Nejlepší koláče na plech - e-kuchařka s rodinnými recepty. PROHLÉDNOUT »

cuketová bábovka

Cuketová bábovka

Můj manžel je zatížený na bábovky, a taky na štrúdl. Ale přeci jen, bábovka ke snídani u něj nakonec vyhrává! Takže peču bábovky, tvarohovou, třenou, mramorovou. Jenže mě nebaví pořád dokola péct klasiku, proto si občas dovolím malý výstřelek.

Má to jeden háček: nesmím mu předem říct, když je mezi ingrediencemi něco podezřelého. Až když vidím, jak mu chutná, až když je pryč i ten poslední drobek, mu to s malou dávkou škodolibosti prozradím.

Samozřejmě se vždy načuří, ale nakonec uzná, že bábovka byla výborná a že vlastně ani nic zvláštního nepoznal! Musím do něj přeci dostat i nějakou tu zelenou zeleninu, no ne?

cuketová bábovka

Cuketová bábovka

Výborná a vláčná cuketová bábovka, snadná k upečení.
4.45 z 9 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Porce: 8
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu si předehřejeme na 175° C. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (používám silikonovou, bábovka jde pak vždy spolehlivě vyklopit).
  • V míse vyšleháme vejce s moučkovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Přidáme olej, skořici, kakao a nastrouhanou cuketu.
  • Mouku smícháme s práškem na pečení a vmícháme do cuketového těstíčka.
  • Těsto vlijeme do připravené formy, uhladíme a dáme péct. Pečeme asi 30 minut, ale jestli je bábovka hotová poznáme tak, že doprostřed zapíchneme špejli nebo párátko. Vyndáme-li špejli suchou, je upečeno.
  • Bábovku vyndáme na mřížku a necháme pár minut zchladnout. Poté vyklopíme a necháme vychladnout úplně.
  • Před podáváním pocukrujeme, nakrájíme na klínky a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Těsto podle receptu vystačí na jednu menší bábovku.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
suroviny na cuketovou bábovku
cuketová bábovka

Tip: Cuketová bábovka chutí připomíná perníkovou buchtu.

Cuketová bábovka: tipy a rady

  • Já dávám cuketu i se slupkou, je v ní spousta vitamínů, o které bych nerada přišla. Nejlepší je mladá cuketa, ta má slupku měkkou, starší nebo větší cukety mají slupku tužší.
  • Cuketa se v těstě úplně ztratí a když si někdo všimne, tak můžete tvrdit, že to je nastrouhané jablko.
  • Díky cuketě je bábovka krásně vláčná, není vysušená.

TIP: Musí se silikonová forma na bábovku vymazávat? Vysvětlíme v našem článku.

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Cuketová bábovka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cuketova-babovka/