Čtěte: 9 tipů pro domácí uzení masa »

belgické vafle

Belgické vafle

Receptů na vafle je spousta, a aby taky ne, když je to taková dobrota. Vaflím z tohoto receptu se říká belgické. V Belgii jsem zatím nikdy nebyla, tak nemůžu porovnat, jak moc toho mají s Belgickým královstvím společného. Ale pokud se chci nejvíc podobat originálu, nechávám se inspirovat osvědčenými kuchařkami a foodblogerkami. Konkrétně tento recept z blogu Kitchenette, kde je spousta úžasných nápadů na pečení a vaření.

Belgické vafle se dělají z kvásku, těsto se nechává kynout. Vafle jsou pak krásné nadýchané a čerstvé báječně křupavé. Vafle připravíte ve vaflovači s mřížkovanými plotýnkami.

Vytisknout
belgické vafle recept

Belgické vafle


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porce: 8

Popis

Báječné belgické vafle z kynutého těsta, nadýchané a křupavé.


Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 15 g droždí (1/2 balení instantního droždí)
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 650 ml vlažného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g rozpuštěného másla
  • 3 – 4 bílky

Pracovní postup

  1. Ve větším hrnku smícháme vlažné mléko s cukrem a droždím. Necháme asi 15 minut vzejít kvásek.
  2. Do větší mísy přesijeme mouku, přidáme sůl, vanilkový extrakt a vzešlý kvásek. Promícháme na hladké těsto a necháme kynout asi 30 minut.
  3. Mezitím si rozpustíme máslo a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Když se bude blížit konec kynutí, rozehřejeme si vaflovač.
  5. Do vykynutého těsta vmícháme vychladlé máslo.
  6. Z bílků a špetky soli si vymícháme pevný sníh a opatrně ho stěrkou zamícháme do těsta.
  7. Vaflovač můžete vymazat olejem, ale není to úplně nutné: máslo v těstě způsobí, že se těsto na plotýnky nepřichytává. Nalijte do vaflovače dostatečné množství těsta, zaklopte a pečte do zlatova. Délku pečení je potřeba přizpůsobit výkonu vašeho stroje.
  8. Servírujeme s rozpuštěnou čokoládou, ovocem, šlehačkou, Pribináčkem; prostě s čímkoliv, co máte rádi.

Poznámky k receptu

Do těsta se dávají samostatně bílky bez žloutků, upotřebíte tak ideálně bílky, které zbyly z předchozího pečení (bílky lze klidně zamrazit!, můžete je mít uložené až několik měsíců).

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading...

příprava těsta na belgické vafle

Belgické vafle: tipy a rady

  1. Vafle je možné udělat v kakaové variantě. Ještě před kynutím přidejte k mouce lžíci kakaa a prosejte do těsta. Jsou taky moc dobré.
  2. Jak radí Kitchenette, chcete-li si pochutnat na teplých vaflích, je dobré dát do lehce vyhřáté trouby talíř a jednotlivé vafle po upečení odkládat tam. Můžete je taky dávat do hrnce a přiklopit; ale pozor, vafle vzniklou párou změknou a nebudou už krásně křupavé na skus.
  3. K přípravě vaflí musíte mít vaflovač. Buď jako samostatný přístroj, nebo jako sendvičovač 3 v 1, kdy jsou součástí vyměnitelné plotýnky, které jsou nepřilnavé a lze je snadno omýt v myčce.

belgické vafle

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.


>