třešňový dezert s mascarpone

Smetanový dezert s třešněmi a bazalkou

Pokud máte přízeň mimo velkoměsto, snadno se vám může stát, že přijdete ke košíku třešní, ani nemrknete. Nám se také přihodilo – na konci června jsem od švagrové dostala krásné třešně, takže jsem listovala kuchařkami a přemýšlela, co dobrého z třešní udělat.

Shodou okolností se mi do rukou dostalo červnové vydání časopisu GURMET, kde se to třešňovými recepty jen hemžilo. Vybrala jsem si jeden netradiční, v němž se třešně macerují v alkoholu s bazalkou a poté se podávají s mascarpone naředěným smetanou. Chuť božská, co vám budu povídat, jen musíte mít doma kromě třešní ty správné ingredience.

TIP: Nebaví vás odpeckovávat třešně ručně? Pořiďte si odpeckovávačku třešní TESCOMA, ušetří vám hafo práce!

Mrkněte do receptu, nakupte a jdeme do toho! Tenhle třešňový recept je jednoduchý a opravdu stojí za to.

třešňový dezert recept

Smetanový dezert s třešněmi a bazalkou

Lahodný dezert z třešní, macerovaných v griotce s bazalkou, pepřem a kůrou z pomeranče. Božská chuť!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 1 hod
Porce: 4
Autor: MlsnaVarecka.cz

INGREDIENCE

  • 400 g třešní
  • 250 g mascarpone
  • 200 g řecký jogurt
  • smetana na šlehání (dle potřeby)
  • griotka
  • kůra z 1 bio pomeranče
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce cukr moučka
  • čerstvě namletý pepř z mlýnku
  • čerstvá bazalka
  • SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • Třešně odpeckujeme, rozpůlíme a vsypeme do misky. Zalijeme je griotkou, asi jednou deckou. Přidáme špetku soli a trochu čerstvě namletého pepře. Kůru z bio pomeranče nastrouháme najemno, přidáme k třešním, spolu se šťávou z poloviny pomeranče. Dále přidáme nasekanou bazalku (dala jsem dvě snítky s listy) a špetku soli. Nakonec zasypeme dvěma lžícemi třtinového cukru. Promícháme a necháme hodinu macerovat.
  • Mascarpone promícháme s řeckým jogurtem, přidáme cukr moučku, naředíme smetanou a vymícháme v hladký krém.
  • Krém poklademe na talířek nebo do misky, ozdobíme třešněmi a zalijeme trochou tekutiny z macerovaných třešní.
  • Navrch můžeme ozdobit lístky bazalky.

Ještě pár slov k receptu:

Z množství připravíte třešňový dezert pro 4 osoby.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

macerované třešně

Třešňový dezert: tipy a rady

  • Místo mascarpone můžete použít ricottu – oboje se řadí k čerstvým sýrům. Dezert bude mít stále báječnou smetanovou chuť, akorát bude odlehčenější.
  • Bazalka dává třešňovému dezertu božský šmrnc, nebojte se ani pepře, který chutě zvýrazní.
  • Nemáte-li griotku, experimentujte s jinými likéry, které máte zrovna po ruce.
  • Bio pomeranče jsem koupila v Globusu, síťka se 4 pomeranči vyšla asi na 50 Kč.
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Smetanový dezert s třešněmi a bazalkou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/smetanovy-dezert-s-tresnemi-a-bazalkou/