hrníčková bábovka mramorová

Hrníčková bábovka mramorová

Někdy není čas vymýšlet složité buchty a koláče, proto beru zavděk hrníčkovými recepty.

Jedním z oblíbených je hrnková mramorová bábovka. Připravuje se přesně tak, jak očekáváte: suroviny se odměří pomocí hrníčku, smíchají se dohromady, vylijí do bábovkové formy a šoupnou do trouby.

Také tahle hrnková bábovka je hotová vcukuletu a chutná strašně moc!

mramorová bábovka

Hrníčková bábovka mramorová

Rychlá, jednoduchá a přitom chutná bábovka podle hrníčkového receptu. Mramorovaná kakaovým těstem.
3.88 from 24 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 1 hod
Porce: 10
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vyndáme z lednice v dostatečném předstihu mléko a vejce, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Dělám to tak vždycky, když je v těstě přítomen kypřicí prášek. Těsto potom rovnoměrněji vzejde, bez zbytečných vzduchových bublin uprostřed.
  • Zapneme troubu na 180 °C (elektrická bez horkovzduchu).
  • Formu na bábovku důkladně vymažeme olejem, používám mašlovačku. Poté vysypeme jemně mletou strouhankou, případně hrubou moukou.
  • Prášek do pečiva smícháme s moukou. Vsypeme do mísy a přidáme všechny další suroviny.
  • Pomocí elektrického mixéru krátce promícháme, až se vše hezky spojí dohromady. Odebereme necelou polovinu těsta a obarvíme ji kakaem. Těsto zhoustne, přidáme mléko, abychom dostali řidší konzistenci.
  • Do vysypané bábovkové formy postupně klademe světlé a kakaové těsto, tím dosáhneme mramorování bábovky na řezu světlou a tmavou barvou.
  • Bábovku dáme péct do trouby zhruba na 1 hodinu, zda je hotová, kontrolujeme opatrným vpíchnutím špejle do těsta. Je-li špejle suchá, máme hotovo!
  • Upečenou bábovku vyndáme z trouby, necháme pár minut odpočinout. Pak obrátíme, formu zvenčí obalíme utěrkou namočenou ve studené vodě (případně po chvíli zopakujeme). Asi po půl hodině vyzkoušíme, zda se bábovka v pořádku vyklopila.
  • Necháme vychladnout, poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na plátky a vychutnáváme si je, až máme boule za ušima!

Ještě pár slov k receptu:

Ke “kakaovému” těstu do mramorové bábovky nezapomeňte přidat 2 lžíce mléka, kakaové těsto by jinak bylo příliš husté.
Hrnek pro oměřování surovin by měl mít objem kolem 250 ml.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Použila jsem svoji letitou bábovkovou formu z keramiky (má horní průměr okolo 20 cm). Ze zkušeností vím, že je třeba ji pořádně vymazat a vysypat. Abych předešla případným karambolům, používám k vysypání bábovkové formy jemně mletou strouhanku.

TIP: Chcete bábovku v krásném tvaru, jakou vám každý bude závidět? Zkuste kolekci exkluzivních bábovkových forem od NORDIC WARE!

A teď už šup, do ruky hrnek o objemu 250 ml a jde se péct!

vysypaná forma na bábovku
Základ je dobře vysypaná forma na bábovku
mramorová bábovka
Těsto na mramorovou bábovku
upečená bábovka
Upečená bábovka

Hrníčková bábovka: tipy a rady

  • Hrnkové recepty jsou obvykle počítány na objem hrnku o 250 ml. Pokud si nejste jistí, odměřte si předem hrnek odměrkou. Z množství těsta podle tohoto receptu jsem naplnila bábovkovou formu s horním průměrem cca 20 cm – bábovka tedy není nijak veliká.
  • Recepty, kdy se suroviny odměřují pomocí hrnku, jsou velmi oblíbené pro svou rychlost a jednoduchost. Podívejte se na HRNÍČKOVÉ KUCHAŘKY.
  • Kypřicí prášek (prášek do pečiva, lidově prdopeč) můžete nahradit práškem bez fosfátů čili chemických solí. Takový prášek se jmenuje „s vinným kamenem“. Je o něco dražší než klasický pečicí prášek a o něco méně kypří, zato však neobsahuje žádné chemické příměsi. Čtěte také článek: Rozdíl mezi kypřicím prášek a jedlou sodou
  • Kakao na obarvení těsta používáme holandského typu, tedy žádné granko. Přidáním kakaa může těsto zhoustnout, přidejte lžíci dvě mléka, abyste dostali rozumně řídkou konzistenci.
  • Vyklopení bábovky velké téma! Vyklopit bábovku, aniž by se potrhala, může být problém. Hodně záleží na formě, kterou máte. Časem se hodně forem „s nepřilnavým povrchem“ stane extrémně přilnavými, bábovku z nich nedostanete, ani kdybyste na kolenou klečeli. Často se tak stává u silikonových forem na bábovku, u nich je obvyklý problém při údržbě. Silikonové formy by se totiž neměly mít jary a dalšími odmašťovacími prostředky, které nepřilnavou vrstvu nenávratně zničí (čtěte článek: Musí se silikonová forma vymazávat?). Sama mám letitou formu z keramiky, vždy ji pečlivě vymažu olejem a vysypu strouhankou. Pomáhá také, když bábovku peču na klasický režim, s vypnutou funkcí horkovzdušného režimu. Upečení bábovky sice trvá déle, ale mám pocit, že se propeče rovnoměrněji a s vyklápěním pak nemám problém.

TIP: Zkuste naše další recepty na bábovky – cuketová, tvarohová, poctivá třená nebo ořechová.

blank
Mramorová bábovka
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Hrníčková bábovka mramorová, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/hrnickova-babovka-mramorova/