vepřová kotleta recept

Vepřová kotleta s pohankou

Vepřové kotlety se dají připravit na mnoho způsobů: můžete je podusit, připravit jako minutku nebo je upéct v troubě při nižší teplotě.

Pomalu pečené kotlety jsou šťavnaté a chutnají výborně v kombinaci s pohankou. Pohanka je přirozeně bezlepková a obsahuje rutin, který pomáhá našemu trávícímu traktu. Pohanka je výbornou přílohou pro děti.

TIP: Přečtěte si, co vše se dá dělat s pohankovou moukou v kuchyni.

vepřová kotleta recept

Vepřová kotleta s pohankou

Pomalu pečená vepřová kotleta s pohankou – zdravý oběd nebo večeře.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Celkový čas: 1 hod 20 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Pohanková příloha:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Troubu si předehřejeme na 160 °C.
  • Vhodnou pečicí nádobu s víkem vymažeme sádlem, dno zasypeme na jemno nakrájenou cibulí s česnekem a  přidáme snítku čerstvého rozmarýnu.
  • Omyté a osušené kotlety osolíme, opepříme, položíme do pečicí nádoby a podlijeme trochou vody.
  • Nádobu přiklopíme, vložíme do trouby a pečeme na 160 °C 50 minut, poté odklopíme víko nádoby a na posledních 10 minut zvýšíme teplotu na 180 stupňů a kotlety dopečeme.
  • Kotlety zůstanou díky nízké teplotě uvnitř šťavnaté a při pečení na sádle nebudou tak vysušené.
  • Během doby, kdy jsou kotlety v troubě, si připravíme přílohu. Pohanku propláchneme ve studené vodě a vaříme ve vroucí osolené vodě 12-15 minut. Druhou a šetrnější  možností přípravy pohanky je vařit pohanku 3 minuty ve vroucí osolené vodě, poté jí odstavit z plotny a nechat v teple 30-40 minut dojít. Obecně platí, že se dává jeden díl pohanky na dva díly vody, stejně jako u rýže. Pohanku poté zjemníme přidáním másla, dochutíme majoránkou a solí.

Ještě pár slov k receptu:

Místo pohanky můžete jako přílohu servírovat například šťouchané brambory. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Vepřová kotleta s pohankou: tipy k receptu

  • Pohanka je sice zdravá surovina bez lepku, ale je i dost chuťově nevýrazná. Nebojte se přidat více koření, jako je výše zmiňovaná majoránka. Můžete použít i petrželovou nať, bazalku nebo česnek. Přidané máslo pohanku zjemní.
kotleta s pohankou
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vepřová kotleta s pohankou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/veprova-kotleta-s-pohankou/