Išlské koláčky, rakouské vánoční cukroví » MlsnáVařečka.cz
išlské koláčky rakouské cukroví

Išlské koláčky, rakouské vánoční cukroví

Recept na išlské koláčky, nebo také išelské dortíčky, doputoval do českých zemí z Rakouska. V padesátých letech 20. století jej světu představil Richard Kurt, cukrářský mistr z lázeňského městečka Bad Ischl.

V rakouském Bad Ischlu se také seznámili Sisi a František Josef, budoucí císařský pár. Někdy se udává, že išlské dortíčky patřily mezi jejich oblíbené cukroví, ale v době rakouského císařství ještě recept nebyl zdaleka znám.

Tradiční išlské dortíčky tvořily dva oválky z křehkého těsta, spojené čokoládovým krémem, polité fondánovou glazurou. Vrch zdobily nasekané pistácie.

Dnes existují různé variace původního receptu, název však zůstává stejný. A tak si i letošní Vánoce můžeme upéct klasické išlské dortíčky a pochutnat si na nich tak, jako v polovině minulého století lázeňští hosté v Bad Ischlu.

Vytisknout
išelské koláčky recept

Išlské koláčky, rakouské vánoční cukroví


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 40 min
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Porce: 25 ks

Popis

Recept na išelské koláčky, rakouské cukroví, které v polovině minulého století představil cukrářský mistr Richard Kurt z Bad Ischlu.


Ingredience

Těsto na išlské koláčky:

  • 210 g hladká mouka
  • 20 g tmavého kakaa holandského typu (na vaření)
  • 70 g moučkový cukr
  • 40 g mleté ořechy vlašské
  • na špičku nože skořice
  • 140 g máslo změklé

Náplň do išlských dortíčků:

  • 50 g moučkový cukr
  • 1,5 lžíce rybízové zavařeniny
  • 70 g mletých lískových oříšků
  • 2 žloutky
  • vanilka (nejlépe ve formě pasty nebo esence)
  • 1 lžíce rumu

Poleva na cukroví:

  • 50 g hořká čokoláda
  • 20 g másla množství upravíme tak, aby poleva měla správnou konzistenci)

Na ozdobu:

  • loupané mandle

Pracovní postup

  1. Do mísy vsypeme mouku, máslo, mleté ořechy, kakao, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice odpočinout, ideálně přes noc.
  2. Váleček těsta rozdělíme na 2 poloviny, jednu necháme v lednici, druhou vyválíme na plát tenký asi 2 mm. Sama válím těsto mezi dvěma pečicími papíry nebo potravinářskou fólií, není třeba podsypávat moukou a sušenky na cukroví nejsou tvrdé, naopak hned po upečení krásně měkké.
  3. Z těsta vykrajujeme tvary išlských koláčků, klademe na plech vyložený pečicím papírem a dáváme péct do trouby předehřáté na 180 °C asi na 10 minut.
  4. Zchladlé cukroví sundáme z plechu a připravíme na plnění.
  5. Smícháme suroviny na krém, krémem spojíme vždy dva kousky cukroví.
  6. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo, vymícháme, až vznikne hladká lesklá poleva. Išlské koláčky ozdobíme polevou, na vrch vložíme blanšírovanou mandličku.
  7. Jakmile poleva zatuhne, opatrně cukroví narovnáme do dózy, přiklopíme víkem a v chladu a suchu skladujeme do Vánoc.

Poznámky k receptu

Cukroví podle tohoto receptu je asi na 2 až 2,5 plechu, připravíte z něj zhruba 25 išlských slepovaných koláčků.

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 3,33 z 5)
Loading…

išlské koláčky plnění krémem

K receptu na išelské koláčky: tipy a rady

  • Zvláštností receptu na išelské koláčky je krém, kterým se cukroví plní. Nepoužívá se v něm máslo, ale kombinace ořechů s pikantní marmeládou. Jednou jsem neměla po ruce doporučovanou rybízovou marmeládu, vyměnila jsem ji za švestková povidla. Náplň do dortíčků byla i tak výborná.
  • Do náplně se přidávají ořechy, jejich chuť zintenzivní, pokud si dáme čas a práci předem je opražit na plechu v troubě, případně nasucho na pánvi. Poté se ořechy promnou v ruce, abychom odstranili hrubé slupky, a semelou na jemnou mouku.
  • Tradiční išlské cukroví bylo kulaté, my si však můžeme vybrat takové vykrajovátko na cukroví, které se nám líbí. V receptu jsem použila tvar kytičky.
  • Poleva na išelské dortíčky bývá čokoládová, připravte si lesklou cukrovou polevu s kakaem, nebo ve vodní lázni nechte rozpustit hořkou čokoládu s máslem. Rychlá varianta (a dost možná nejlepší univerzální poleva na cukroví) je čokoládová ganache, která se vyrábí z hořké čokolády nalámané na kousky, zalité téměř vroucí tučnou smetanou.
  • V krému na plnění se používají syrové žloutky, pozor na zdroj, ze kterého vejce kupujete. Osobně v receptech se syrovými vejci (resp. těmi, které neprojdou řádnou tepelnou úpravou) více věřím podestýlkovým vajíčkům z obchodů než domácím od sousedky.

Recept jsem si půjčila z pořadu Kluci v akci. Pokud se podíváte na složení surovin v jiných receptech na išlské dortíčky, zjistíte, že se jedná prakticky o stejné složení a množství. Recept jsem vyzkoušela a jsem spokojená, mohu doporučit dále.

Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:

išelské koláčky, vánoční cukroví
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: