Tradiční bramborový salát
Bramborový salát je u nás spojený s Vánoci, přes rok ho moc nedělám, abychom se o svátcích měli na co těšit. Ale můj muž ho má moc rád, navíc do Vánoc zbývá měsíc, proto jsem se rozhodla salát vyzkoušet, jestli jsem ho ještě nezapomněla.
U nás doma se bramborový salát dělával s majonézou, táta do něj přidával Gothaj, nakrájený na kostičky. Když jsem se vdala, záhy jsem přišla na to, že tchýně do salátu nepřidává ani salám, ani majolku, ale zalévá ho kvalitním rostlinným olejem. Vyzkoušela jsem ten i onen, vzala si z obou to nejlepší a zůstala u klasického receptu, který s vámi v tomto článku sdílím.
TIP: Poku chcete lehkou verzi bramborového salátu bez majonézy, vyzkoušejte můj recept na vídeňský salát.
Tradiční bramborový salát
INGREDIENCE
- 2 kg brambory varný typ A
- 5 mrkví
- 250 g sterilovaná okurka
- 1 CIBULE
- 200 g sterilovaný hrášek
- 5 vajec
- 400 g majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl a pepř
PRACOVNÍ POSTUP
- Brambory varný typ A uvaříme ve slupce den předem, přes noc necháme vychladnout.
- Dáme vařit vejce, vaříme 8 minut, aby zůstal žloutek krásně žlutý a okraj nezezelenal. Poté prudce zchladíme studenou vodou, abychom zastavili var.
- Oškrábeme mrkev a uvaříme ji ve slané vodě, až mrkev změkne. Poté zchladíme studenou vodou.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme oloupaná a nakrájená vejce, mrkev, scezený sterilovaný hrášek, pokrájenou okurku, cibuli nakrájenou nadrobno. Dále přidáme majolku a hořčici, můžeme trochu láku z okurek.
- Osolíme a opepříme, promícháme. Hotový bramborový salát necháme ideálně odležet do druhého dne.
Rychlé tipy:
- Cibuli můžeme nahradit šalotkou, ta má jemnější chuť.
- Plnotučnou hořčici lze zase nahradit hořčicí dijonskou, ale v menším množství, protože je pikantnější.
Jaké brambory do salátu?
Možná už jste někde slyšeli o varných typech brambor.
Jedná se o českou specialitu, brambory v obchodě se dělí na typy A, B a C.
Typ A je nejvíc konzistentní, hodí se tedy do salátů nejvíce. Typ C je naopak škrobovitý, ideální na bramboráky nebo škubánky. Typ B je univerzální, takovými bramborami nic nezkazíte, jsou vcelku pevné, ale nikoliv rozsýpavé, můžete je uvařit jako přílohu nebo z nich vyšlehat kaši.
Podle varných typů se rozdělují pouze pozdní brambory, nikoliv rané.
Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterestu:
Jakou majonézu do bramborového salátu?
Kupuju vždy „lepší“, ne tu, která je na pultu nejlevnější. Chci poctivou, klasickou, žádnou light odlehčenou verzi. Majonéza salát lehčím neudělá. Podívejte se na složení: základ kvalitní majonézy tvoří vaječné žloutky, dobrý rostlinný olej, ocet a sůl. Nic víc.
Pokud chcete echt kvalitní majonézu, vyrobte si domácí, vlastní. Vyjde finančně nejlevněji a máte jistotu, co se vám v majonéze dostane do bramborového salátu.
Lehký bramborový salát
Jestliže chcete zdravější a odlehčenější Vánoce, vyzkoušejte bramborový salát bez majonézy. I takový může chutnat skvěle, mohu potvrdit.
Vhodným zástupcem lehkého bramborového salátu bez majonézy je salát vídeňský, který se zalévá vývarem, octem a olejem. Možná to zní bláznivě, ale i tato kombinace vytvoří v salátu hebkou, hustou zálivku.
Další variantou dietního receptu je nahradit majonézu v bramborovém salátu jogurtem nebo zakysanou smetanou.
A co doporučují čeští kuchařští matadoři?
Zdeněk Pohlreich radí vánoční přípravu salátu si trochu naplánovat. Brambory i zeleninu si uvařit den předem, abychom se vařením druhý den nemuseli zdržovat. Pokud připravíme salát ráno, stihne se do štědrovečerní večeře rozležet.
Kluci v akci zase připravují staročeský bramborový salát bez majonézy. Doporučují salát připravit den předem, aby se hezky rozležel a všechny chutě se stihly propojit.