vídeňský řízek

Vídeňský řízek, mňam!

Jídla, která chutnají všem, mě baví. Řízky mezi ně patří. Děti je můžou jíst donekonečna, a tak jsem dnes vyzkoušela lepší variantu: vídeňský řízek.

Našla jsem si na webu instrukce, co to ten vídeňský řízek vlastně je a jak se správně připravuje. A hned při další návštěvě obchodu jsem si hodila do košíku telecí maso. Proč? Jdeme si vídeňský řízek rozebrat!

blank

Co je vídeňský řízek?

Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel) se připravuje z telecí kýty, která se tence rozklepe. Takto připravený plátek telecího se obalí v trojobalu: nejprve v hladké mouce, pak v prošlehaných vejcích, a nakonec ve strouhance. Smaží se na pánvi ve vyšší vrstvě tuku, ideálně v přepuštěném másle.

blank

S čím se jí vídeňský řízek?

K vídeňskému řízku se hodí bramborová příloha. Nejčastěji vídeňský bramborový salát, který je lehký, bez majonézy. Stačí však i vařené brambory nebo bramborová kaše. Sama jsem řízek podávala s petrželovými bramborami.

Říká se, že vídeňský řízek má být tak velký, že se nevejde na talíř. Někdy se vídeňák řeší tak, že podávají dva menší, dotenka rozklepané, dozlatova osmažené.

Při servírování nezapomeneme přidat plátek citronu, stejně tak jako u klasického řízku.

vídeňský řízek recept

Vídeňský řízek

Wiener Schnitzel, smažená telecí kýta, řízek velký přes celý talíř!
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 10 min
Celkový čas: 30 min
Porce: 2
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Připravíme si vše potřebné pro obalení vídeňského řízku v trojobalu. Na obalování v mouce a strouhance se mi nejlépe osvědčil alobal, vejce rozklepneme do mělké mísy (běžný hluboký talíř by nemusel stačit). Vejce prošleháme vidličkou, nemixujeme!
  • Pokud je telecí kýta vyšší jak 1 cm, opatrně ji rozřízneme naplocho, ovšem na konci ji nedořízneme. Rozevřeme ji jako knihu.
  • Přes takto připravený plátek masa položíme potravinovou fólii nebo obyčejný mikrotenový sáček a paličkou rozklepeme dotenka.
  • Telecí osolíme z obou stran a obalíme v mouce, vejcích a ve strouhance. Ve strouhance pouze zlehka, nepřimačkáváme ji na řízek tlakem.
  • Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo, a když je dostatečně rozpálené, vložíme do něj řízek. Jakmile je první strana dozlatova osmažená, otočíme a lehce pohybujeme pánvičkou, aby se přes osmaženou stranu zlehka přelívalo máslo. Strouhanka se hezky nafoukne a bude božsky křupavá.
  • Jakmile je osmažená i druhá strana vídeňského řízku, vyndáme jej a položíme na papírový ubrousek, odsajeme přebytečný tuk.

Ještě pár slov k receptu:

Vídeňský řízek je opravdu dobře rozklepaný a velký, vezměte si k ruce pánvičku s dostatečným prostorem na smažení téhle dobroty!
Při servírování nezapomeňte přidat plátek citronu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank

Už víte, jaký je rozdíl mezi běžným řízkem a řízkem vídeňským?

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vídeňský řízek, mňam!, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/vidensky-rizek-mnam/