bramboráky se slaninou

Rychlé bramboráky se slaninou

Nějak se to sešlo, dívali jsme se s dětmi na Večerníček, kde zrovna láteřil Trautenberk na Anče, že bramborák, který mu přinesla na stůl, je moc bramborový. Krkonošské pohádky. A zrovna nedávno jsme byli s rodinou v Mříčné, podkrkonošské vesničce, odkud pochází můj táta.

Na to kluci: „Mami, my bychom si bramborák dali. Ale od tebe, a prosím tě, ať je dost bramborovej…“

A tak jsem se druhý den do bramboráků pustila. Do poctivých, na sádle smažených (žádné bramborákové těsto rozlévané na plechu), s opraženou slaninou a ochucených tak, aby chutnaly celé rodině. Děti milují bramboráky natřené Lučinou, vždycky přiložím trochu zeleniny. A tady je recept:

bramboráky se slaninou recept

Rychlé bramboráky se slaninou

Výborné bramboráky s Lučinou, tip na rychlou večeři!
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 50 min
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 700 g BRAMBORY
  • 2 ks vejce
  • 150 ml MLÉKO
  • 60 g polohrubá mouka
  • 5 stroužek ČESNEK
  • 1 lžička SŮL
  • 1 lžička sušená majoránka
  • ½ lžička kurkuma ((volitelně, není nutná))
  • 100 g slanina

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejprve nakrájíme slaninu na malé kostičky a na troše oleje ji opražíme.
  • Brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
  • Přebytečnou vodu slijeme, ale žádný stres, nebude jí mnoho.
  • Česnek oloupeme a utřeme, přidáme k bramborám.
  • Přidáme dále mouku, sůl, majoránku, kurkumu a opraženou slaninu, přilijeme mléko.
  • Těsto by nemělo být úplně tekuté, spíše husté.
  • Na pánvi rozpálíme sádlo.
  • Nabereme 1 vrchovatou lžíci těsta, opatrně vložíme na pánev a rozprostřeme na placku cca 15×8 cm.
  • Opečeme z obou stran do zlatova.
  • Necháme mírně vychladnout, potřeme Lučinou, ozdobíme a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Bramboráky si dejte klidně samotné, u nás je Lučina bonus, dětem na bramborákách moc chutná!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

domácí bramboráky se slaninou

Bramboráky: rady a tipy

  • Sádlo je vyškvařený živočišný tuk, má vyšší kouřový bod než rostlinný olej, ke smažení je ideální. Musí být tak akorát rozpálené, aby se bramboráky osmažily do zlatova a nepřipalovaly se.
  • Slaninu předem opékám na troše oleje, je křupavější a chutnější, než kdybych ji do bramborového těsta vhodila jenom pokrájenou.
  • Místo Lučiny můžete namazat žervé nebo jakýkoliv jiný čerstvý sýr, který najdete v lednici.
  • Když jsem byla malá, naši mívali nasušeno spousty hub. Ty potom máčeli, povařili a přidávali je do bramboráků.
  • Bramboráky jsou mým tipem na jednoduchou rychlou večeři.  
  • Bramborákům se také říká sejkory nebo cmunda, pokud se těsto připravuje z vařených brambor, nazývají se placky lokše.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Rychlé bramboráky se slaninou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bramboraky-se-slaninou/