Křehké těsto: krok za krokem k dokonalému koláči
Pro přípravu křehkého těsta platí zásada 1-2-3, které značí poměr základních surovin: 1 díl cukru, 2 díly tuku a 3 díly mouky.
Vyzkoušejte recepty z křehkého těsta:
Základní recept na sladké křehké těsto
- 100 g práškového cukru, 200 g másla, 300 g hladké mouky (množství pro kulatou formu o pr. 26 cm)
Křehké těsto: pracovní postup
Je třeba křehké těsto předpéct?
Často se v receptech setkáte s informací, že je třeba křehké těsto předpéct tzv. naslepo. Znamená to sice víc práce, ale když už jste křehké těsto připravili tak, jak má být, určitě se trocha námahy navíc vyplatí. Předpečené tvary jsou totiž ve výsledku mnohem křupavější, protože se nerozmáčí od náplně.
Těsto přeneste do formy, prsty vpravte do všech záhybů a propíchejte vidličkou. Na povrch rozprostřete alobal a na něj nasypte fazole, které pomůžou udržet tvar těsta, které se pod zatížením nebude zvedat. Fazole po tomto úkonu již nebudou jedlé, ale schovat si je můžete do sáčku pro další (podobné) použití.
Takto připravené křehké těsto vložte do vyhřáté trouby a nechte péct cca 8-10 minut. Těsto zpevní, ale ještě nezačne hnědnout. Po vytažení z trouby můžete povrch těsta potřít tenkou vrstvou rozšlehaného vajíčka, tak, jak radí Florentýna ve svém článku o křehkém těstě na blogu Kuchařka pro dceru. Vaječná vrstva zatuhne a vytvoří tak na povrchu impregnační vrstvu. Před dalším použitím nechte předpečený korpus vychladnout.
Koláče, které se plní až po upečení (např. krémem z mascarpone a vyšlehané šlehačky), se upečou zcela, nikoliv jen zčásti.