pečené kuřecí paličky

Šťavnaté kuřecí paličky gyros

Narazit na kuřecí paličky v chlaďáku oblíbeného obchodu nedá moc práce. Spolu s kuřecími prsy a stehýnky patří k běžné nabídce, navíc cenově spadají do kategorie lidovka, tedy při jejich koupi nemusíte sáhnout hlouběji do kapsy.

Dnes mám pro vás recept na kuřecí paličky obalované v mouce s kořením Gyros. Připravuju je tak, že je nejprve krátce osmažím na pánvi a pak peču v alobalu v troubě. Výsledkem je šťavnaté, nevysušené maso, ke kterému se ideálně podává vařený brambor a tzatziki.

Kuřecí paličky recept

Šťavnaté kuřecí paličky gyros

Kuřecí paličky obalované v koření gyros, pečené v troubě. Se zlatavou kůrčičkou, uvnitř krásně šťavnaté.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Elektrickou troubu zapneme na 170 °C.
  • Paličky omyjeme, zbavíme je případných zbytků brk a osušíme papírovou utěrkou.
  • V hlubokém talíři smícháme mouku a koření Gyros.
  • Ve směsi obalíme každou paličku zvlášť.
  • Rozpálíme pánev s vyšší vrstvou oleje, ve které paličky osmažíme, aby se vytvořila kůrčička. Smažíme z každé strany cca 3-5 minut, otáčíme, až jsou rovnoměrně osmažené.
  • Pečicí mísu vyložíme alobalem, naskládáme do ní paličky a zbytkem alobalu je přikryjeme.
  • Dáme do trouby péct zhruba na hodinu.
  • Mezitím uvaříme brambory a připravíme tzatziki k podávání.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
kuřecí paličky
pečené kuřecí paličky

Pečené kuřecí paličky: tipy a rady

  • Směs Gyros již obsahuje sůl, paličky tedy není potřeba solit. Když budete směs koření vybírat, ujistěte se, že obsahuje pouze přírodní sušené bylinky a žádné přidané chemické látky.
  • Při smažení na pánvi paličky prskají, buďte opatrní, abyste se nespálili od oleje.
  • Osmažením paliček předem na pánvi získají křupavou kůrčičku, upečením v troubě zase šťavnatost. Maso na paličkách je poměrně vysoké, pozvolným pečením v troubě zajistíme, že maso bude propečené i u kosti.
  • Pokud byste chtěli kůrčičku opravdu křupavou, můžete při pečení zhruba 20 minut před koncem odstranit horní alobal.
  • Maso z kuřecích paliček je vhodné také na grilování. V tom případě naložte paličky předem do olejové marinády; maso se pak nepřichytí na mřížku grilu. Paličky grilujte pozvolna, až bude kůrčička křupavá a zlatá.
blank

Jak na rychlé tzatziki? Recept

Dejte do sítka 200 ml řeckého jogurtu s tučností kolem 10% a nechte alespoň půl hodiny odkapat přebytečnou tekutinu.

Mezitím oloupejte ½ okurky, nakrájejte ji podélně na 4 pruhy a zlehka osolte. Okurka se vypotí a nepustí do tzatziki tolik vody.

Utřete stroužek česneku. Vypocenou okurku nakrájejte na kostičky (nikoliv na struhadle), smíchejte s odkapaným jogurtem, lehce osolte, přidejte česnek a smíchejte.

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Šťavnaté kuřecí paličky gyros, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/stavnate-kureci-palicky/