Čokoládový závin z kynutého těsta » MlsnáVařečka.cz
čokoládový věnec závin

Čokoládový závin z kynutého těsta

Moje babička často pekla koláče. V zásobě měla několik druhů, které ráda střídala. I když všechno, co upekla, chutnalo božsky, nejoblíbenější ze všech jejích moučníků byl pro mě klasický kynutý závin. Dávala do něj různé náplně: makovou, tvarohovou, ořechovou a také čokoládovou. A čokoládový závin, ten prostě mezi námi dětmi vedl. Ze všech závinů jej babička samozřejmě dělala nejmíň, a když, tak nám přišlo, že té čokolády je tam nějak málo, že ho ošidila. Čokolády prostě nebylo nikdy dost.

Dnes už závin peču sama, po několika letech jsem mu dokonce pořídila modernější střih a myslím, že mu opravdu sluší. Také jsem přidala víc čokolády, aby si už nikdo nemohl stěžovat, že ho šidím. Vzhledem k tomu, že já mám raději vláčnější koláče, vylepšila jsem závin ještě vanilkovým pudingem, který mu dodá vláhu a úžasnou chuť.

kynutý štrůdl čokoláda

Štrúdl z kynutého těsta: tipy a rady

  • Já mám raději kynuté těsto, které jé vláčnější, a vůbec mi nevadí, když se trošku lepí na stěny. Téměř všechny recepty obsahují informaci, že těsto se nesmí lepit na stěny mísy, a tak se má případně přidat víc mouky. Jenomže ti, kteří se s kynutým těstem ještě nekamarádí, tímto způsobem často vypracují hroudu tuhého těsta, které potom ani nejde rozválet, ale hlavně je po upečení až tvrdé. Moje rada zní: raději vláčnější těsto, mírně lepivé, ono se do něj stejně ještě část mouky přimíchá při válení na pomoučeném válu 😉 A to nejdůležitější je, že po upečení bude jemné a chutné.
  • Jestli nemáte doma kulatou formu s volným středem (jako na bábovku), nevadí. Můžete věnec stočit do kruhu na plechu a doprostřed dát zavařovací sklenici. Ta při pečení nepraskne a udrží těsto v pěkném tvaru věnce. Anebo můžete stočit jako hada do jakékoliv jiné formy, nebude to už sice věnec, ale bude mít pořád pěknou propletenou strukturu.
  • Máte-li chuť, určitě vyzkoušejte i variantu s tvarohovou náplní, povidlovou, makovou, ořechovou nebo marmeládovou.

Luxusní čokoládový věnec krok za krokem

válení kynutého těstaplněí kynutého těstakynutý štrůdl čokoládapletení štrúdlupečení kynutého štrúdlu

Vytisknout
čokoládový závin ve tvaru věnce

Čokoládový závin z kynutého těsta


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 50 min + kynutí + 30 min pečení
  • Celkový čas: 50 min + kynutí + 30 min pečení
  • Porce: 8-10

Popis

Kynutý závin plněný čokoládou svinutý do tvaru věnce. Luxusní pochoutka nejen k odpolední kávě.


Ingredience

TĚSTO:

  • 200ml mléka
  • 50g cukr krupice
  • 20g droždí
  • 480g hladké mouky + na podsypání
  • špetka soli
  • 1 vejce (velké) + 1 žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z jednoho citrónu
  • 100g rozpuštěného másla
  • olej nebo ghí (přepuštěné máslo) na vymazání formy

ČOKOLÁDOVÁ NÁPLŇ

  • 100g horké čokolády
  • 100g rozpuštěného másla
  • 120g cukru
  • 35g kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu

V rendlíku rozpustíme máslo s čokoládou a přidáme všechny ostatní ingredience. Cukr se nejspíš zcela nerozpustí, ale to nevadí, při pečení zjemní a potom už nebudou krystalky vůbec cítit. Necháme vychladit.

PUDINGOVÁ NÁPLŇ

  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru
  • 500 ml mléka

Uvaříme puding dle návodu a hned po uvaření ho přikryjeme potravinovou fólií, aby se neudělal škraloup. Necháme vychladit.


Pracovní postup

  1. Připravíme si kvásek: Mléko ohřejeme na teplotu těla a přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobené droždí. Necháme kvásek asi 10-15 minut vyrůst.
  2. Ve velké míse smícháme všechny ostatní ingredience: mouku, zbytek cukru, sůl, vejce, žloutek, vanilkový extrakt a citrónovou kůru. Přidáme vzešlý kvásek a vymícháme těsto (ideálně v robotu). Když jsou všechny ingredience promíchané, přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto.
  3. Necháme vykynout 1-2 hodiny tak, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Během kynutí jej můžeme jednou až dvakrát promíchat, abychom z něho dostali vzduch.
  4. Připravíme si náplně a necháme je vychladit (postupy uvádím níže).
  5. Kulatou formu se středovým nástavcem na bábovku vymažeme máslem nebo olejem. Elektrickou troubu zapneme na 180°C.
  6. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, ještě jednou propracujeme a rozválíme na pomoučené ploše do obdélníku nebo čtverce. Natřeme polovinou čokoládové náplně, případně i pudingové, a srolujeme do válečku.
  7. Váleček těsta podélně rozřízneme tak, aby byly vidět jednotlivé vrstvy, a ty potom propleteme. Přesuneme do formy a stočíme do věnce. Konce také propleteme, aby vyšel pěkný vzorek.
  8. Pečeme při 180 °C asi půl hodiny.

Poznámky k receptu

Z uvedeného množství upečeme dva věnce o velikosti cca 20 cm v průměru, nebo jeden větší o velikosti cca 28 cm.

Ohodnotit recept:

(6 hodnocení, průměr: 4,83 z 5)
Loading...

čokoládový věnec závin

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

2comments
Marie

Tak u nás upečeno a již ochutnáno i přes pozdní hodinu. Zkoušela jsem variantu i s pudinkem a až na trochu horší práci při rozříznutí a motání (náplň trochu vytékala a patlalo se to) se dle receptu dobře pracovalo. A výsledek nakonec taky super! Nemám sice věnec tak krásný jako zde na fotce, ale jsem s ním spokojená, pro domácí účely až nadstandardní vzhled! 🙂 Díky!

Odpovědět
    Petra Bílá

    Jsem moc ráda, že se Vám s receptem dobře pracovalo a hlavně, že Vám chutnal. Na pozdní čas nehleďte, já když se na něco hrozně těším, tak jsem schopná kvůli tomu jít spát klidně po půlnoci… do rána bych to nevydržela 😀 Bohužel pudingová verze je malinko „patlavější“ a zatím jsem na vylepšení manipulace nepřišla, ale určitě to stojí za to. Náplň co vyteče stranou se dá jednoduše „zatřít“ do záhybů už když je věnec ve formě. Anebo jestli ho nepotřebujete na prezentaci, tak klidně upéct jako obyčejný závin a nekrájet ho. Nebo mě ještě napadá tato verze: udělat klasický závin, nerozříznout a stočit ho do formy s překroucením. A až poté naříznout. Nebude to úplně ono, ale pečením se věnec rozevře a udělá zajímavou mozaiku.
    Věřím, že Vás zaujaly i další naše recepty a budeme se těšit na další recenze a fotky:)

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: