Velikonoční hlavička, tradiční nádivka s uzeným a zelenými bylinkami
Zatímco na Velký pátek před Velikonocemi se držel přísný půst, na Bílou sobotu mívaly hospodyně napilno. Zadělávaly na mazance a také pekly hlavičku, tradiční velikonoční nádivku.
Co je velikonoční hlavička?
Velikonoční hlavička je nádivka, která se peče před Velikonocemi. Tvoří ji pokrájené pečivo, namočené v mléce nebo vývaru, uzené maso, vejce a zelené jarní bylinky.
Hlavička se jedla teplá i studená, často se jí napeklo ve velkém, takže nádivka tvořila podstatnou součást jídelníčku po celou dobu velikonočních svátků.
Další jména pro velikonoční hlavičku
Hlavička se nádivce říkávalo, protože měla připomínat trnovou korunu, kterou měl Ježíš na hlavě v době svého ukřižování.
Nádivka měla v regionech naší vlasti různé názvy. Říkalo se jí také sekanina nebo svítek.
Jak udělat velikonoční nádivku
- Uvařte si předem uzené maso, vývar nevylévejte. Uzené nakrájejte na kostičky.
- Properte zelené bylinky, přelijte vroucí vodou a pokrájejte je.
- Nakrájejte rohlíky na kostky a vložte je do větší mísy. Přelijte je horkým vývarem smíchaným s mlékem.
- Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte sníh.
- Žloutky utřete se změklým máslem.
- K rohlíkům přidejte pokrájené bylinky, uzené, utřené žloutky s máslem a ušlehaný sníh. Osolte a okořeňte. Promíchejte.
- Nádivku rozetřete v pekáčku vymazaném máslem a vysypaném strouhankou.
- Dejte péct do rozehřáté trouby na 20 minut.
Nádivku servírujte teplou, dá se však jíst i studená. Pokud vám hlavička zbyde druhý den, osmažte ji na pánvičce z obou stran na másle.
Zelené jarní bylinky
Do velikonoční nádivky patří spousta zelených bylinek. Dříve lidé věděli, jaké z volně rostoucích bylin je možné do nádivky použít. Dnes je to s naším povědomím o něco horší.
S jistotou sáhněte po čerstvých mladých kopřivách (rukavice při sběru podmínkou!), kopřivy doplňte čerstvými bylinkami z nabídky obchodu.
Já jsem chtěla kopřivy zkombinovat s petrželí, bohužel ta už byla vyprodaná (zřejmě část národa měla podobný nápad).
Proto jsem koupila polníček a ten jsem do velikonoční hlavičky spařila spolu s kopřivou.
Velikonoční nádivka s uzeným a zelenými bylinkami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Dáme vařit uzené maso: vcelku, zalijeme ho vodou tak, aby voda dosahovala zhruba 1-2 nad okraj masa a vaříme asi 1 hodinu. Vývar nevyléváme.
- Vyndáme z lednice máslo, aby změklo při pokojové teplotě.
- Pekáček vymažeme máslem a vysypáme strouhankou.
- Obstaráme si bylinky. Pokud trháme zvenčí, pak na co nejdále od silnice. Hojně je propláchneme pod tekoucí vodou. Spaříme je, tedy přelijeme vroucí vodou, potom je propláchneme ve studené a nasekáme. Případné tužší stonky (např. u kopřiv) odřízneme a odstraníme.
- Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky o hraně asi 1,5 cm, nasypeme do větší mísy a zalijeme teplým mlékem a vývarem.
- Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky utřeme se změklým máslem.
- Do mísy s rohlíky přidáme nakrájené bylinky, uzené maso nakrájené na kostičky, sníh z bílků a utřené žloutky s máslem.
- Osolíme, opepříme a přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku (strouhnu oříšek dvakrát třikrát o struhadlo). Vše promícháme.
- Směs na velikonoční nádivku rozetřeme do pekáčku a dáme péct asi na 20 minut do trouby.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Další velikonoční recepty:
Přečtěte si také článek Velikonoce v kuchyni