Velikonoční jidáše, jednoduché

Na začátku koronavirové krize jsem si koupila kostičku droždí. Kdybych tak věděla, jak bude o několik dní na to vzácná!

A protože to s letošními Velikonocemi vypadá bledě (jak s koledováním, tak se zásobami droždí), rozhodla jsem se část kostičky věnovat upečení velikonočních jidášů.

Co jsou jidáše?

Jidáše jsou sladké pečivo z kynutého těsta, které se po upečení potírá medem. Z vykynutého těsta se vyválejí prameny, ty se stočí do různých tvarů. Můžou mít tvar spletených provazců nebo zatočených spirál. Jidáše tak měly připomínat provaz, na kterém se zrádný Jidáš pověsil.

Kdy se pečou jidáše?

Jidáše se pečou na Zelený čtvrtek před Velikonocemi (v některých regionech se pekly až na Velký pátek).

Podle staré pověry se jidáše potírají medem, protože med požitý na Zelený čtvrtek chrání před hadím uštknutím a vůbec před jakoukoliv otravou. (Zdroj: M. Úlehlová-Tilschová, Chuťový místopis)

velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Jednoduchý recept na velikonoční jidáše, sladké pečivo z kynutého těsta, potírané medem.
4.67 z 3 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 15 min
Kynutí celkem: 1 hod 45 min
Celkový čas: 2 hod 20 min
Porce: 10 ks
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 500 g polohrubá mouka
  • 200 ml mléko (vlažné)
  • 20 g droždí čerstvé
  • 70 g máslo
  • 1 ks žloutek
  • 70 g cukr krupice
  • špetka soli
  • 1 ks vejce (na potření)
  • med (rozpuštěný, na potření)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zaděláme těsto tzv. na omládek. Do mísy prosejeme mouku, uprostřed uděláme důlek. Do důlku vlijeme 2/3 mléka, přisypeme ½ lžičky cukru a nadrobené droždí. Ze stran do něj lžící opatrně vmícháváme mouku, až vznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple asi 30 minut kynout.
  • Rozehřejeme máslo, aby bylo vlažné, nikoliv horké. Přilijeme ho do mísy s omládkem, přidáme žloutek, špetku soli a zbytek mléka a cukru.
  • Vypracujeme na hladké, nelepivé tužší těsto s lesklým povrchem.
  • Necháme v teple kynout dalších 30 minut.
  • Z těsta odždibujeme kousky o hmotnosti asi 80 g. Vyválíme pramen asi 20 cm dlouhý a navolno jej stočíme do spirály. Konec pramene zploštíme a vložíme pod spirálu, aby se při pečení jidáš nerozmotal.
  • Smotané jidáše položíme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout dalších 45 minut.
  • Troubu rozpálíme na 160 °C.
  • V misce rozšleháme vejce a každý jidáš jím potřeme.
  • Dáme péct asi na 15 minut do trouby, než budou mít zlatavý povrch.
  • Mezitím si rozehřejeme med. Jidáše po vyndání z trouby ihned potíráme medem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Inspiraci k receptu na jidáše mám z Velké kuchařky Čech a Moravy od Romana Vaňka, co jsem kvůli koronaviru doma s dětmi, nedám ji z ruky! Doporučuji, na rozdíl od pseudoreceptů z internetu vše, co mám z téhle kuchařky, funguje!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Velikonoční jidáše, jednoduché, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/velikonocni-jidase-jednoduche/