Špaldový mazanec s tvarohem

špaldový mazanec

Dnes je Bílá sobota, krátce před Velikonocemi, a mně dnešní ráno zachránilo svátky. Totiž: po dvaceti letech mi odešla trouba a já si objednala novou.

Přivezli mi ji poslední pracovní den před Velikonocemi, ve čtvrtek v půl desáté večer. Pan servisák je naštěstí zlatej chlap, a tak nám troubu přišel zapojit v sobotu ráno.

Děti měly největší starost, že nebude beránek a mazanec, ale všechny tyhle strachy jsme mohli smést pod stůl. Apropo – ten beránek mě letos fakt nepokaká, moje nová trouba jistí všechno!

velikonoční mazanec

Špaldový mazanec s tvarohem

Velikonoční mazanec ze špaldové mouky, do těsta jsem přidávala tvaroh, aby byl mazanec hutnější. Dobrota!
4.67 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 minutes
Vaření: 45 minutes
Porce: 2 menší mazance
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do rendlíku nalijeme mléko a necháme ho ohřát, až je vlahé. Přidáme lžičku cukru, rozmícháme a nadrobíme dovnitř droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek, trvá to asi 10 minut.
  • Rozpustíme máslo a sádlo, nesmí však vřít nebo být horké, nechte jej zchladnout, než jej přidáte k surovinám na kynuté těsto.
  • Odvážíme mouku a nasypeme ji do mísy (špaldovou i pšeničnou), přidáme jedno celé vejce a žloutek, bílek uchováme stranou. Přidáme tvaroh, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, rum a rozinky.
  • Dále přidáme vzešlý kvásek s mlékem, vychladlý rozpuštěný tuk.
  • Zpracujeme v hladké těsto.
  • Necháme kynout cca 30-45 minut na teplém místě.
  • Rozpálíme troubu na 180 °C bez horkovzduchu.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky, ty položíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme bílkem a vložíme do trouby, pečeme asi 30-45 minut. Jestli je mazanec upečený poznáte vpichem špejlí doprostřed mazance. Je-li špejle suchá, je mazanec upečený.
  • Mazanec nechte vychladnout, pocukrujte, krájejte na klínky a podávejte.

Ještě pár slov k receptu:

15 min příprava, 40 min kynutí, 40 min pečení
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

První, co jsem v troubě pekla, byl velikonoční mazanec ze špaldové mouky, do těsta jsem navíc přidala tvaroh, abych si pojistila, že těsto nebude suché.

mazanec ze špaldové moukyvelikonoční mazanec

O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

1comment
Danca

Poprve jsem zkousela variantu s tvarohem. Jeste mam v troube, ale uz je jasne, ze vsecko spatne. Mazance jsou uplne placate. Ach jo, poprve, co se mi kynuta vec nepovedla. Priste jdu zas do klasiky

Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Špaldový mazanec s tvarohem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/spaldovy-mazanec-s-tvarohem/