Cuketová bábovka » MlsnáVařečka.cz
cuketová bábovka

Cuketová bábovka

Můj manžel je zatížený na bábovky, a taky na štrúdl. Ale přeci jen, bábovka ke snídani u něj nakonec vyhrává! Takže peču bábovky, tvarohovou, třenou, mramorovou. Jenže mě nebaví pořád dokola péct klasiku, proto si občas dovolím malý výstřelek.

Má to jeden háček: nesmím mu předem říct, když je mezi ingrediencemi něco podezřelého. Až když vidím, jak mu chutná, až když je pryč i ten poslední drobek, mu to s malou dávkou škodolibosti prozradím. Samozřejmě se vždy načuří, ale nakonec uzná, že bábovka byla výborná a že vlastně ani nic zvláštního nepoznal! Musím do něj přeci dostat i nějakou tu zelenou zeleninu, no ne?

Tip: Cuketová bábovka chutí připomíná perníkovou buchtu.

Vytisknout
cuketová bábovka

Cuketová bábovka


  • Autor: Petra Bílá
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 50 minut
  • Porce: 8

Popis

Výborná a vláčná cuketová bábovka, snadná k upečení.


Ingredience

  • 3 vejce
  • 2 dcl rostlinného oleje
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 400 g cukety nastrouhané nahrubo
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • olej nebo máslo na vymazání a hrubá mouka na vyspání formy

Pracovní postup

  1. Troubu si předehřejeme na 175° C. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (používám silikonovou, bábovka jde pak vždy spolehlivě vyklopit).
  2. V míse vyšleháme vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme olej, skořici, kakao a nastrouhanou cuketu.
  3. Mouku smícháme s práškem na pečení a vmícháme do cuketového těstíčka.
  4. Těsto vlijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct. Pečeme asi 30 minut, ale jestli je bábovka hotová poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli nebo párátko. Vyndáme-li špejli suchou, je upečeno.
  5. Bábovku vyndáme na mřížku a necháme pár minut zchladnout. Poté vyklopíme a necháme vychladnout úplně.
  6. Před podáváním pocukrujeme, nakrájíme na klínky a podáváme.

Poznámky k receptu

Těsto podle receptu vystačí na jednu menší bábovku.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

suroviny na cuketovou bábovkucuketová bábovka

Cuketová bábovka: tipy a rady

  • Já dávám cuketu i se slupkou, je v ní spousta vitamínů, o které bych nerada přišla. Nejlepší je mladá cuketa, ta má slupku měkkou, starší nebo větší cukety mají slupku tužší.
  • Cuketa se v těstě úplně ztratí a když si někdo všimne, tak můžete tvrdit, že to je nastrouhané jablko.
  • Díky cuketě je bábovka krásně vláčná, není vysušená.

TIP: Musí se silikonová forma na bábovku vymazávat? Vysvětlíme v našem článku.

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: