Vídeňský bramborový salát, lehký bez majonézy » MlsnáVařečka.cz
  • Domů  / 
  • Přílohy
  •  /  Vídeňský bramborový salát, lehký bez majonézy
vídeňský bramborový salát, lehký bez majonézy

Vídeňský bramborový salát, lehký bez majonézy

Jestliže je na vás klasický bramborový salát s majonézou příliš těžký a hledáte jeho odlehčenou variantu, bude vídeňská verze salátu skvělou volbou.

Jako vídeňské se označují bramborové saláty bez majonézy, o krémovou zálivku se postará… hovězí vývar!

Receptů na vídeňský salát najdete spousty, já jsem sáhla po originálním receptu, který jsem našla na jednom vyhlášeném rakouském webu o vaření. Když jsem pak tenhle recept porovnávala s postupem od Zdeňka Pohlreicha, s potěšením jsem zjistila, že se oba recepty příliš neliší. Pro mě dobré znamení, že bude recept fungovat.

Vídeňský bramborový salát se vám může zdát být chudý, ale nenechte se mýlit. Zálivka z trošky oleje, octa, hořčice a špetky cukru, to vše ve spojení se zalitím ještě horkých brambor hovězím vývarem, funguje bez chybičky.

Pojďte si vídeňský salát vyzkoušet. Dost možná si ho oblíbíte jako alternativu ke klasickému vánočnímu bramborovému salátu, nebo si jej budete připravovat jako lehký letní salát, když bude venku hic.

Vytisknout
vídeňský salát recept

Vídeňský bramborový salát, lehký bez majonézy


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 10 min
  • Hotovo za: 20 min
  • Celkový čas: 30 minut
  • Porce: 4

Popis

Vídeňský salát je lehký bramborový salát bez majonézy, rakouská verze přílohového salátu. Lze použít jako fitness vánoční bramborový salát nebo jako odlehčený letní salát.


Ingredience

  • 750 g brambory, spíše větší, varný typ A
  • 200 ml hovězí vývar
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce jablečný ocet
  • ½ čajová lžička hořčice
  • 1 ks cibule (červená pro efekt)
  • špetka cukru
  • pažitka
  • sůl, pepř

Pracovní postup

  1. Brambory uvaříme ve slupce, až jsou měkké. Slijeme a necháme chvilku vychladnout, aby byly jen tak teplé, kdy je budeme moct vzít do rukou a oloupat.
  2. Mezitím si ohřejeme hovězí vývar a nakrájíme cibuli, pažitku.
  3. Připravíme si zálivku na salát. Do šejkru (stačí sklenička na přesnídávku se šroubovacím víčkem) nalijeme olej, ocet, přidáme hořčici a cukr. Šejkr důkladně protřepeme, až se vytvoří krémová olejovitá zálivka.
  4. Ještě teplé brambory oloupeme, brambory nakrájíme na kolečka silná asi 0,5 cm. Plátky brambor poklademe na talíř a zalijeme teplým vývarem. Promícháme opatrně odspoda vidličkou. Vývar se vsákne, brambory zčásti uvolní škrob, který případné zbytky vývaru zahustí.
  5. Brambory přelijeme zálivkou, přidáme cibuli a pažitku, osolíme a opepříme, zlehka promícháme.
  6. Vídeňský bramborový salát necháme chvilku odstát a podáváme ještě teplý.

Poznámky k receptu

Množství podle tohoto receptu: jako přílohový bramborový salát asi 4 porce.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

Do vídeňského salátu nakrájejte pro větší efekt červenou cibuli
Oloupané, ještě teplé brambory zalijte hovězím vývarem

Jaké brambory do salátu?

V Rakousku doporučují speciální salátovou odrůdu brambor, zvanou rohlíčky. Ty se dají sehnat i u nás, známe je jako Keřkovské rohlíčky a jsou oblíbené právě do salátů pro svoji pevnou dužninu, kterou si uchovávají i po uvaření.

Pokud Keřkovské rohlíčky neseženete, sáhněte v obchodu po bramborách varného typu A, které nejsou škrobovité, nerozpadají se a do salátů jsou nejvhodnější.

TIP: Pokud nevíte, co jsou varné typy brambor, přečtěte si TENTO ČLÁNEK

Brambory na vídeňský salát vezměte spíše větší, vybírejte stejně velké kusy, aby se menší nerozvařily a ty větší stále byly tuhé. Brambory na vídeňský salát se krájÍ na plátky, proto je důležité, aby po uvaření zůstaly v celku.

Olej a ocet do zálivky

Olej používám buď slunečnicový nebo řepkový. Oba se hodí i pro studenou kuchyni, mají dobrou chuť.

Ocet beru jablečný nebo vinný, klasický kvasný ocet je příliš silný, intenzivní chuti. Vezměte raději jemnější ocet, který nebude v salátu tolik dominovat.

Hovězí vývar do vídeňského salátu

No jo, nemyslím si, že většině z nás se na sporáku táhne hovězí vývar, abychom mohli část odebrat a zalít jím brambory v salátu.

Domácí hovězí vývar je samozřejmě nejlepší variantou, nicméně dnes je fenomén vývarů docela rozšířený a existuje několik firem, které poctivé vývary vyrábějí a prodávají hotové, k okamžitému použití.

Pokud na takový vývar někde v obchodě narazíte (bývá ve velké sklenici, případně zahuštěný v menší skleničce), kupte si jej a mějte jej doma ve špajzce. Věřte, že při vaření se vývar neztratí.

Nejlepší volbou je tedy domácí hovězí vývar, případně kupovaný, dále lze sáhnout po zahuštěném vývaru bez přidání chemikálií – lze koupit také v obchodě. Neberte levné masoxové kostky, jejich umělá chuť přebije ve vídeňském salátu vše ostatní.

Vídeňský salát: další tipy a rady

  • Cibuli používám červenou, tvoří v salátu hezký kontrast než klasická, běžná kuchyňská cibule.
  • Salátu sluší svěží zelená, přidávám jemně nasekanou pažitku. Kromě pažitky se hodí také petrželka nebo nějaké chuťově méně výrazné lístky zelených salátů.
  • Tento rakouský salát se podává teplý jako příloha, případně samostatně, lze jej třeba obložit vařenými vejci.
  • Kdo si hlídá linii, drží dietu nebo ze zdravotních důvodů nemůže tradiční bramborový salát s majonézou, může si dát vídeňský salát jako fitness alternativu k vánočnímu salátu.
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: