Špaldový mazanec s tvarohem

špaldový mazanec

Dnes je Bílá sobota, krátce před Velikonocemi, a mně dnešní ráno zachránilo svátky. Totiž: po dvaceti letech mi odešla trouba a já si objednala novou.

Přivezli mi ji poslední pracovní den před Velikonocemi, ve čtvrtek v půl desáté večer. Pan servisák je naštěstí zlatej chlap, a tak nám troubu přišel zapojit v sobotu ráno.

Děti měly největší starost, že nebude beránek a mazanec, ale všechny tyhle strachy jsme mohli smést pod stůl. Apropo – ten beránek mě letos fakt nepokaká, moje nová trouba jistí všechno!

velikonoční mazanec

Špaldový mazanec s tvarohem

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky, do těsta jsem přidávala tvaroh, aby byl mazanec hutnější. Dobrota!
4.67 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 45 min
Porce: 2 menší mazance
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do rendlíku nalijeme mléko a necháme ho ohřát, až je vlahé. Přidáme lžičku cukru, rozmícháme a nadrobíme dovnitř droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  • Rozpustíme máslo a sádlo, nesmí však vřít nebo být horké, nechte jej zchladnout, než jej přidáte k surovinám na kynuté těsto.
  • Odvážíme mouku a nasypeme ji do mísy (špaldovou i pšeničnou), přidáme jedno celé vejce a žloutek, bílek uchováme stranou. Přidáme tvaroh, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, rum a rozinky.
  • Dále přidáme vzešlý kvásek s mlékem, vychladlý rozpuštěný tuk.
  • Zpracujeme v hladké těsto.
  • Necháme kynout cca 30-45 minut na teplém místě.
  • Rozpálíme troubu na 180 °C bez horkovzduchu.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky, ty položíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme bílkem a vložíme do trouby, pečeme asi 30-45 minut. Jestli je mazanec upečený poznáte vpichem špejlí doprostřed mazance. Je-li špejle suchá, je mazanec upečený.
  • Mazanec nechte vychladnout, pocukrujte, krájejte na klínky a podávejte.

Ještě pár slov k receptu:

15 min příprava, 40 min kynutí, 40 min pečení
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

První, co jsem v troubě pekla, byl velikonoční mazanec ze špaldové mouky, do těsta jsem navíc přidala tvaroh, abych si pojistila, že těsto nebude suché.

mazanec ze špaldové moukyvelikonoční mazanec

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

1comment

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Špaldový mazanec s tvarohem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/spaldovy-mazanec-s-tvarohem/