Celozrnný chlebíček s borůvkami a medem » MlsnáVařečka.cz
borůvkový chlebíček ze špaldové mouky

Celozrnný chlebíček s borůvkami a medem

Tento recept není sice úplně dietní, ale není ani tak kalorický, jak by se mohlo zdát. Je pečený z celozrnné špaldové mouky, která je podstatně zdravější než klasická pšeničná mouka a slazený je medem. Kdo má rád opravdu sladké moučníky, nebojte se medu přidat, protože množství zde uvedené je opravdu minimální.

Vytisknout

Celozrnný chlebíček s borůvkami a medem


  • Autor: Petra Bílá
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 50 min
  • Celkový čas: 1 hodina 5 minut
  • Porce: 10

Popis

Fit recept na borůvkový chlebíček ze špaldové mouky, s medem. Zdravý moučník, na kterém si pochutná celá rodina.


Ingredience

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 150 g bílého jogurtu
  • 150 g borůvek
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 3-4 lžíce medu
  • 1 pytlík prášku do pečiva
  • ½ lžičky skořice

Pracovní postup

  1. Nejdříve předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem. Stačí tak, jak je zobrazeno na fotce, okraje na kratší straně se v případě přichycení na formu dají krásně “odříznout” nožem.
  2. V míse smícháme vlažné mléko s medem a dobře promícháme, aby se v mléce med rozpustil. Přidáme vejce a jogurt a opět dobře promícháme
  3. V jiné míse smícháme sypké suroviny (mouku, prášek do pečení a skořici) a vmícháme do mléčné směsi. Mícháme, dokud se nám nerozpustí případné hrudky.
  4. Nakonec lehce vmícháme borůvky, tak, abychom je nerozmačkali na kaši, ale jen zapracovali do těsta. Pár si můžeme nechat na ozdobení povrchu.
  5. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme 45-50 minut. Jestli je chlebík upečený poznáme podle špejle. Zapíchneme ji doprostřed chlebíčku, vytáhneme, a je-li suchá, je chlebíček propečený. Když bude olepená řídkým těstem, musíme ještě péct.
  6. Chlebík vytáhneme z trouby a necháme vychladnout. Ozdobíme a podáváme.

Poznámky k receptu

Na přípravu chlebíčku použijte formu na chlebíček nebo na srnčí hřbet.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

borůvkový chlebíček přípravaborůvkový chlebíček pečeníborůvkový chlebíček ze špaldové mouky

Borůvkový chlebíček: rady a tipy

  • Mouku můžete použít i klasickou pšeničnou, ale špaldová je o mnoho zdravější. Je sice dražší, ale taky z ní nepečete každý den. A občas se dá v obchodě vychytat akce, kdy špaldovou mouku pořídíte za opravdu výhodnou cenu.
  • Borůvky použijte klidně mražené, nebudou se aspoň při míchání tolik rozpadat.
  • Kdyby se vám zdál chlebík málo sladký, přidejte příště víc medu, nebo ho před podáváním medem ještě pokapejte. Taky můžete použít agávový nebo javorový sirup.
  • Máte-li bio citron, přidejte do těsta strouhanou citronovou kůru, krásně ho provoní.

Recept byl inspirován kuchařkami Jíme zdravě s Fitrecepty, podívejte se na ně:

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: