Bio banánová buchta na plech

bio banánová buchta

Tak co, kdo z vás jede na zdravé bio vlně? Mám pro vás recept na jednoduchou a rychlou buchtu, upečenou z bio ingrediencí. Moučník je to relativně zdravý, ale především děsně dobře chutná.

Do těsta na banánovou buchtu se přidává bio hořká čokoláda, která se do těsta strouhá. Použijte čokoládu s obsahem kakaa nad 70 %, ty jsou totiž ze všech čokolád nejzdravější a obsahují méně sacharidů, než běžné čokolády.

Vytisknout
bio banánová buchta

Bio banánová buchta


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 45 minut
  • Porce: 10

Popis

Rychlý, jednoduchý recept na bio banánovou buchtu na plech.


Ingredience

  • 2 velké banány
  • 4 dílky bio hořké čokolády (70% kakaa)
  • 2 čerstvá vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g bio panenského kokosového oleje lisovaného za studena
  • 150 g plnotučného mléka
  • 250 g bio celozrnné polohrubé mouky
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo extraktu
  • 1 lžička jedlé sody nebo vinného kamene (může být i bio kypřicí prášek)
  • 0,5 lžičky skořice
  • hrst čerstvého lesního ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, brusinky)

Pracovní postup

  1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Používám středně velký plech.
  2. Ve větší misce rozmačkáme vidličkou banány, přidáme vejce, najemno nasekanou čokoládu, skořici, kokosový olej, lžičkou vanilkové pasty a plnotučné mléko. Vše důkladně promícháme.
  3. Postupně přisypáváme mouku, nakonec přidáme jedlou sodu (vinný kámen/kypřicí prášek). Navrch nasypeme hrst lesního ovoce dle chuti.
  4. Těsto vlijeme na plech a pečeme na středním roštu na 180st. po dobu 25-30 minut dozlatova.
  5. Buchtu necháme vychladnout a podáváme, můžeme ozdobit čerstvým ovocem.

Poznámky k receptu

Buchta podle tohoto receptu se vejde na středně velký plech.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 4,00 z 5)
Loading…

Banánová bio buchta: tipy a rady

  • Banány do buchty použijte dobře vyzrálé, klidně zpracujte ty, které vám doma zbydou a už mají na slupce hnědé tečky. Čím zralejší, tím bude banán sladší.
  • Jako kypřidlo do buchty se hodí jedlá soda nebo bio kypřicí prášek s vinným kamenem. Vinný kámen nahrazuje chemické sulfátové soli, které jsou v běžných prášcích do pečiva. Jedlou sodu i kypřicí prášek mícháme s moukou, těsto musíme dát co nejdříve péct.
  • Bio mouku do buchty vezměte pšeničnou, případně špaldovou, nebo oba druhy mouk smíchejte půl na půl.

Kokosový olej: pro pečení, smažení, i jako domácí kosmetika

  • Kokosový olej vybírejte vždy panenský, za studena lisovaný. Levnější druhy se před lisováním zahřívají nebo fermentují, aby se získalo vyšší množství oleje, čímž se ovšem jeho příznivé vlastnosti ztrácejí.
  • Široké využití panenského kokosového oleje vás určitě překvapí, neboť je značně univerzální. Dá se použít nejen jako potravina nebo doplněk stravy, ale také jako přírodní tělová i vlasová kosmetika.
  • Vzhledem k tomu, že kokosový olej je panenský, čistě přírodní bez jakýchkoli příměsí, můžete si pokožku natírat stejným olejem, který zároveň využijete v kuchyni.
  • Kokosový olej se využívá při redukční dietě, předchází jo-jo efektu.
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli

Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Bio banánová buchta na plech, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bio-bananova-buchta-na-plech/