třešňová bublanina

Piškotová bublanina: třešňová

Jó třešně zrály, až došlo i na nás, kteří se jinak choulí chladem v severních hvozdech (díky, Waldo).

Když jsme očesali, co se dalo, přišla na přetřes obligátní otázka: Co z třešní? A začneme tím nejjednodušším: upečeme bublaninu! Dobrý nápad.

třešňová bublanina recept

Piškotová bublanina: třešňová

Bublanina z piškotového těsta, stačí poklást třešněmi a máte rychlý, nadýchaný dezert.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 50 min
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 2 lžíce horké vody
  • 180 g cukr písek
  • 180 g HLADKÁ MOUKA
  • 50 g kukuřičná mouka
  • 2 lžíce oleje
  • vanilková esence
  • 500-750 g třešní
  • SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapneme elektrickou troubu na 170 °C (horkovzduch 150 °C).
  • Třešně opláchneme, odpeckujeme a necháme odkapat.
  • Plech vytřeme olejem a vysypeme krupicí nebo strouhankou.
  • Opatrně oddělte žloutky od bílků do samostatných nádob. Vejce by měly být pokojové teploty, ale tentokrát budeme mít jednu berličku: horkou vodu, kterou opatrně vlijeme do bílků a tím je před šleháním oteplíme.
  • K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme pomocí elektrického šlehače sníh: začneme na nižší otáčky, pramínkem přilijeme lžíci horké vody. Po dvou minutách začneme postupně přisypávat cukr a zvyšovat otáčky. Při šlehání přidejte cca ½ polovinu z celkového množství cukru. Než vyšleháte opravdu tuhý sníh, může to trvat zhruba 10 minut. Pokud si nejste jistí, přečtěte si postup, jak správně vyšlehat tuhý sníh.
  • Ve druhé misce vyšleháme žloutky, do kterých postupně přilijeme druhou lžíci horké vody, zbytek cukru a 2 lžíce oleje. Nakonec vmícháme ½ lžičky vanilkové esence pro vůni.
  • Ušlehané žloutky nalijeme do sněhu a stěrkou promícháme.
  • Přes síto prosejeme kukuřičnou i hladkou mouku a vše opatrně, ale důkladně promícháme.
  • Těsto nalijeme na plech a rozetřeme, poklademe vypeckovanými třešněmi prdelkami nahoru (řezem dolů).
  • Dáme do vyhřáté trouby péct, hotovo může být za 20-30 minut, jakmile bublanina na povrchu zezlátne.
  • Nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.

Ještě pár slov k receptu:

Piškotové těsto z tohoto receptu je určené na plech cca 30×40 cm, nakrájíte 15 kousků bublaniny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Jenže když se kouknete do všech těch hrníčkových receptů na rychlé bublaniny, všude je nacpaný prášek do pečiva. My chytří, kteří jsme poodkryli tajemství pečení, víme, že to jde i jinak, lépe.

Není třeba si nadýchanost cukrářských těst ulehčovat za každou cenu, navíc běžný kypřicí prášek obsahuje chemikálie (fosfáty). Naštěstí je tu jednoduchá cesta, jak rychle upéct nadýchanou bublaninu jen z přírodních surovin – a tou je piškotové těsto. Jdeme na něj!

TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!

piškotová bublanina

Těsto je určené pro menší plech, cca 30×40 cm.

třešňová bublanina recept

Piškotová bublanina: třešňová

Bublanina z piškotového těsta, stačí poklást třešněmi a máte rychlý, nadýchaný dezert.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 50 min
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 2 lžíce horké vody
  • 180 g cukr písek
  • 180 g HLADKÁ MOUKA
  • 50 g kukuřičná mouka
  • 2 lžíce oleje
  • vanilková esence
  • 500-750 g třešní
  • SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zapneme elektrickou troubu na 170 °C (horkovzduch 150 °C).
  • Třešně opláchneme, odpeckujeme a necháme odkapat.
  • Plech vytřeme olejem a vysypeme krupicí nebo strouhankou.
  • Opatrně oddělte žloutky od bílků do samostatných nádob. Vejce by měly být pokojové teploty, ale tentokrát budeme mít jednu berličku: horkou vodu, kterou opatrně vlijeme do bílků a tím je před šleháním oteplíme.
  • K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme pomocí elektrického šlehače sníh: začneme na nižší otáčky, pramínkem přilijeme lžíci horké vody. Po dvou minutách začneme postupně přisypávat cukr a zvyšovat otáčky. Při šlehání přidejte cca ½ polovinu z celkového množství cukru. Než vyšleháte opravdu tuhý sníh, může to trvat zhruba 10 minut. Pokud si nejste jistí, přečtěte si postup, jak správně vyšlehat tuhý sníh.
  • Ve druhé misce vyšleháme žloutky, do kterých postupně přilijeme druhou lžíci horké vody, zbytek cukru a 2 lžíce oleje. Nakonec vmícháme ½ lžičky vanilkové esence pro vůni.
  • Ušlehané žloutky nalijeme do sněhu a stěrkou promícháme.
  • Přes síto prosejeme kukuřičnou i hladkou mouku a vše opatrně, ale důkladně promícháme.
  • Těsto nalijeme na plech a rozetřeme, poklademe vypeckovanými třešněmi prdelkami nahoru (řezem dolů).
  • Dáme do vyhřáté trouby péct, hotovo může být za 20-30 minut, jakmile bublanina na povrchu zezlátne.
  • Nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.

Ještě pár slov k receptu:

Piškotové těsto z tohoto receptu je určené na plech cca 30x40 cm, nakrájíte 15 kousků bublaniny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

vypeckované třešněpiškotové těstobublanina třešňová

Piškotová bublanina: tipy a rady

  • U piškotového těsta je důležité správně vyšlehat sníh, protože na jeho bublinkách je celá nadýchanost bublaniny postavená. Čtěte jak správně vyšlehat sníh.
  • Třešně na bublaninu vypeckujte, vaši strávníci to ocení. Vypeckování třešní je otázka chvilky, pokud tedy máte třešně chrupky. Ale jde to i u měkčích druhů třešní, trpělivost! (je to tak dva týdny co jsem hodinu a půl odpeckovávala třešně na marmeládu, vím, o čem mluvím 🙂
  • Trochu jsem se zasekla v momentě, když jsem piškotové těsto měla poklást třešněmi. Řezem nahoru nebo dolů? Nakonec jsem řeznou stranu dala dolů, protože „prdelky“ třešní pohledově lépe vypadají.
  • Kukuřičná mouka: v těstě jsem použila z 1/5 kukuřičnou mouku. Ne moc, protože pšeničná mouka je kvůli lepku grund. Kukuřičná však těsto učiní stravitelnější (je přirozeně bezlepková), dodá žlutou barvu (od toho si však moc neslibujte – raději spolehněte na čerstvá, domácí vajíčka, máte-li možnost). Další výhodou přidané kukuřičné mouky je, že těsto je hutnější, takže ovoce nepropadne ke dnu, jak bývá obvyklé u běžných bublanin. Pokud však kukuřičnou moku nemáte, použijte pšeničnou, svět se kvůli tomu nezastaví.
  • Horká voda se musí do vajec přidávat tenkým pramínkem a ihned rozšlehat, aby se ve vaječině nedělaly hrudky. Voda navíc zvětší objem těsta, takže 4 vejce stačí na těsto na jeden plech.

třešňová bublanina

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Piškotová bublanina: třešňová, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/piskotova-bublanina-tresnova/