Estonský kringel se skořicovými povidly » MlsnáVařečka.cz
estonský kringel se skořicovými povidly

Estonský kringel se skořicovými povidly

Kringel je v podstatě stočený věnec z kynutého těsta, kdy se jako základ používá plněný závin. Závin se rozřízne vejpůl a oba konce se zapletou do jednoduchého copu. Výsledkem je efektní, chuťově mňamózní moučník, po kterém se zapráší, než bys řekl švec.

Jak takové stáčení věnce ze štrúdlu vypadá, popsala hezky Petra v receptu na čokoládový věnec.

estonský kringel

Co jsem se dívala na recepty na kringel, jsou víceméně podobné. Dělala jsem jej už párkrát, obvykle se skořicí, ale tentokrát jsem přidala švestková povidla, která jsem poprášila skořicí s cukrem. Byla to lahoda a přišlo mi, že tahle náplň není tak suchá jako samotný skořicový cukr, kringel byl vláčný a povidla mu dodala nový chuťový rozměr. Doporučuji!

TIP: Navíc jsem v receptu použila třetinu špaldové mouky, takže kringel je o žďabec zdravější, než jeho příbuzní z bílé mouky.

Vytisknout
estonský kringel se skořicí a povidly

Estonský kringel se skořicovými povidly


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 60 min
  • Celkový čas: 1 hodina 20 minut

Popis

Věnec z kynutého těsta, v kulinářském světě známý jako estonský kringel. Vyzkoušejte!


Ingredience

Kynuté těsto:

  • 200 g hladká mouka
  • 100 g hladká špaldová mouka
  • 130 ml mléka
  • 20 g droždí (polovina kostky)
  • 40 g máslo
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • vanilka

Náplň:

  • 100 g švestková povidla
  • 50 g máslo
  • 3 lžíce cukr krupice
  • 1 lžička skořice

Pracovní postup

  1. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozmícháme v něm lžičku cukru a do takto oslazeného mléka rozdrobíme droždí, necháme vzejít kvásek – trvá to zhruba 10-15 minut.
  2. Do mísy vsypeme hladkou bílou i špaldovou mouku, přidáme špetku soli, vanilku, žloutek a rozpuštěné máslo (nesmí být horké!). Přidáme vzešlý kvásek. Vše promícháme vařečkou a nakonec zpracujeme rukama – těsto je docela hutné.
  3. Necháme v teple kynout asi 45 minut až hodinu.
  4. Mezitím si v rendlíku rozpustíme máslo, do kterého přidáme švestková povidla a promícháme. Vznikne emulze, směs se nespojí, ale to nevadí, pokud jsou povidla tuhá, povolí a půjdou dobře rozmazat po povrchu těsta.
  5. Rozpálíme troubu na 150 °C – elektrická s horkovzduchem (bez horkovzduchu by teplota trouby měla být asi o 15 °C vyšší).
  6. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto do tvaru obdélníku, placka by měla být tenká. Díky tomu, že těsto je hutné, dobře se vyvaluje, netrhá se.
  7. Potřeme směsí z másla a povidel, používám silikonovou mašlovačku. Pozor, máslo nesmí být horké, nebo nám pod ním těsto povolí a potrhá se!
  8. Cukr smícháme se skořicí a posypeme jím povidlový základ.
  9. Placku zavineme na těsný štrúdl. V polovině závin rozřízneme, na jedné straně necháme od kraje asi 5 cm spojené, aby se nám cop dobře pletl.
  10. Oba díly závinu spleteme v cop, snažte se, aby vrstvená (vnitřní) část závinu směřovala ven – jde to, je třeba si jen s pletením pohrát. Když je upleteno, dořízneme zbývající kus závinu a dopleteme i tento koneček.
  11. Cop stočíme do věnce nebo do uzlu – já jsem uprostřed žádné místo nenechávala, stočila jsem z copu uzel, dá se hezky vytvarovat. Konce copu podsuňte dospodu, aby výsledné dílo hezky vypadalo.
  12. Plech vyložíme pečicím papírem, uzel na něj opatrně přeneseme a necháme péct asi 20 minut. Dávejte pozor, jednou se mi podařilo vrch spálit, přeci jen cukr „naostro“ je docela choulostivý.
  13. Po vychladnutí můžeme pocukrovat, nakrájet, a… šup ke stolu!

Poznámky k receptu

Z receptu připravíte jeden věnec/uzel o pr. cca 20-25 cm, doporučuju péct z dvojnásobné dávky, pokud jste víc jak dvoučlenná rodina.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

estonský kringel s povidly, kynuté těstoestonský kringel se skořicovými povidlyEstonský kringel s povidly

Estonský kringel: tipy a rady

  • Kynuté těsto na kringel je docela tuhé. Obvykle kynuté těsto vytluču vařečkou o stěnu mísy, ale tady musela přijít na řadu síla mých dlaní. Těsto jsem zpracovala rukama, aby bylo hezky hladké, trvalo to dobrých 5 minut a byla to docela makačka. Na druhou stranu s těstem se při vyvalování velmi dobře pracovalo a chuťově bylo také báječné.
  • Na zadělání těsta jsem použila hladkou mouku, speciálně určenu pro kynutá těsta. Prodávají se pod názvem Babiččina volba (určitě znáte).
  • V receptech po internetu najdete rady typu: naplňte závin čím chcete, všechno bude chutnat dobře. Jednou jsem kringel dělala se sekanými ořechy a mršky se mi připálily – kringel byl hořký. Takže pozor na to.
  • Nakrájený kringel má krásnou strukturu, na talířku se pěkně vyjímá a kuchařinka, která jej pekla, bude za hvězdu!          

estonský kringel

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: