Hrníčková bábovka mramorová
Někdy není čas vymýšlet složité buchty a koláče, proto beru zavděk hrníčkovými recepty.
Jedním z oblíbených je hrnková mramorová bábovka. Připravuje se přesně tak, jak očekáváte: suroviny se odměří pomocí hrníčku, smíchají se dohromady, vylijí do bábovkové formy a šoupnou do trouby.
Také tahle hrnková bábovka je hotová vcukuletu a chutná strašně moc!
Hrníčková bábovka mramorová
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 2 hrnek polohrubá mouka
- 1 hrnek cukr krupice
- 1 hrnek MLÉKO
- ½ hrnek Olej vhodný na pečení a smažení
- 2 ks vejce
- ¾ ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- 3 lžíce KAKAO TMAVÉ (+ 2 lžíce mléka)
- citronová kůra
- vanilka
PRACOVNÍ POSTUP
- Vyndáme z lednice v dostatečném předstihu mléko a vejce, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Dělám to tak vždycky, když je v těstě přítomen kypřicí prášek. Těsto potom rovnoměrněji vzejde, bez zbytečných vzduchových bublin uprostřed.
- Zapneme troubu na 180 °C (elektrická bez horkovzduchu).
- Formu na bábovku důkladně vymažeme olejem, používám mašlovačku. Poté vysypeme jemně mletou strouhankou, případně hrubou moukou.
- Prášek do pečiva smícháme s moukou. Vsypeme do mísy a přidáme všechny další suroviny.
- Pomocí elektrického mixéru krátce promícháme, až se vše hezky spojí dohromady. Odebereme necelou polovinu těsta a obarvíme ji kakaem. Těsto zhoustne, přidáme mléko, abychom dostali řidší konzistenci.
- Do vysypané bábovkové formy postupně klademe světlé a kakaové těsto, tím dosáhneme mramorování bábovky na řezu světlou a tmavou barvou.
- Bábovku dáme péct do trouby zhruba na 1 hodinu, zda je hotová, kontrolujeme opatrným vpíchnutím špejle do těsta. Je-li špejle suchá, máme hotovo!
- Upečenou bábovku vyndáme z trouby, necháme pár minut odpočinout. Pak obrátíme, formu zvenčí obalíme utěrkou namočenou ve studené vodě (případně po chvíli zopakujeme). Asi po půl hodině vyzkoušíme, zda se bábovka v pořádku vyklopila.
- Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na plátky a vychutnáváme si je, až máme boule za ušima!
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Použila jsem svoji letitou bábovkovou formu z keramiky (má horní průměr okolo 20 cm). Ze zkušeností vím, že je třeba ji pořádně vymazat a vysypat. Abych předešla případným karambolům, používám k vysypání bábovkové formy jemně mletou strouhanku.
TIP: Chcete bábovku v krásném tvaru, jakou vám každý bude závidět? Zkuste kolekci exkluzivních bábovkových forem od NORDIC WARE!
A teď už šup, do ruky hrnek o objemu 250 ml a jde se péct!
Hrníčková bábovka: tipy a rady
- Hrnkové recepty jsou obvykle počítány na objem hrnku o 250 ml. Pokud si nejste jistí, odměřte si předem hrnek odměrkou. Z množství těsta podle tohoto receptu jsem naplnila bábovkovou formu s horním průměrem cca 20 cm – bábovka tedy není nijak veliká.
- Recepty, kdy se suroviny odměřují pomocí hrnku, jsou velmi oblíbené pro svou rychlost a jednoduchost. Podívejte se na HRNÍČKOVÉ KUCHAŘKY.
- Kypřicí prášek (prášek do pečiva, lidově prdopeč) můžete nahradit práškem bez fosfátů čili chemických solí. Takový prášek se jmenuje „s vinným kamenem“. Je o něco dražší než klasický pečicí prášek a o něco méně kypří, zato však neobsahuje žádné chemické příměsi. Čtěte také článek: Rozdíl mezi kypřicím prášek a jedlou sodou
- Kakao na obarvení těsta používáme holandského typu, tedy žádné granko. Přidáním kakaa může těsto zhoustnout, přidejte lžíci dvě mléka, abyste dostali rozumně řídkou konzistenci.
- Vyklopení bábovky – velké téma! Vyklopit bábovku, aniž by se potrhala, může být problém. Hodně záleží na formě, kterou máte. Časem se hodně forem „s nepřilnavým povrchem“ stane extrémně přilnavými, bábovku z nich nedostanete, ani kdybyste na kolenou klečeli. Často se tak stává u silikonových forem na bábovku, u nich je obvyklý problém při údržbě. Silikonové formy by se totiž neměly mít jary a dalšími odmašťovacími prostředky, které nepřilnavou vrstvu nenávratně zničí (čtěte článek: Musí se silikonová forma vymazávat?). Sama mám letitou formu z keramiky, vždy ji pečlivě vymažu olejem a vysypu strouhankou. Pomáhá také, když bábovku peču na klasický režim, s vypnutou funkcí horkovzdušného režimu. Upečení bábovky sice trvá déle, ale mám pocit, že se propeče rovnoměrněji a s vyklápěním pak nemám problém.
TIP: Zkuste naše další recepty na bábovky – cuketová, tvarohová, poctivá třená nebo ořechová.