![vietnamske-zavitky vietnamské závitky](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/uploads/2019/11/vietnamske-zavitky-609x560.jpg)
Vietnamské závitky patří mezi moje oblíbená jídla. Jsou voňavé, plné zeleniny, a se smaženými mastnými závitky z čínských bister nemají společného téměř nic.
Přidané bylinky závitek krásně provoní a krevetky jim dodají tu správnou chuť. Závitky před podáváním máčíme ve vietnamské omáčce Nuoc Cham.
![jarní vietnamské závitky recept](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
Čerstvé vietnamské jarní závitky
Pojďme nahlédnout do vietnamské kuchyně. Mám pro vás recept na jarní závitky v rýžovém papíru, s krevetami. Máčet je budeme do typické vietnamské omáčky, která se nazývá Nuoc Cham.
Vytisknout
Připnout
INGREDIENCE
- 10 plátků rýžových kulatých papírů na zabalení
- 20 středně velký oloupaných krevet (garnely)
- 200 g rýžových sušených nudliček vermicelli (koupíte ve specializovaném obchodě)
- 1 salátová okurka nakrájená na jemné dlouhé proužky
- pár lístků čerstvého listového salátu
- svazek čerstvé máty
- svazek čerstvého koriandru
- pár lístků čerstvé bazalky
- 2 Stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- Základní vietnamská omáčka Nuoc Cham:
- 2,5 lžíce rybí omáčky
- 1,5 lžíce třtinového cukru
- 2-2,5 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžička rýžového octa
- 250 ml vody
- 6 stroužků česneku (bez vnitřního klíčku)
- čerstvě namletý černý pepř
- 1/2 chilli papričky
- 5-6 koleček čerstvé mrkve
PRACOVNÍ POSTUP
- Vermicelli nudličky vložíme do hlubší mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát. Hotové nudle slijeme do cedníku a důkladně je propláchneme studenou vodou, zastavíme tím var.
- Krevety 2-3 minuty orestujeme na pánvi, na másle a rozmačkaném česneku.
- Do hlubšího talíře si připravíme vroucí vodu na rýžový papír, vedle položíme větší mělký talíř na samotné balení závitků.
- Jednotlivé kousky rýžového papíru vždy na pár sekund namočíme do horké vody, jakmile papír změkne, okamžitě ho vyndáme z vody ven. Necháme okapat a uhladíme na mělkém talíři.
- Doprostřed rýžového papíru postupně skládáme lístky koriandru a krevety, přidáme rýžové nudle, okurku a lístky salátu, navrch ještě vložíme lístky máty, bazalky.
- Rýžový papír začneme balit odspoda, jako když chcete udělat obálku, v polovině balení přidáme obě strany (levou a pravou) přehnutím jejich okrajů ke středu a pokračujeme v balení.
- Krevety a bylinky by měly lehce prosvítat a být zhruba uprostřed rolky.
- Hotové závitky podáváme při pokojové teplotě.
Vietnamská omáčka Nuoc Cham:
- Do hmoždíře nasypeme cukr, vlijeme rybí omáčku, rýžový ocet, šťávu z limetky, čtvrt vody a paličkou od hmoždíře pomalu celou směs rozmělníme, aby se rozpustila.
- Do směsi přidáme česnek nakrájený na plátky, kousek pokrájené chilli papričky, pár koleček čerstvé mrkve a dolijeme zbytkem vody.
- Vietnamské jarní závitky namáčíme do vietnamské omáčky, a pak už si jen pochutnáváme. Dobrou chuť! 😊
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
![blank](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)
![vietnamské závitky](https://mlsnavarecka.cz/wp-content/plugins/wp-fastest-cache-premium/pro/images/blank.gif)