Škubánky s mákem » MlsnáVařečka.cz
škubánky s mákem

Škubánky s mákem

Kontrolní otázka: co vy a škubánky? Já si je nejvíc pamatuju z dob, když jsem byla ještě malá holka, babička je smažila na pánvi, sypala mákem, cukrem, a vůbec se nestyděla zalít je spoustou másla. My děti jsme měly boule za ušima, tak moc nám chutnalo.

Naši škubánky moc nedělali, ale tuhle synátor přespával u mamky a s čím nepřišel! Babička mu připravila škubánky, a ještě mu je dozlatova opekla na kousku másla. Vida, historie se opakuje.

A protože nechci čekat, až se do babičkovského věku dostanu já, rozhodla jsem se konat teď a o víkendu se pustila do škubánků. Dopadly dobře, první várku jsem vykrajovala lžící z čerstvě vymíchané škubánkové hmoty a zítra vyzkouším verzi opékaných škubánků na slano, aby si jich do sytosti mohl užít i náš taťka (který jinak sladké nerad). Jdeme na škubánky!

Vytisknout
škubánky recept

Škubánky s mákem


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 10 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 40 minut
  • Porce: 4

Popis

Škubánky z brambor, sypané makovou posypkou, máslem maštěné. Zkuste oblíbený staročeský recept!


Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 200 g hrubá mouka
  • špetka soli
  • máslo
  • mletý mák
  • cukr

Pracovní postup

  1. Brambory oloupeme, rozčtvrtíme a dáme vařit do vody, kterou jsme osolili špetičkou soli.
  2. Jakmile začne voda vařit, vaříme brambory zhruba 10-15 minut – pouze do poloměkka. Pokud bychom brambory úplně uvařili, těsto by bylo příliš mazlavé.
  3. Slijeme vodu, avšak ne všechnu, brambory by měly zůstat zhruba ze třetiny až poloviny ponořené. Ideálně si slejte vodu bokem do nádoby, abyste ji mohli případně ještě použít.
  4. Brambory zasypeme moukou a obrácenou stranou vařečky do nich uděláme pár šťouchů.
  5. Přikryjeme pokličkou a necháme na vypnuté plotýnce asi 20 minut propařit.
  6. Poté vymícháme škubánkové těsto – brambory by měly být hezky měkké. Pokud by těsto bylo hutné, můžeme přidat trochu vody, kterou jsme si dali stranou.
  7. Dáme rozehřát máslo, do kterého namáčíme lžíci, vykrojíme škubánek, další lžící vytvarujeme druhou stranu škubánku a poté ho již necháme sklouznout na talíř.
  8. Sypeme mákem a cukrem, poléváme máslem, a pak už žádné otálení a hned servírujeme na stůl.

Poznámky k receptu

Škubánky jsou skvělé na druhý den, opečené z obou stran na másle!

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

škubánky s mákem

Škubánky s mákem: tipy a rady

  • Škubánky se připravují z varného typu brambor C, které jsou moučnaté, ideální také na přípravu bramboráků, placek, šťouchaných brambor. Škrob obsažený v tomto typu brambor škubánky krásně spojí, ve škubánkovém těstě nezůstanou pevné zbytky brambor.
  • Staročeské pokrmy, mezi které patří také škubánky, zažívají renesanci. Dříve byly škubánky velmi oblíbeným pokrmem, říkávalo se jim také kucmoch, ale tohle označení původně patří k jinému receptu z brambor, ke kterým se přidávalo kysaného zelí.
  • Místo másla můžete při vykrajování škubánků použít sádlo.
  • Zbylé škubánky přikryjte potravinovou fólií, dejte do ledničky, a druhý den je z obou stran opečte na másle. Těsto je univerzální, ve finále jdou škubánky připravit jak se sladkou posypkou, tak na slano.
  • Místo máku na posypku použijte tvaroh, nebo strouhanku osmaženou na másle, smíchanou s pískovým cukrem.
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>