Hrníčková bábovka mramorová – MlsnáVařečka.cz
hrníčková bábovka mramorová

Hrníčková bábovka mramorová

Někdy není čas vymýšlet složité buchty a koláče, proto beru zavděk hrníčkovými recepty. Jedním z oblíbených je mramorová bábovka. Připravuje se přesně tak, jak očekáváte: suroviny se odměří pomocí hrnku, smíchají se dohromady, vylijí do bábovkové formy a šoupnou se do trouby. Tahle hrnková bábovka je hotová vcukuletu a chutná strašně moc!

Použila jsem svoji letitou bábovkovou formu z keramiky (má horní průměr okolo 20 cm). Ze zkušeností vím, že je třeba ji pořádně vymazat a vysypat. Abych předešla případným karambolům, používám k vysypání bábovkové formy jemně mletou strouhanku.

TIP: Chcete bábovku v krásném tvaru, jakou vám každý bude závidět? Zkuste kolekci exkluzivních bábovkových forem od NORDIC WARE!

A teď už šup, do ruky hrnek o objemu 250 ml a jde se péct!

Vytisknout
hrníčková bábovka

Hrníčková bábovka mramorová


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 10 min
  • Hotovo za: 60 min
  • Celkový čas: 1 hodina 10 minut
  • Porce: 10

Popis

Rychlá, jednoduchá a přitom chutná bábovka podle hrníčkového receptu. Mramorovaná kakaovým těstem.


Ingredience

  • 2 hrnky polohrubá mouka
  • 1 hrnek cukr písek
  • 1 hrnek mléko
  • ½ hrnku oleje
  • 2 vejce
  • ¾ prášek do pečiv
  • 3 lžíce holandského kakaa + 2 lžíce mléka
  • citronová kůra
  • vanilka

Pracovní postup

  1. Vyndáme z lednice v dostatečném předstihu mléko a vejce, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Dělám to tak vždycky, když je v těstě přítomen kypřicí prášek. Těsto potom rovnoměrněji vzejde, bez zbytečných vzduchových bublin uprostřed.
  2. Zapneme troubu na 180 °C (elektrická bez horkovzduchu).
  3. Formu na bábovku důkladně vymažeme olejem, používám mašlovačku. Poté vysypeme jemně mletou strouhankou, případně hrubou moukou.
  4. Prášek do pečiva smícháme s moukou. Vsypeme do mísy a přidáme všechny další suroviny.
  5. Pomocí elektrického mixéru krátce promícháme, až se vše hezky spojí dohromady. Odebereme necelou polovinu těsta a obarvíme ji kakaem. Těsto zhoustne, přidáme mléko, abychom dostali řidší konzistenci.
  6. Do vysypané bábovkové formy postupně klademe světlé a kakaové těsto, tím dosáhneme mramorování bábovky na řezu světlou a tmavou barvou.
  7. Bábovku dáme péct do trouby zhruba na 1 hodinu, zda je hotová, kontrolujeme opatrným vpíchnutím špejle do těsta. Je-li špejle suchá, máme hotovo!
  8. Upečenou bábovku vyndáme z trouby, necháme pár minut odpočinout. Pak obrátíme, formu zvenčí obalíme utěrkou namočenou ve studené vodě (případně po chvíli zopakujeme). Asi po půl hodině vyzkoušíme, zda se bábovka v pořádku vyklopila.
  9. Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na plátky a vychutnáváme si je, až máme boule za ušima!

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 2,67 z 5)
Loading…

vysypaná forma na bábovku
Základ je dobře vysypaná forma na bábovku
mramorová bábovka
Těsto na mramorovou bábovku
upečená bábovka
Upečená bábovka

Hrníčková bábovka: tipy a rady

  • Hrnkové recepty jsou obvykle počítány na objem hrnku o 250 ml. Pokud si nejste jistí, odměřte si předem hrnek odměrkou. Z množství těsta podle tohoto receptu jsem naplnila bábovkovou formu s horním průměrem cca 20 cm – bábovka tedy není nijak veliká.
  • Recepty, kdy se suroviny odměřují pomocí hrnku, jsou velmi oblíbené pro svou rychlost a jednoduchost. Podívejte se na HRNÍČKOVÉ KUCHAŘKY.
  • Kypřicí prášek (prášek do pečiva, lidově prdopeč) můžete nahradit práškem bez fosfátů čili chemických solí. Takový prášek se jmenuje „s vinným kamenem“. Je o něco dražší než klasický pečicí prášek a o něco méně kypří, zato však neobsahuje žádné chemické příměsi. Čtěte také článek: Rozdíl mezi kypřicím prášek a jedlou sodou
  • Kakao na obarvení těsta používáme holandského typu, tedy žádné granko. Přidáním kakaa může těsto zhoustnout, přidejte lžíci dvě mléka, abyste dostali rozumně řídkou konzistenci.
  • Vyklopení bábovky velké téma! Vyklopit bábovku, aniž by se potrhala, může být problém. Hodně záleží na formě, kterou máte. Časem se hodně forem „s nepřilnavým povrchem“ stane extrémně přilnavými, bábovku z nich nedostanete, ani kdybyste na kolenou klečeli. Často se tak stává u silikonových forem na bábovku, u nich je obvyklý problém při údržbě. Silikonové formy by se totiž neměly mít jary a dalšími odmašťovacími prostředky, které nepřilnavou vrstvu nenávratně zničí (čtěte článek: Musí se silikonová forma vymazávat?). Sama mám letitou formu z keramiky, vždy ji pečlivě vymažu olejem a vysypu strouhankou. Pomáhá také, když bábovku peču na klasický režim, s vypnutou funkcí horkovzdušného režimu. Upečení bábovky sice trvá déle, ale mám pocit, že se propeče rovnoměrněji a s vyklápěním pak nemám problém.

TIP: Zkuste naše další recepty na bábovky – cuketová, tvarohová, poctivá třená nebo ořechová.

Mramorová bábovka
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: