Houbové řízky smažené na vepřovém sádle
Z lesa jsme si donesli koš hub, převážně suchohřiby, ale našly se i nějaké pravé hříbky. Už při čištění hub manžel pronesl přání, že by si dal houbové řízky.
Vyčlenila jsem tedy stranou pár vhodných větších kusů, a když jsme s hromadou hub skončili, připravila jsem si strouhanku, mouku a vajíčko a pustila se do smažení.
Houbové řízky smažené na vepřovém sádle
INGREDIENCE
- houby (pravé hřiby, bedly, suchohřiby)
- polohrubá mouka
- vejce
- strouhanka
- SŮL
- VEPŘOVÉ SÁDLO
PRACOVNÍ POSTUP
- Postup přípravy houbových řízků je jednoduchý. U nás je máme nejraději v trojobalu.
- Houby očistíme vlhkým hadříkem, klobouky nakrájíme na plátky silné asi 0,5 cm. Posolíme a necháme sůl vsáknout.
- Připravíme si mouku, vajíčko a strouhanku. Mouku se strouhankou dávám na kousek alobalu, pomáhám si jím při obalování, alobal se nepotrhá.
- Houby na řízky obalíme nejdříve z obou stran v mouce, pak ve vajíčku, a nakonec ve strouhance.
- Na pánvi rozpálíme vepřové sádlo a houbové řízky z obou stran osmažíme dozlatova.
Ještě pár slov k receptu:
Houbové řízky: tipy a rady
- Pokud chcete ušetřit na kaloriích, nesmažte houbové řízky na sádle, ale upečte je v troubě.
- Kromě klasického trojobalu můžete houby obalit v těstíčku. Pak se řízky neobalují zvlášť v mouce, vajíčku a strouhance, ale připravíte si polotekuté těstíčko z vajec, mouky a mléka. Chuť na něco speciálního? Nahraďte mléko pivem a vyšlehejte si pivní těstíčko.
- Houby vhodné na řízky jsou pravé hřiby, bedly, růžovky, ale bez problémů lze osmažit i suchohřiby. Houby před krájením očistěte vlhkým hadříkem, nedávejte je však pod vodu, jinak by ji nasákly a řízky by nebyly dobré.
- Při obalování houbových řízků dejte přednost polohrubé mouce před hladkou. Hladká mouka se docela matlá, s polohrubou se vám bude pracovat lépe.
- Řízky se připravují z hlaviček, můžete vyzkoušet i z noh, ty však pokrájejte podélně. Pokud byste nohy hub krájeli napříč na kolečka, zbytečně byste se s nimi při obalování nadřeli.
Vepřové sádlo se mi pro smažení řízků osvědčilo nejvíc. Má vysoký kouřový bod, nepřepálí se tak snadno. I tak po každé várce usmažených řízků vytřu pánev papírovým ubrouskem a seberu strouhanku, která při smažení opadala do tuku, aby se při dalším smažení nepřepalovala.
Dají se houbové řízky zamrazit?
Jestliže si houbové řízky chcete dát do mrazáku, pak nejlépe obalené v trojobalu, ale nikoliv osmažené.
Další houbové recepty: Hovězí guláš na houbách, Houbová polévka s vejci a se smetanou