Špaldový mazanec s tvarohem » MlsnáVařečka.cz

Špaldový mazanec s tvarohem

špaldový mazanec

Dnes je Bílá sobota, krátce před Velikonocemi, a mně dnešní ráno zachránilo svátky. Totiž: po dvaceti letech mi odešla trouba a já si objednala novou. Přivezli mi ji poslední pracovní den před Velikonocemi, ve čtvrtek v půl desáté večer. Pan servisák je naštěstí zlatej chlap, a tak nám troubu přišel zapojit v sobotu ráno. Děti měly největší starost, že nebude beránek a mazanec, ale všechny tyhle strachy jsme mohli smést pod stůl. Apropo – ten beránek mě letos fakt nepokaká, moje nová trouba jistí všechno!

První, co jsem v troubě pekla, byl velikonoční mazanec ze špaldové mouky, do těsta jsem navíc přidala tvaroh, abych si pojistila, že těsto nebude suché.

Vytisknout
velikonoční mazanec

Špaldový mazanec s tvarohem


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Porce: 2 menší mazance

Popis

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky, do těsta jsem přidávala tvaroh, aby byl mazanec hutnější. Dobrota!


Ingredience

  • 400 g špaldová mouka hladká
  • 200 g polohrubá mouka
  • 100 g tučný tvaroh
  • 200 ml mléko
  • 30 g droždí
  • 70 g sádlo
  • 40 g máslo
  • 150 g cukr písek
  • 2 vejce
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 1 lžíce rumu
  • 100 g rozinky

Pracovní postup

  1. Do rendlíku nalijeme mléko a necháme ho ohřát, až je vlahé. Přidáme lžičku cukru, rozmícháme a nadrobíme dovnitř droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  2. Rozpustíme máslo a sádlo, nesmí však vřít nebo být horké, nechte jej zchladnout, než jej přidáte k surovinám na kynuté těsto.
  3. Odvážíme mouku a nasypeme ji do mísy (špaldovou i pšeničnou), přidáme jedno celé vejce a žloutek, bílek uchováme stranou. Přidáme tvaroh, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, rum a rozinky.
  4. Dále přidáme vzešlý kvásek s mlékem, vychladlý rozpuštěný tuk.
  5. Zpracujeme v hladké těsto.
  6. Necháme kynout cca 30-45 minut na teplém místě.
  7. Rozpálíme troubu na 180 °C bez horkovzduchu.
  8. Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky, ty položíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme bílkem a vložíme do trouby, pečeme asi 30-45 minut. Jestli je mazanec upečený poznáte vpichem špejlí doprostřed mazance. Je-li špejle suchá, je mazanec upečený.
  9. Mazanec nechte vychladnout, pocukrujte, krájejte na klínky a podávejte.

Poznámky k receptu

15 min příprava, 40 min kynutí, 40 min pečení

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

mazanec ze špaldové moukyvelikonoční mazanec

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: