Velikonoční hlavička, tradiční nádivka s uzeným a zelenými bylinkami
Zatímco na Velký pátek před Velikonocemi se držel přísný půst, na Bílou sobotu mívaly hospodyně napilno. Zadělávaly na mazance a také pekly hlavičku, tradiční velikonoční nádivku.
Co je velikonoční hlavička?
Velikonoční hlavička je nádivka, která se peče před Velikonocemi. Tvoří ji pokrájené pečivo, namočené v mléce nebo vývaru, uzené maso, vejce a zelené jarní bylinky.
Hlavička se jedla teplá i studená, často se jí napeklo ve velkém, takže nádivka tvořila podstatnou součást jídelníčku po celou dobu velikonočních svátků.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Další jména pro velikonoční hlavičku
Hlavička se nádivce říkávalo, protože měla připomínat trnovou korunu, kterou měl Ježíš na hlavě v době svého ukřižování.
Nádivka měla v regionech naší vlasti různé názvy. Říkalo se jí také sekanina nebo svítek.
Jak udělat velikonoční nádivku
- Uvařte si předem uzené maso, vývar nevylévejte. Uzené nakrájejte na kostičky.
- Properte zelené bylinky, přelijte vroucí vodou a pokrájejte je.
- Nakrájejte rohlíky na kostky a vložte je do větší mísy. Přelijte je horkým vývarem smíchaným s mlékem.
- Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte sníh.
- Žloutky utřete se změklým máslem.
- K rohlíkům přidejte pokrájené bylinky, uzené, utřené žloutky s máslem a ušlehaný sníh. Osolte a okořeňte. Promíchejte.
- Nádivku rozetřete v pekáčku vymazaném máslem a vysypaném strouhankou.
- Dejte péct do rozehřáté trouby na 20 minut.
Nádivku servírujte teplou, dá se však jíst i studená. Pokud vám hlavička zbyde druhý den, osmažte ji na pánvičce z obou stran na másle.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Zelené jarní bylinky
Do velikonoční nádivky patří spousta zelených bylinek. Dříve lidé věděli, jaké z volně rostoucích bylin je možné do nádivky použít. Dnes je to s naším povědomím o něco horší.
S jistotou sáhněte po čerstvých mladých kopřivách (rukavice při sběru podmínkou!), kopřivy doplňte čerstvými bylinkami z nabídky obchodu.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Já jsem chtěla kopřivy zkombinovat s petrželí, bohužel ta už byla vyprodaná (zřejmě část národa měla podobný nápad).
Proto jsem koupila polníček a ten jsem do velikonoční hlavičky spařila spolu s kopřivou.
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Velikonoční nádivka s uzeným a zelenými bylinkami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Dáme vařit uzené maso: vcelku, zalijeme ho vodou tak, aby voda dosahovala zhruba 1-2 nad okraj masa a vaříme asi 1 hodinu. Vývar nevyléváme.
- Vyndáme z lednice máslo, aby změklo při pokojové teplotě.
- Pekáček vymažeme máslem a vysypáme strouhankou.
- Obstaráme si bylinky. Pokud trháme zvenčí, pak na co nejdále od silnice. Hojně je propláchneme pod tekoucí vodou. Spaříme je, tedy přelijeme vroucí vodou, potom je propláchneme ve studené a nasekáme. Případné tužší stonky (např. u kopřiv) odřízneme a odstraníme.
- Troubu rozehřejeme na 180 °C.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky o hraně asi 1,5 cm, nasypeme do větší mísy a zalijeme teplým mlékem a vývarem.
- Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků.
- Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky utřeme se změklým máslem.
- Do mísy s rohlíky přidáme nakrájené bylinky, uzené maso nakrájené na kostičky, sníh z bílků a utřené žloutky s máslem.
- Osolíme, opepříme a přidáme špetku strouhaného muškátového oříšku (strouhnu oříšek dvakrát třikrát o struhadlo). Vše promícháme.
- Směs na velikonoční nádivku rozetřeme do pekáčku a dáme péct asi na 20 minut do trouby.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Další velikonoční recepty:
Přečtěte si také článek Velikonoce v kuchyni
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)