatrný křáp a celý obsah vyklopit k mletému masu.

Česnek, petrželka – jdeme dochucovat!

Nejen maso a pojivo tvoří kuličky, musíme jim dát také chuť! O tu se postará utřený stroužek česneku, najemno nasekané lístky petrželky, sůl a pepř, ideálně čerstvě namletý z mlýnku. A já mám ještě jeden tip, který je známý všem milovníkům holandských řízků: zkuste do masových kuliček přimíchat strouhaný sýr, nějaký tučnější, žádné odlehčené verze. Kuličky budou zase o chlup šťavnatější a chutnější.

směs na masové kuličky

Omáčka k masovým kuličkám

Kuličky na sucho, to by byla nuda. V dobrých receptech se masové kuličky vždy zalévají nějakou fajnovou omáčkou. Vybrala jsem tu klasickou, rajčatovou, a při její přípravě postupovala tak, abych do ní dostala co nejvíce chuti i bez přidaných chemických dochucovadel. Dobrá zpráva: jde to!

Vytvarované masové kuličky jsem opekla na pánvi na trošce oleje. Z každé strany asi 3 minuty, netrvalo to dlouho. Mezitím jsem si nakrájela na drobno cibuli, dvě menší mrkve a stroužek česneku na tenké plátky. Kuličky jsem povyndavala z pánve a položila na talíř stranou.

masové kuličky na pánvi


Na pánvi zůstalo to nejdůležitější jako základ naší rajčatové omáčky – masový výpek. Přidala jsem kapku oleje, přisypala cibulku, mrkev a česnek. Při stálém míchání jsem nechala vše nechala zesklovatět, aby měla budoucí omáčka šmrnc. Vše jsem přendala do pánve s vyšším okrajem, zalila rajčatovým pyré s troškou vody, ochutila kořením a vložila dovnitř zpět kuličky. Celou tu dobrotu jsem přiklopila a nechala na mírném plamenu probublávat, než jsem si vedle uvařila těstoviny.


masové kuličky


Rajčatovou omáčku obvykle dochucuju balsamikovým octem a třtinovým cukrem. Vyplatí se mít doma v zásobě pro douchucovací příležitosti – věřte, je jich v kuchyni dost 🙂

Vytisknout
masové kuličky na pánvi

Báječné masové kuličky v rajčatové omáčce: jak na ně?


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porce: 4

Popis

Nejlepší masové kuličky? Přeci s rajčatovou omáčkou!


Ingredience

Na masové kuličky:

  • 400 g hovězí loupané plecko
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku, utřený
  • 1 lžíce nasekané petrželové natě
  • 70 g tučného sýra, nastrouhaného
  • ½ včerejší housky
  • ½ hrnku mléka
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej na pánev

Na rajčatovou omáčku

  • 200 g rajčatového pyré (passata)
  • ½ hrnku vody
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 2 malé mrkve, nakrájené na tenké plátky
  • 1 stroužek česneku, nakrájený na tenké plátky
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 větvička rozmarýnu
  • kousek másla (15 g)
  • na ochucení sůl, pepř, balsamikový ocet, lžička třtinového cukru

Dále: 4 porce těstovin (špagety), uvařených al dente


Pracovní postup

Masové kuličky

  • Nakrájíme housku na malé kostičky, nasypeme do misky a zalijeme mlékem. Necháme pár minut nasáknout.
  • Semeleme maso na mlýnku, vložíme do mísy, rozklepneme k němu vejce, přidáme nasekanou petržel, utřený stroužek česneku, nastrouhaný sýr. Namočenou housku lehce vymačkáme a přidáme k masové směsi. Dochutíme solí a pepřem.
  • Vše promícháme prsty, netlačíme příliš, jen aby se jednotlivé přísady hezky propojily. Vytvarujeme kuličky o průměru cca 3 cm, můžeme si navlhčit ruce studenou vodou, aby se masová směs nelepila na dlaně.
  • Ve větší pánvi rozehřejeme olej a kuličky osmažíme ze všech stran, budete potřebovat zhruba 3 minuty na každou stranu a obracet je budete 3-4x. Osmažené kuličky vyjměte z pánve a dejte je na talíř stranou.

Rajčatová omáčka

  1. K výpeku přidáme trochu oleje a vhodíme do něj nakrájenou cibulku a na plátky nakrájenou mrkev s česnekem. Mícháme, až zelenina zesklovatí.
  2. Přelijeme do pánve s vyšším dnem (nebo nemusíte, je-li původní dostatečně vysoká). Poté přidáme rajčatové pyré, vodu, bobkový list, kuličky nového koření a snítku rozmarýnu. Osolíme, opepříme, přivedeme k varu, stáhneme plamen na plotýnce.
  3. Do omáčky vložíme zpět masové kuličky, přiklopíme pokličkou a necháme mírně probublávat, než si vedle v hrnci uvaříme těstoviny, čili zhruba půl hodiny.
  4. Ke konci vaření z omáčky vyjmeme koření, zbytek větvičky rozmarýnu, a dochutíme balzamikovým octem a třtinovým cukrem. Přidávejte po troškách, raději méně, než více. Pokud by vám při míchání překážely masové kuličky, můžete je opět na chvíli vyjmout a odložit na talíř, na který jste je už jednou pokládali. Po ochucení omáčky je však vraťte zpět, aby se před podáváním na stůl prohřály. Nakonec rajčatovou omáčku zjemněte kouskem másla.
  5. Slejte těstoviny, naaranžujete je v jednotlivých porcích na talíř. Zalijte rajčatovou omáčkou a na vrch posaďte masové kuličky. Servírujte a nechte si chutnat 😊

Poznámky k receptu

Z tohoto množství uděláte zhruba 24 kuliček velikosti vlašského ořechu.

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 4,33 z 5)
Loading...

masové kuličky

Tipy pro nejlepší masové kuličky

  • Nemáte-li vlastní mlýnek na maso, nebo kupujete-li mleté v obchodě, zkontrolujte, že je skutečně čerstvé, ideálně nesolené a hlavně… bez přidání konzervačních přísad! Čtěte štítek opravdu bedlivě, jednou se mi stalo, že maso bylo nasolené a já na to přišla až ve chvíli, kdy syn kousnul do prvního karbanátku, které jsem se vší slávou donesla na stůl.
  • Kupujete-li maso na masové kuličky, pak nejlépe kombinaci hovězího a vepřového, s obsahem tuku kolem 20%.
  • Nepleťte si rajčatové pyré (passatu) s rajským protlakem nebo kečupem. Zkuste se v prodejně podívat po loupaných rajčatech v konzervě (celá nebo krájená), i to je dobrá varianta. Dobrou řadu různě upravených rajčat má italská Valfrutta.
  • Pokud melete maso sami, vyčistěte části mlýnku ihned poté, co jste jej použili. Čím víc budete otálet, tím víc zbytky masa zaschnou. Při čistění zaschlých kousků masa budete cedit přes zuby slova, která byste za normálních okolností nikdy nevypustili z úst.
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>