škubánky s mákem

Škubánky s mákem

Kontrolní otázka: co vy a škubánky? Já si je nejvíc pamatuju z dob, když jsem byla ještě malá holka, babička je smažila na pánvi, sypala mákem, cukrem, a vůbec se nestyděla zalít je spoustou másla. My děti jsme měly boule za ušima, tak moc nám chutnalo.

Naši škubánky moc nedělali, ale tuhle synátor přespával u mamky a s čím nepřišel! Babička mu připravila škubánky, a ještě mu je dozlatova opekla na kousku másla. Vida, historie se opakuje.

škubánky recept

Škubánky s mákem

Škubánky z brambor, sypané makovou posypkou, máslem maštěné. Zkuste oblíbený staročeský recept!
4.5 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 minutes
Vaření: 30 minutes
Celkový čas: 40 minutes
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Brambory oloupeme, rozčtvrtíme a dáme vařit do vody, kterou jsme osolili špetičkou soli.
  • Jakmile začne voda vařit, vaříme brambory zhruba 10-15 minut – pouze do poloměkka. Pokud bychom brambory úplně uvařili, těsto by bylo příliš mazlavé.
  • Slijeme vodu, avšak ne všechnu, brambory by měly zůstat zhruba ze třetiny až poloviny ponořené. Ideálně si slejte vodu bokem do nádoby, abyste ji mohli případně ještě použít.
  • Brambory zasypeme moukou a obrácenou stranou vařečky do nich uděláme pár šťouchů.
  • Přikryjeme pokličkou a necháme na vypnuté plotýnce asi 20 minut propařit.
  • Poté vymícháme škubánkové těsto – brambory by měly být hezky měkké. Pokud by těsto bylo hutné, můžeme přidat trochu vody, kterou jsme si dali stranou.
  • Dáme rozehřát máslo, do kterého namáčíme lžíci, vykrojíme škubánek, další lžící vytvarujeme druhou stranu škubánku a poté ho již necháme sklouznout na talíř.
  • Sypeme mákem a cukrem, poléváme máslem, a pak už žádné otálení a hned servírujeme na stůl.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Škubánky jsou skvělé na druhý den, opečené z obou stran na másle!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

A protože nechci čekat, až se do babičkovského věku dostanu já, rozhodla jsem se konat teď a o víkendu se pustila do škubánků.

Dopadly dobře, první várku jsem vykrajovala lžící z čerstvě vymíchané škubánkové hmoty a zítra vyzkouším verzi opékaných škubánků na slano, aby si jich do sytosti mohl užít i náš taťka (který jinak sladké nerad). 

škubánky s mákem

Škubánky s mákem: tipy a rady

  • Škubánky se připravují z varného typu brambor C, které jsou moučnaté, ideální také na přípravu bramboráků, placek, šťouchaných brambor. Škrob obsažený v tomto typu brambor škubánky krásně spojí, ve škubánkovém těstě nezůstanou pevné zbytky brambor.
  • Staročeské pokrmy, mezi které patří také škubánky, zažívají renesanci. Dříve byly škubánky velmi oblíbeným pokrmem, říkávalo se jim také kucmoch, ale tohle označení původně patří k jinému receptu z brambor, ke kterým se přidávalo kysaného zelí.
  • Místo másla můžete při vykrajování škubánků použít sádlo.
  • Zbylé škubánky přikryjte potravinovou fólií, dejte do ledničky, a druhý den je z obou stran opečte na másle. Těsto je univerzální, ve finále jdou škubánky připravit jak se sladkou posypkou, tak na slano.
  • Místo máku na posypku použijte tvaroh, nebo strouhanku osmaženou na másle, smíchanou s pískovým cukrem.
O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Škubánky s mákem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/skubanky-s-makem/