Rychlý vepřový palec

vepřový palec se zeleninou recept

Minutkový recept z části vepřové panenky, které se říká palec. Vepřový palec nakrájený na medailonky je určený k rychlé přípravě, když se do něj pustíte, ani ne za hodinu můžete mít jídlo na stole.

Vepřový palec je dobrý jednoduše orestovaný na pánvi se zeleninou, jako přílohu doporučuji batáty nebo obyčejné brambory maštěné máslem.

vepřový palec se zeleninou recept

Rychlý vepřový palec

Šťavnaté kousky vepřového palce restované s cuketou a kapií, s kousky batátu a brambor. Posypané smaženou cibulkou.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 30 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Vepřové palce odblaníme, očistíme, nakrájíme na medailonky, osolíme a opepříme.
  • Na pánev vlijeme polévkovou lžíci oleje, přidáme čerstvou snítku tymiánu na ovonění.
  • Očištěný batát a brambory vložíme do hrnce s osolenou vodou a vaříme 15-20 minut do změknutí.
  • Na rozpálenou pánev vložíme kousky vepřového palce a restujeme do měkka cca 3 minuty z každé strany, aby se maso nevysušilo naskrz a zůstalo měkké a šťavnaté.
  • Společně s masem přidáme na pánev také nadrobno nakrájenou cuketu a kapii.
  • Zelenina by měla zůstat pevná, tzv. “na skus”, aby v jídle křupala.
  • Na pánvi osmažíme pokrájenou cibulku.
  • Hotové brambory s batátem osolíme, ochutíme kouskem másla a servírujeme na talíři společně s vepřovým palcem se zeleninou. Nakonec posypeme osmaženou cibulkou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
vepřový palec se zeleninou

Co je vepřový palec?

Vepřový palec je tupá část vepřové panenky, opačné části se říká špička.

Jedná se minutkové maso, které je chutné a velmi křehké, s minimálním obsahem tuku. Ideální příprava vepřového palce je rychlé orestování z jedné i druhé strany tak, aby maso uvnitř zůstalo šťavnaté, nevysušené.

Co jsou batáty?

Batáty jsou sladké brambory. Mají oranžovou barvu a větší obchody je dnes již běžně mají v nabídce. Nenechte se však mást názvem, sladké brambory obsahují méně škrobů než brambory běžné, jedná o přílohu, která se obvykle podává ke slaným jídlům.

Batáty jsou chuťově zajímavá alternativa k bramborám; pokud chcete batáty vyzkoušet, můžete je pro začátek s běžnými bramborami nakombinovat.

Ze zdravotního hlediska je na batátech významný vysoký obsah vitamínu A, který chrání oči a podporuje imunitní systém.

vepřový palec recept
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Rychlý vepřový palec, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/rychly-veprovy-palec/