Plněný lilek pečený v troubě » MlsnáVařečka.cz
plněný lilek pečený v troubě

Plněný lilek pečený v troubě

Tento recept na plněný lilek pečený v troubě mě naučila moje česká kamarádka na studijním pobytu ve Španělsku. Tam na nás na místním tržišti totiž každý čtvrtek mrkala tak krásná a voňavá zelenina, že se nedalo odolat.

V té době jsem ochutnala lilek snad poprvé v životě a musím říct, že příprava tímto způsobem je pro mě pořád nejoblíbenější. Jídlo je lehké a jednoduché, i když trošku náročnější na přípravu, ale když tomu ten čas věnujete, výsledek stojí za to. A co teprve druhý den, když jsou chutě krásně rozležené! Jdeme na recept.

Vytisknout
zapečený lilek recept

Plněný lilek pečený v troubě


  • Autor: Petra Bílá
  • Příprava: 40 min
  • Hotovo za: 40 min
  • Celkový čas: 1 hodina 20 minut
  • Porce: 3

Popis

Lilek zapečený se sýrem a rajčaty, vynikající a lehká dobrota, která chutná ještě lépe druhý den (pokud tedy zbyde).


Ingredience

  • 1 větší lilek
  • 3-4 lžíce slané sójové omáčky (lze nahradit obyčejnou solí)
  • 1 cibule
  • olivový olej
  • ½ kg mletého hovězího masa
  • 3 větší rajčata
  • 50 g tvrdého sýra na posypání
  • 200 g smetany na vaření (nebo mléka)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky mletého rozmarýnu (nebo nasekaného čerstvého)
  • sůl, pepř

Pracovní postup

  1. Lilky umyjeme, odřežeme zelené konce a podélně rozpůlíme. Lžící vydlabeme vnitřky a uděláme něco jako lodičky. Ty pokapeme sójovou omáčkou. Vydlabané vnitřky dáme do misky a také zakápneme sójovou omáčkou. Necháme “vypotit”.
  2. Připravíme si maso. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm osmahneme do sklovita najemno nasekanou cibuli. Přidáme mleté maso a prudce upečeme. Osolíme, opepříme a přimícháme rozmarýn.
  3. Vypocené lilky osušíme kuchyňskými utěrkami (i ty vydlabané části). Plech nebo pekáček pokapeme olivovým olejem. Na dno pokládáme lodičky z lilků, stranou na plech rozložíme do vrstvy také vnitřní vydlabané části lilku.
  4. Lilky naplníme masem v jedné vrstvě. Zbylé maso poklademe na “výdlabky”.
  5. V pánvi, ve které jsme opékali maso, si připravíme bešamel. Vlijeme smetanu a přidáme mouku. Osolíme a opepříme. Mícháme do zhoustnutí. Nemusí být tuhý jako kaše, klidně malinko řidší. Bešamel nalijeme na maso.
  6. Na vrstvu bešamelu poklademe rajčata nakrájená na kolečka a zasypeme nastrouhaným sýrem.
  7. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny.

Poznámky k receptu

Doba přípravy: 40 minut + pečení 30-50 minut

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

lilek na pečenípříprava lilku dlabánímleté maso na plnění lilkulilek politý bešamelemlilky plněné rajčatylilek se sýrempečený lilek se sýrem

Pečený lilek: tipy a rady

  • Pokud nemáte čas nebo se vám nechce lilky vydlabávat, nakrájejte je jednoduše na kolečka. Ty položte do pekáčku a dále vrstvěte, jak je uvedeno v receptu.
  • Kdyby se vám bešamel zdál moc hutný, zřeďte ho troškou mléka. Kdyby byl moc řídký, přidejte trošku mouky, ale pozor na hrudky! Ideálně smíchejte mouku s trochou mléka nebo bešamelu a vraťte přes sítko do pánve.
  • K pečenému lilku není třeba přílohy. Ale kdyby přeci jen jste po nějaké zatoužili, pak doporučuji čerstvou křupavou bagetu pokapanou olivovým olejem a posypanou bylinkami. Anebo brambory. Ty ostatně můžete zapéct i do jídla: Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky o tloušťce asi 0,5 cm. Krátce povařte v osolené vodě. Lilky nakrájejte na kolečka místo lodiček, budou se lépe vrstvit. Na lilky rozložte maso, na maso bešamel, na bešamel kolečka předvařených brambor. Na ně kolečka rajčat a posypte sýrem. Je z toho taková musaka (řecké jídlo s bramborem, lilkem a rajčaty).
  • Klidně si udělejte o porci dvě navíc, protože na druhý den je zapečený lilek ještě lepší.

plněný lilek pečený v troubě

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: