Koláč den a noc

koláč den a noc

Koláč „den a noc“ je založený na kontrastu bílé tvarohové vrstvy s tmavou kakaovou, nahoře je doplňuje zlatavá barva piškotového těsta. Dezert tedy nejenom dobře chutná, ale také pěkně vypadá.

Koláč den a noc je jedním z dalších babičkovských klasických moučníků, které mám moc ráda. Hodí se k odpolední kávě nebo jako zákusek pro nečekanou návštěvu. Tip: Na přípravu je velice jednoduchý!

koláč den a noc recept

Koláč den a noc

Koláč tří barev s tvarohem a kakaem, pečený na plechu.
4.28 from 25 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 minutes
Vaření: 45 minutes
Porce: 10
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Spodní kakaová vrstva:

Prostřední tvarohová náplň:

  • 3 ks měkký polotučný tvaroh (tj. 3 x 250 g)
  • 100 g cukr moučka
  • 2 ks vejce
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 lžička citronová kůra (strouhaná)

Vrchní piškotová vrstva:

PRACOVNÍ POSTUP

  • K přípravě jednotlivých vrstev koláče den a noc budeme potřebovat tři různé misky.
  • Ingredience na spodní vrstvu smícháme v míse a vypracujeme hladké tužší kakaové těsto.
  • Ingredience na tvarohovou náplň smícháme v misce a ruční metličkou vypracujeme hladký tvarohový krém.
  • Ingredience na vrchní piškotové těsto smícháme v misce a dobře metličkou prošleháme do tekutého těsta.
  • Plech vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a na dno rovnoměrně nalijeme tmavé kakaové těsto, na které natřeme tvarohovou náplň, a nakonec na ni nalijeme po celém povrchu rovnoměrnou vrstvu piškotového těsta.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu cca 45 minut.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Koláč na plech – nakrájíte zhruba 20 kousků koláče.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

koláč den a noc příprava

Koláč den a noc: tipy a rady

  • Jednoduchý moučník, který zvládnou i začátečníci. Koláč je velmi variabilní, lze různě upravit – někdy se například místo bílé tvarohové vrstvy strouhají jablka.
  • Pokud si vzpomenete, vyndejte zavčasu z lednice tvaroh a vejce. Těsta, v nichž se používá prášek do pečiva, mají ráda ingredience stejné teploty, ideálně „ohřáté“ na pokojovou teplotu.

Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:

O autorovi

Ivana S.

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

3comments
Helena

Paní autorka receptu asi tuto buchtu sama nikdy nedělala, jinak by nemohla napsat, že tmavé těsto “nalijeme”…..tmavé těsto je tuhé, je nutné ho rukou mačkat na plechu do stran, dokud nepokryjete celou plochu pekáče. Podotýkám, že jsem do tmavého těsta použila rozpuštěné máslo a docela dost mléka navíc, ale i tak těsto bylo tuhé, jen se po přidání mléka mnohem více lepilo. Jinak je to starý známý recept a buchta je dobrá. Tip od mojí maminky: pro světlé těsto šlehejte žloutky s postupným přidáváním cukru. Bílky si nechejte stranou. Až budete mít všechny přísady pro světlé těsto smíchané, ušlehejte bílky a opatrně je vmíchejte do těsta. Pak těsto nalijte na plech.

Odpovědět
Lucie

Jak to tmavé těsto nalijte na plech? Když je tak tuhé.
Něco tam chybí nebo má být máslo rozehřáté.
Děkuji
Lucie

Odpovědět
    Daniela

    Přesně, já jsem měla máslo rozehrate a stejně to bylo velmi tuhé, no přidala jsem mléko, vysledek super.. 🤷‍♂️❤️

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Koláč den a noc, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kolac-den-a-noc/