Těsto na vafle: zdravý recept
O víkendu se děti nechaly slyšet, že by si ke snídani daly něco dobrého. A protože bylo víc času než v týdnu, vytáhla jsem vaflovač a pustila se do pečení vaflí.
Vafle patří mezi snídaně, které se u nás takzvaně “můžou”. Aby taky ne, je to dobrota, jaké děti sotva řeknou ne. Prolistovala jsem recepty, které na vafle mám, a vybrala si jeden ze špaldové a mandlové mouky. Použité ingredience dávaly tušit, že půjde o recept z kategorie zdravé, a přesto velmi chutné; zkrátka recept, který nepostrádá mňam faktor. A tady je:
Těsto na vafle: zdravý recept
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 3 ks vejce
- 100 g tvaroh tučný
- 100 g MANDLOVÁ MOUKA
- 150 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 180 ml MLÉKO
- 80 g cukr (třtinový)
- ½ ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný pečicí)
- vanilková esence (pár kapek)
- špetka SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- V míse umixujte celá vejce, tvaroh, mléko, cukr, vanilkovou esenci a špetku soli.
- Ve druhé míse smíchejte obě mouky a prášek do pečiva.
- Suchou směs smíchejte s vaječnou směsí, stačí ručně, abyste směs nepřemixovali.
- Těsto na vafle nechte chvíli odstát, mezitím rozpalte vaflovač, který jste nejprve vytřeli máslem nebo vystříkali olejem ve spreji. Vymazání vaflových plotýnek zabrání napalování těsta.
- Jakmile je vaflovač dostatečně nahřátý, nalijte do středu naběračkou těsto a rozprostřete v tenké vrstvě. Vaflovač zavřete a opečte vafli dozlatova – na mém vaflovači to trvá 3 minuty.
- Podávejte polité sirupem, s ovocem, domácí marmeládou, se zakysanou smetanou, posypané kakaem, nasekanými ořechy nebo hořkou čokoládou – jak kdo má rád.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Zdravé těsto na domácí vafle: tipy a rady
- Nenalévejte do vaflovače příliš mnoho těsta, vyteklo by stranou vaflovače ven.
- Při pečení vaflí se řiďte pokyny výrobce. Každý vaflovač má jinak velké a vysoké plotýnky, jiného tvaru. Můj vaflovač má čtvercové plotýnky 10×10 cm, upečení vafle dozlatova trvá 3 minuty.
- Udržte vaši zvědavost na uzdě a nenakukujte do vaflovače příliš brzy po nalití těsta; vafle by se potrhaly.
- Zkoušela jsem přidat trochu jedlé sody, která má podobné kypřicí vlastnosti jako prášek do pečiva. Reakce však byla bouřlivá a nalité těsto vyteklo boky vaflovače, zatímco uvnitř nic nezůstalo. S jedlou sodou u vaflí opatrně a pouze u vyzkoušených receptů.
- EXTRA TIP: Pokud vám vafle zbydou a chcete si je dát později, opečte je na kousku másla na nepřilnavé pánvi. Vafle se prohřejí, krásně rozvoní a získají zpět křupavou kůrčičku.
TIP: Stále nemáte dost? Zkuste náš další recept na belgické vafle.