kynutá bábovka

Kynutá bábovka s marmeládou

Moje mocinky dobrá kamarádka (ona ví) má z posledních let velké zásoby domácích marmelád. Přeci jen na rozdíl ode mě, seveřanky, bydlí jižněji, kde se úrodě na zahrádce daří mnohem líp než u nás. A tak jsem jednoho dne přišla k tomu, že jsem od ní nafasovala několik skleniček marmelád.

Co s marmeládou kromě toho, že ji mažeme na chleba nebo palačinky? Vymyslela jsem kynutou bábovku! Dělá se tak, že se vykynuté těsto rozválí na obdélníkový plát, ten se namaže nádivkou a zavine, jako by se dělal štrúdl, a celá noha se hezky svine do bábovkové formy.

TIP: Musí se silikonová forma na bábovku vymazávat? ČTĚTE ČLÁNEK

Jenže já vím, jak to s vyndáváním bábovky z formy je. Bohužel nemám žádnou s ultra nepřilnavým povrchem, proto jsem neriskovala a tuhle bábovku jsem místo do bábovkové formy svinula do kulaté dortové, do té s tím otevíracím okrajem. Povedlo se a… božínku, ta bábovka tak moc chutnala!

Vytisknout
kynutá bábovka

Kynutá bábovka s marmeládou


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 25 min
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 1 hodina 10 minut
  • Porce: 12

Popis

Kynutá bábovka s marmeládou, svinutá do kulaté dortové formy. Šmakózní!


Ingredience

  • 20 g droždí
  • 80 g cukr písek
  • 250 g hladká mouka
  • 250 g špaldová mouka hladká
  • 250 ml mléko
  • 80 g sádlo
  • vanilkový extrakt
  • kůra z ½ BIO citronu
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Pracovní postup

  1. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé. Trochu odebereme do hrníčku, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a nadrobíme dovnitř droždí. V teple necháme vzejít kvásek, trvá to asi 15 minut.
  2. Rozpustíme sádlo (poslední dobou k tomuto úkonu využívám mikrovlnnou troubu), aby bylo vlahé, nikoliv však horké.
  3. Do mísy nasypeme hladkou i špaldovou mouku, přisypeme špetku soli, přidáme cukr. Promícháme
  4. K hrnku se zbytkem vlažného mléka přilijeme rozpuštěné sádlo a promícháme. Nalijeme k mouce. Rozklepneme vejce a přidáme pouze žloutky.
  5. Nastrouháme kůru z citronu, přidáme vanilkový extrakt (používám vanilkovou pastu). Nakonec přilijeme vzešlý kvásek.
  6. Vypracujeme těsto, sama zadělávám ručně. Těsto je tužší, jako na závin, proto jsem jej v rukách poválela víc jak deset minut, aby se vše krásně propojilo.
  7. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout asi 45 minut. V průběhu kynutí vařečkou těsto srazíme, podpoříme tak další kynutí.
  8. Když je těsto vykynuté, rozválíme jej na obdélník, jako bychom chtěli péct štrúdl.
  9. Ze ¾ těsto pomažeme marmeládou. Začneme opatrně těsto stáčet jako na závin ze široké strany, kde máme pomazáno marmeládou. Marmeláda se může nahrnout ke kraji (k té ¼, kterou jsme nechali nenamazanou). V tom případě nechte asi 7 cm závinu nestočeného a tuto volnou stranu přetáhněte přes svinutý závin – marmeládu tím uzavřete.
  10. Hezky spojíme šev v těstě, aby marmeláda nevytékala.
  11. Kulatou dortovou formu o pr. 23-24 cm vymažeme máslem.
  12. Opatrně do formy stočíme závin jako hada, těsto nedávejte těsně na sebe, sviňte ho do formy na volno, jak těsto při pečení nabyde, volný prostor se zaplní.
  13. Dáme péct do trouby rozpálené na 170 °C (bez horkovzduchu) asi na 30 minut, až je povrch zlatavý. Je-li bábovka upečená, testujeme špejlí.
  14. Vyndáme z trouby, necháme vychladnout. Poprášíme moučkovým cukrem, krájíme na klínky a podáváme.

Poznámky k receptu

Příprava 25 min + kynutí 45 min + válení a stáčení 15 min + pečení 30 min.

Bábovku nakrájíme asi na 10-12 klínků.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

kynuté těsto s marmeládou

Kynutá bábovka: tipy a rady

  • Těsto se zadělává napůl z hladké a špaldové mouky. Mám tak lepší pocit, že bábovka je díky špaldě zdravější. Při experimentování s různými typy mouky platí pravidlo, že cca 1/3 bílé můžete beztrestně vyměnit za alternativní. U špaldové mouky se nebojím přitlačit na pilu víc, klasická bílá i špaldová jsou pšeničné mouky, které se mezi sebou nepoperou.
  • Kromě marmelády můžete kynutou bábovku naplnit makovou nádivkou, skořicí s cukrem, kakaem s cukrem. Nebo tvarohem, jen nesmí být moc řídký.
  • Při plnění plátu vykynutého těsta pamatujte na to, že nádivka musí mít pokojovou teplotu. Tvarohová nádivka udělaná z tvarohu právě vyndaného z ledničky způsobí, že kynuté těsto se bude horko těžko propékat (spíš zůstane pod tvarohem syrové nebo se bábovka nepropeče stejnoměrně). Horká maková nádivka rozetřená na kynuté těsto jej zase pod sebou rozpustí.

kynutá bábovka

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli

Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kynutá bábovka s marmeládou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kynuta-babovka-s-marmeladou/