domácí třešňový kompot

Třešňový kompot: jak na to?

Jako malé děti jsme vždy o víkendu dostali k obědu kompot. Jednou třešňový, pak zase meruňkový, jablečný, švestkový; co zrovna bylo ve špajzce.

Dodnes miluju kombinaci bramborové kaše s mističkou kompotovaného ovoce se šťávou!

Dnes už si kompoty můžete koupit v obchodě kdykoliv, ale co v létě s nečekaně velkou úrodou třešní?

Když už uděláte marmeládu, knedlíky, přesnídávku a bublaninu stokrát jinak, a třešní je stejně pořád dost, dojde na zavařování třešní.

domácí třešňový kompot

Třešňový kompot: jak na to?

Domácí třešňový kompot z letošní bohaté úrody třešní.
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 50 min
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • třešně
  • krupicový cukr

PRACOVNÍ POSTUP

  • Třešně namočíme do studené vody, kterou jemně osolíme, nebo do ní nalijeme trochu octa. Je to proto, aby z ní vylezli případní červíčci a jiní nezvaní obyvatelé. Poté je ještě jednou propláchneme studenou vodou.
  • Třešně naskládáme do zavařovacích sklenic, které musí být zcela čisté (ideálně rovnou z myčky). Netlačíme na ně, jen co se vejde tak, aby nepřesahovaly přes okraj zavařovačky. Do každé sklenice nasypeme 1-2 lžíce pískového cukru.
  • Sklenice zalijeme převařenou horkou vodou 1 cm pod okraj a uzavřeme čistým víčkem. Víčka před použitím spaříme horkou vodou.
  • Do velkého hrnce dáme na dno utěrku (aby láhve nepraskly), a nalejeme do něj teplou vodu, stačí pár centimetrů. Poté do něj vedle sebe naskládáme naplněné a dobře uzavřené kompoty, víčkem vzhůru. Dejte pozor, aby se jednotlivé sklenice vzájemně nedotýkaly. Hladina vody by měla dosahovat do poloviny až dvou třetin sklenic.
  • Vodu v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu tak, aby se držela těsně pod bodem varu. Sterilujeme asi 20-30 minut.
  • Po sterilizaci sklenice opatrně vyndáme (pozor, jsou velmi horké, použijte ideálně zavařovací kleště) a postavím je na rovnou plochu víčkem dolů, aby se víčka přichytila. Necháme přes noc vychladit.
  • Poté už můžeme kompoty obrátit. Víčka by měla být zatáhnutá, tzn. mírně vpadlá do sklenice.
  • Skladujeme v suchu, chladu a temnu.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Doba přípravy: 20 minut + namočení třešní + sterilizace + chlazení přes noc
Počet porcí podle toho, kolik třešní sklidíte 🙂
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!

třešňové kompoty

Třešňový kompot: tipy a rady

  • Téměř všude se uvádí sterilizace 20 minut při teplotě vody 80°C. Já to taky zkusila, ale všechny kompoty jsem časem vyhodila, protože začaly kvasit. Až mamka mi poradila trik sterilizace s vodou horkou těsně pod bodem varu, který uvádím v pracovním postupu.
  • Moje teta to dělá stejně tak, ale dává víc vody do hrnce. Až 1 cm nad láhev; taky to jde.
  • V případě, že otočíte kompot dnem vzhůru na vychlazení a on teče, zkuste ještě jednou pořádně zavřít víčko a opět položte dnem vzhůru. Jestli už neteče, tak je to v pořádku; s největší pravděpodobností se víčko chytne a zatáhne. Jestli ráno bude pořád vyboulené směrem ven, musíme kompot skladovat v lednici nanejvýš pár dní a rychle spotřebovat. Opětovné zavaření nedoporučuji.
  • Zavařovat můžete také vypeckované třešně a bez cukru.
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

2comments
Adéla

Moc pěkně sepsané! Nekljvíce si cením především vysvětlující komentáře typu proč se na dno dává útěrka a vlastní zkušenosti jako 20 min při 80° mi nefungovalo.
Zajímalo by mě ještě, proč se sklenice při zavařování nesmí dotýkat.
Děkuji
Adéla

Odpovědět
    Petra Kupská

    Dobrý den, díky moc za milý komentář! 🙂 Autorka receptu je teď mimo dosah, poslala jsem jí dotaz, aby nám k Vaší otázce napsala pár slov. Ozvu se, jakmile tu budu mít odpověď! Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Třešňový kompot: jak na to?, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/tresnovy-kompot-jak-na-to/