belgické vafle

Belgické vafle

Receptů na vafle je spousta, a aby taky ne, když je to taková dobrota. Vaflím z tohoto receptu se říká belgické. V Belgii jsem zatím nikdy nebyla, tak nemůžu porovnat, jak moc toho mají s Belgickým královstvím společného.

Ale pokud se chci nejvíc podobat originálu, nechávám se inspirovat osvědčenými kuchařkami a foodblogerkami. Konkrétně tento recept z blogu Kitchenette, kde je spousta úžasných nápadů na pečení a vaření.

Belgické vafle se dělají z kvásku, těsto se nechává kynout. Vafle jsou pak krásné nadýchané a čerstvé báječně křupavé. Vafle připravíte ve vaflovači s mřížkovanými plotýnkami.

belgické vafle recept

Belgické vafle

Báječné belgické vafle z kynutého těsta, nadýchané a křupavé.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Porce: 8
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Ve větším hrnku smícháme vlažné mléko s cukrem a droždím. Necháme asi 15 minut vzejít kvásek.
  • Do větší mísy přesijeme mouku, přidáme sůl, vanilkový extrakt a vzešlý kvásek. Promícháme na hladké těsto a necháme kynout asi 30 minut.
  • Mezitím si rozpustíme máslo a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Když se bude blížit konec kynutí, rozehřejeme si vaflovač.
  • Do vykynutého těsta vmícháme vychladlé máslo.
  • Z bílků a špetky soli si vymícháme pevný sníh a opatrně ho stěrkou zamícháme do těsta.
  • Vaflovač můžete vymazat olejem, ale není to úplně nutné: máslo v těstě způsobí, že se těsto na plotýnky nepřichytává. Nalijte do vaflovače dostatečné množství těsta, zaklopte a pečte do zlatova. Délku pečení je potřeba přizpůsobit výkonu vašeho stroje.
  • Servírujeme s rozpuštěnou čokoládou, ovocem, šlehačkou, Pribináčkem; prostě s čímkoliv, co máte rádi.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Do těsta se dávají samostatně bílky bez žloutků, upotřebíte tak ideálně bílky, které zbyly z předchozího pečení (bílky lze klidně zamrazit!, můžete je mít uložené až několik měsíců).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
příprava těsta na belgické vafle

Belgické vafle: tipy a rady

  1. Vafle je možné udělat v kakaové variantě. Ještě před kynutím přidejte k mouce lžíci kakaa a prosejte do těsta. Jsou taky moc dobré.
  2. Jak radí Kitchenette, chcete-li si pochutnat na teplých vaflích, je dobré dát do lehce vyhřáté trouby talíř a jednotlivé vafle po upečení odkládat tam. Můžete je taky dávat do hrnce a přiklopit; ale pozor, vafle vzniklou párou změknou a nebudou už krásně křupavé na skus.
  3. K přípravě vaflí musíte mít vaflovač. Buď jako samostatný přístroj, nebo jako sendvičovač 3 v 1, kdy jsou součástí vyměnitelné plotýnky, které jsou nepřilnavé a lze je snadno omýt v myčce.
belgické vafle recept
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Belgické vafle, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/belgicke-vafle/