Zapečená máslová dýně: podzimní recept – MlsnáVařečka.cz
zapečená máslová dýně

Zapečená máslová dýně: podzimní recept

Dýně na podzim dobývají kuchyně, a aby taky ne, plody dýní jsou chutné a zdravé, dá se s nimi čarovat v nekonečném množství receptů, sladkých i slaných.

Klasikou je dýně v podobě polévky nebo pyré, já pro vás mám máslovou dýni zapečenou s žampiony a čedarem. Servírovaná na talíři vypadá skvěle, a zrovna tak dobře i chutná.

Dýni můžete ochutit v podstatě čímkoliv, mně se osvědčila kombinace tučnějších sýru, tedy třeba Niva, Čedar, Feta; žampionů, šunky a ořechů (vlašské ořechy, lískové ořechy, para ořechy).

TIP: Když už jsme u těch ořechů, tak opravdu kvalitní ořechy za dobrou cenu koupíte v obchodě Grizly.cz

A teď už k receptu z máslové dýně:

Vytisknout
zapečená máslová dýně se sýrem a žampiony recept

Zapečená máslová dýně: podzimní recept


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 60 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 1 hodina 30 minut
  • Porce: 4

Popis

Máslová dýně zapečená se sýrem a žampiony. Rychlý a moc chutný recept.


Ingredience

  • 1-2 máslové dýně
  • olivový olej
  • 100 g vepřové šunky vcelku
  • 200 g Čedaru
  • 50 g čerstvých žampionů
  • snítka zelené petrželky
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • pepř

Pracovní postup

  1. Máslové dýně rozpůlíme, vydlabeme z nich semínka, položíme je na plech vyložený pečicím papírem, dužinu zakápneme olivovým olejem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 °C asi 60 minut do změknutí.
  2. Po upečení z dýně vydlabeme měkkou dužinu, kterou vložíme do připravené misky.
  3. K dužině přidáme na kostičky nakrájenou šunku, na plátky nakrájené a oloupané žampiony, část nasekané petrželky a část čedaru nakrájeného na kostičky.
  4. Osolíme, opepříme a přidáme muškátový oříšek. Nakonec vše důkladně promícháme.
  5. Směs vložíme zpět do vydlabaných dýni, na povrchu zasypeme zbylým nastrouhaným Čedarem a zapékáme v troubě zapnuté na střední teplotu asi 30 minut.
  6. Ještě teplé dýně servírujeme na stůl, ozdobíme čerstvou natí zelené petrželky.

Poznámky k receptu

Z jedné máslové dýně připravíte zhruba 2 porce pokrmu.

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

Máslovou dýni rozpulte, vydlabejte, a dejte do trouby péct na pečicím papíře

Co je máslová dýně?

Máslová dýně má typický hruškovitý tvar se světlou slupkou. Struktura dužniny této dýně odpovídá názvu: je měkká, máslovitá, s neutrální až nasládlou chutí. I proto se máslová dýně dobře hodí do sladkých jídel a netradičních dezertů.

Její příprava je rychlá, dužnina je hotová při všech běžných tepelných úpravách během chvilky. Na rozdíl od okrasných dýní má máslová dýně měkkou dužninu v dostatečném množství, abyste si na ní pochutnali.

Další známé dýně, které v poslední době dobývají kuchyně, jsou Hokkaidó, špagetová dýně nebo aromatická muškátová dýně.

Recepty s máslovou dýní

Pro malé děti je máslová dýně skvělou volbou jako jeden z prvních příkrmů, ale co my, dospěláci, případně naše pubertální ratolesti? Tady je pár tipů na dýňové recepty:

  • Dýni lze připravit na nespočet způsobů, klasika je dýňové pyré (recept P&G Foodies), kterým se dá s úspěchem nastavit bramborová kaše.
  • Prakticky vždy se z dýně podaří připravit krémová polévka, ochucená špetkou muškátového oříšku nebo kurkumou.
  • Máslová dýně chutná báječně zapečená s masem (recept od Lucie Grusové z Paleosnadno v low carb stylu).
  • Ti, kteří masu neholdují, můžou vyzkoušet salát z máslové dýně s luštěninou (recept Kublanka vaří doma), vhodná je červená čočka, která je na přípravu stejně rychlá, jako samotná máslová dýně.

Nenechte se mýlit tím, že máslová dýně je zelenina, snadno z ní totiž připravíte sladký dezert, po němž se budou olizovat největší mlsouni. Zkuste třeba skvělý dýňový moučník, který pro vás připravily Linda Rybová a Kateřina Winterová z oblíbeného TV pořadu Herbář.

Máslová dýně jako příkrm

Máslovou dýni díky nasládlé chuti skvěle zužitkují maminky jako příkrm pro své malé děti.

Dýně obvykle neobsahují žádné alergizující látky, navíc jsou přirozeně bezlepkové a obsahují spoustu zdraví prospěšných prvků. Máslová dýně se dá použít jako jeden z prvních příkrmů pro děti.

Koupíte-li si máslovou dýni v obchodě nebo na trhu, připravte ji dětem jednoduše s bramborem nebo s jakoukoliv přílohou, kterou mají rády.

Zbytek dýně oloupejte, odstraňte semínka. Dužninu povařte na páře do měkka, rozmixujte, vychladlé pyré rozdělte do silikonových formiček a dejte zamrazit.

Zamrazené dýňové pyré vyndejte z formiček a vložte do pytlíku – budete tak mít máslovou dýni připravenou na další použití.

Pečená dýně

Kromě vaření dýně na páře můžete dýni upéct v troubě, pečením chuť zintenzivní.

V případě pečení máslovou dýni podélně rozřízněte, vydlabejte semínka (moc jich není), potřete trochou olivového oleje. Rozpalte troubu na 200 °C, dýni položte řeznou stranou na pečicí papír, kterým jste vyložili plech. Pečte v troubě asi půl hodiny, nebo než dýně změkne – píchněte do ní nožem. Nechte vychladnout, dužinu vydlabejte a zamrazte podle postupu výše.

Co dalšího se dá s máslovou dýní udělat?

Máslová dýně, dobře skladovaná v suchu a chladu, vydrží zhruba 4 měsíce. Zbyde-li vám větší množství, klidně z ní udělejte kompot, nebo ji, nakrájenou na kostky, zamrazte.

Dýně jde zpracovat na pyré a zavařit do skleniček. Až skončí podzim a s ním sezóna dýní, budete moci sáhnout do špajzky nebo do mrazáku a vyndat si chutný základ pro přípravu zdravých jídel pro celou rodinu.

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: