Koláč den a noc » MlsnáVařečka.cz

Koláč den a noc

koláč den a noc

Koláč „den a noc“ je založený na kontrastu bílé tvarohové vrstvy a tmavou kakaovou, nahoře je doplňuje zlatavá barva piškotového těsta. Dezert tedy nejenom dobře chutná, ale také pěkně vypadá.

Koláč den a noc je jednou z dalších babičkovských chutných klasických moučníků, které mám moc ráda. Hodí se k odpolední kávě nebo jako zákusek pro nečekanou návštěvu. Bonus: Na přípravu je velice jednoduchý!

Vytisknout
koláč den a noc recept

Koláč den a noc


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Porce: 10

Popis

Koláč tří barev s tvarohem a kakaem, pečený na plechu.


Ingredience

Spodní kakaová vrstva:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • ½ prášku do pečiva
  • 5 lžic vody
  • 2 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 vejce

Prostřední tvarohová náplň:

  • 3 ks měkkého polotučného tvarohu, tj. 3 x 250 g
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 1 pytlíček vanilkového cukru
  • lžička strouhané citrónové kůry

Vrchní piškotová vrstva:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • ½ prášku do pečiva
  • ½ pytlíčku vanilkového cukru
  • 5 lžic vody

Pracovní postup

  1. K přípravě jednotlivých vrstev koláče den a noc budeme potřebovat tři různé misky.
  2. Ingredience na spodní vrstvu smícháme v míse a vypracujeme hladké tužší kakaové těsto.
  3. Ingredience na tvarohovou náplň smícháme v misce a ruční metličkou vypracujeme hladký tvarohový krém.
  4. Ingredience na vrchní piškotové těsto smícháme v misce a dobře metličkou prošleháme do tekutého těsta.
  5. Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a na dno rovnoměrně nalijeme tmavé kakaové těsto, na které natřeme tvarohovou náplň, a nakonec na ni nalijeme po celém povrchu rovnoměrnou vrstvu piškotového těsta.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 45 minut.

Poznámky k receptu

Koláč na plech – nakrájíte zhruba 20 kousků koláče.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

koláč den a noc příprava

Koláč den a noc: tipy a rady

  • Jednoduchý moučník, který zvládnou i začátečníci. Koláč je velmi variabilní, lze různě upravit – někdy se například místo bílé tvarohové vrstvy strouhají jablka.
  • Pokud si vzpomenete, vyndejte zavčasu z lednice tvaroh a vejce. Těsta, v nichž se používá prášek do pečiva, mají ráda ingredience stejné teploty, ideálně „ohřáté“ na pokojovou teplotu.
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.


>