zdravé vafle

Těsto na vafle: zdravý recept

O víkendu se děti nechaly slyšet, že by si ke snídani daly něco dobrého. A protože bylo víc času než v týdnu, vytáhla jsem vaflovač a pustila se do pečení vaflí.

Vafle patří mezi snídaně, které se u nás takzvaně “můžou”. Aby taky ne, je to dobrota, jaké děti sotva řeknou ne. Prolistovala jsem recepty, které na vafle mám, a vybrala si jeden ze špaldové a mandlové mouky. Použité ingredience dávaly tušit, že půjde o recept z kategorie zdravé, a přesto velmi chutné; zkrátka recept, který nepostrádá mňam faktor. A tady je:

zdravé vafle recept

Těsto na vafle: zdravý recept

Těsto na vafle ze špaldové a mandlové mouky, s tvarohem, který vafle krásně zvláční. Vyzkoušejte!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • V míse umixujte celá vejce, tvaroh, mléko, cukr, vanilkovou esenci a špetku soli.
  • Ve druhé míse smíchejte obě mouky a prášek do pečiva.
  • Suchou směs smíchejte s vaječnou směsí, stačí ručně, abyste směs nepřemixovali.
  • Těsto na vafle nechte chvíli odstát, mezitím rozpalte vaflovač, který jste nejprve vytřeli máslem nebo vystříkali olejem ve spreji. Vymazání vaflových plotýnek zabrání napalování těsta.
  • Jakmile je vaflovač dostatečně nahřátý, nalijte do středu naběračkou těsto a rozprostřete v tenké vrstvě. Vaflovač zavřete a opečte vafli dozlatova – na mém vaflovači to trvá 3 minuty.
  • Podávejte polité sirupem, s ovocem, domácí marmeládou, se zakysanou smetanou, posypané kakaem, nasekanými ořechy nebo hořkou čokoládou – jak kdo má rád.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství uděláte asi 10 čtvercových vaflí 10×10 cm.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
zdravé vafle

Zdravé těsto na domácí vafle: tipy a rady

  • Nenalévejte do vaflovače příliš mnoho těsta, vyteklo by stranou vaflovače ven.
  • Při pečení vaflí se řiďte pokyny výrobce. Každý vaflovač má jinak velké a vysoké plotýnky, jiného tvaru. Můj vaflovač má čtvercové plotýnky 10×10 cm, upečení vafle dozlatova trvá 3 minuty.
  • Udržte vaši zvědavost na uzdě a nenakukujte do vaflovače příliš brzy po nalití těsta; vafle by se potrhaly.
  • Zkoušela jsem přidat trochu jedlé sody, která má podobné kypřicí vlastnosti jako prášek do pečiva. Reakce však byla bouřlivá a nalité těsto vyteklo boky vaflovače, zatímco uvnitř nic nezůstalo. S jedlou sodou u vaflí opatrně a pouze u vyzkoušených receptů.
  • EXTRA TIP: Pokud vám vafle zbydou a chcete si je dát později, opečte je na kousku másla na nepřilnavé pánvi. Vafle se prohřejí, krásně rozvoní a získají zpět křupavou kůrčičku.
blank

TIP: Stále nemáte dost? Zkuste náš další recept na belgické vafle.

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Těsto na vafle: zdravý recept, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/testo-na-vafle-zdravy-recept/