Piškotová bublanina: třešňová
Jó třešně zrály, až došlo i na nás, kteří se jinak choulí chladem v severních hvozdech (díky, Waldo).
Když jsme očesali, co se dalo, přišla na přetřes obligátní otázka: Co z třešní? A začneme tím nejjednodušším: upečeme bublaninu! Dobrý nápad.
Piškotová bublanina: třešňová
INGREDIENCE
- 4 vejce
- 2 lžíce horké vody
- 180 g cukr písek
- 180 g HLADKÁ MOUKA
- 50 g kukuřičná mouka
- 2 lžíce oleje
- vanilková esence
- 500-750 g třešní
- SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme elektrickou troubu na 170 °C (horkovzduch 150 °C).
- Třešně opláchneme, odpeckujeme a necháme odkapat.
- Plech vytřeme olejem a vysypeme krupicí nebo strouhankou.
- Opatrně oddělte žloutky od bílků do samostatných nádob. Vejce by měly být pokojové teploty, ale tentokrát budeme mít jednu berličku: horkou vodu, kterou opatrně vlijeme do bílků a tím je před šleháním oteplíme.
- K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme pomocí elektrického šlehače sníh: začneme na nižší otáčky, pramínkem přilijeme lžíci horké vody. Po dvou minutách začneme postupně přisypávat cukr a zvyšovat otáčky. Při šlehání přidejte cca ½ polovinu z celkového množství cukru. Než vyšleháte opravdu tuhý sníh, může to trvat zhruba 10 minut. Pokud si nejste jistí, přečtěte si postup, jak správně vyšlehat tuhý sníh.
- Ve druhé misce vyšleháme žloutky, do kterých postupně přilijeme druhou lžíci horké vody, zbytek cukru a 2 lžíce oleje. Nakonec vmícháme ½ lžičky vanilkové esence pro vůni.
- Ušlehané žloutky nalijeme do sněhu a stěrkou promícháme.
- Přes síto prosejeme kukuřičnou i hladkou mouku a vše opatrně, ale důkladně promícháme.
- Těsto nalijeme na plech a rozetřeme, poklademe vypeckovanými třešněmi prdelkami nahoru (řezem dolů).
- Dáme do vyhřáté trouby péct, hotovo může být za 20-30 minut, jakmile bublanina na povrchu zezlátne.
- Nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.
Ještě pár slov k receptu:
Jenže když se kouknete do všech těch hrníčkových receptů na rychlé bublaniny, všude je nacpaný prášek do pečiva. My chytří, kteří jsme poodkryli tajemství pečení, víme, že to jde i jinak, lépe.
Není třeba si nadýchanost cukrářských těst ulehčovat za každou cenu, navíc běžný kypřicí prášek obsahuje chemikálie (fosfáty). Naštěstí je tu jednoduchá cesta, jak rychle upéct nadýchanou bublaninu jen z přírodních surovin – a tou je piškotové těsto. Jdeme na něj!
TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!
Těsto je určené pro menší plech, cca 30×40 cm.
Piškotová bublanina: třešňová
INGREDIENCE
- 4 vejce
- 2 lžíce horké vody
- 180 g cukr písek
- 180 g HLADKÁ MOUKA
- 50 g kukuřičná mouka
- 2 lžíce oleje
- vanilková esence
- 500-750 g třešní
- SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- Zapneme elektrickou troubu na 170 °C (horkovzduch 150 °C).
- Třešně opláchneme, odpeckujeme a necháme odkapat.
- Plech vytřeme olejem a vysypeme krupicí nebo strouhankou.
- Opatrně oddělte žloutky od bílků do samostatných nádob. Vejce by měly být pokojové teploty, ale tentokrát budeme mít jednu berličku: horkou vodu, kterou opatrně vlijeme do bílků a tím je před šleháním oteplíme.
- K bílkům přidáme špetku soli a ušleháme pomocí elektrického šlehače sníh: začneme na nižší otáčky, pramínkem přilijeme lžíci horké vody. Po dvou minutách začneme postupně přisypávat cukr a zvyšovat otáčky. Při šlehání přidejte cca ½ polovinu z celkového množství cukru. Než vyšleháte opravdu tuhý sníh, může to trvat zhruba 10 minut. Pokud si nejste jistí, přečtěte si postup, jak správně vyšlehat tuhý sníh.
- Ve druhé misce vyšleháme žloutky, do kterých postupně přilijeme druhou lžíci horké vody, zbytek cukru a 2 lžíce oleje. Nakonec vmícháme ½ lžičky vanilkové esence pro vůni.
- Ušlehané žloutky nalijeme do sněhu a stěrkou promícháme.
- Přes síto prosejeme kukuřičnou i hladkou mouku a vše opatrně, ale důkladně promícháme.
- Těsto nalijeme na plech a rozetřeme, poklademe vypeckovanými třešněmi prdelkami nahoru (řezem dolů).
- Dáme do vyhřáté trouby péct, hotovo může být za 20-30 minut, jakmile bublanina na povrchu zezlátne.
- Nechte vychladnout, posypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.
Ještě pár slov k receptu:
Piškotová bublanina: tipy a rady
- U piškotového těsta je důležité správně vyšlehat sníh, protože na jeho bublinkách je celá nadýchanost bublaniny postavená. Čtěte jak správně vyšlehat sníh.
- Třešně na bublaninu vypeckujte, vaši strávníci to ocení. Vypeckování třešní je otázka chvilky, pokud tedy máte třešně chrupky. Ale jde to i u měkčích druhů třešní, trpělivost! (je to tak dva týdny co jsem hodinu a půl odpeckovávala třešně na marmeládu, vím, o čem mluvím 🙂
- Trochu jsem se zasekla v momentě, když jsem piškotové těsto měla poklást třešněmi. Řezem nahoru nebo dolů? Nakonec jsem řeznou stranu dala dolů, protože „prdelky“ třešní pohledově lépe vypadají.
- Kukuřičná mouka: v těstě jsem použila z 1/5 kukuřičnou mouku. Ne moc, protože pšeničná mouka je kvůli lepku grund. Kukuřičná však těsto učiní stravitelnější (je přirozeně bezlepková), dodá žlutou barvu (od toho si však moc neslibujte – raději spolehněte na čerstvá, domácí vajíčka, máte-li možnost). Další výhodou přidané kukuřičné mouky je, že těsto je hutnější, takže ovoce nepropadne ke dnu, jak bývá obvyklé u běžných bublanin. Pokud však kukuřičnou moku nemáte, použijte pšeničnou, svět se kvůli tomu nezastaví.
- Horká voda se musí do vajec přidávat tenkým pramínkem a ihned rozšlehat, aby se ve vaječině nedělaly hrudky. Voda navíc zvětší objem těsta, takže 4 vejce stačí na těsto na jeden plech.