TOP 3 Stolní mixéry: TEFAL, ETA, G21. Čtěte recenzi! »

zeleninová kaše s masem

Cuketový prívarok s vepřovým pleckem

Jídlo z mého dětství. Vařili nám ho ve školce, škole, ale hlavně nám ho vařila babička. A pamatuji si, že tenkrát jsem ho neměla moc v lásce 😀 Zato teď… mohla bych se po něm utlouct, a díkybohu i můj malý syn, protože když už je navařeno, tak bude jíst co je 😉

Pojmenování “prívarok” v České republice není moc známé, tak vám tedy povím, že se jedná o pokrm na způsob kaše ze zeleniny, brambor, a případně jiných surovin. Kaše je ve finále zahuštěná a většinou má sladkokyselou chuť. Podává se obvykle jako příloha k masu. Vůbec se tohoto popisu nebojte, a s chutí do toho.

Vytisknout
prívarok recept

Cuketový prívarok s vepřovým pleckem


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 40 min
  • Celkový čas: 40 min
  • Porce: 4

Popis

Prívarok – nejpravděpodobnější překlad by byl zeleninová kaše, jemně navinulá. S vepřovým masem chutná báječně, vyzkoušejte recept!


Ingredience

  • 1 větší cuketa
  • 1 větší cibule nebo dvě menší
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžičky cukru krupice
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 250 ml smetany na vaření nebo mléka
  • 1 lžíce octa nebo citrónové šťávy
  • sůl a pepř
  • 500 g vepřového masa (plec nebo kýta)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mleté sladké papriky

Pracovní postup

  1. Nejdřív si připravíme maso. Odblaníme ho a nakrájíme na kostičky velké cca 1,5 x 1,5cm. Na pánvi si rozehřejeme 2 lžíce oleje a na něm osmahneme najemno nakrájenou ½ cibule (1 menší) do sklovita. Poté přidáme maso a osmahneme do zlatova. Přidáme kmín, papriku a utřený česnek, ještě asi minutku smažíme, ale pozor, aby se paprika a česnek nezačaly připalovat. Poté podlijeme horkou vodou tak, aby bylo maso zhruba do poloviny ponořené. Necháme dusit doměkka. Může to trvat 30 minut i déle, záleží na mase, které jste zvolili.
  2. V hrnci si na zbytku oleje osmahneme zbytek cibule. Cuketu můžeme oloupat, ale nemusíme. V případě, že máme opravdu velkou cuketu, je lepší vydlabat z ní jadýrka. Nastrouháme ji na široké nudličky a přidáme k cibulce, a ještě chvilku restujeme, asi 2-3 minuty. Poté podlijeme horkou vodou tak, aby byla voda asi do 1 cm od dna a necháme 10-15 minut dusit pod pokličkou doměkka. Přidáme sůl a pepř dle chuti.
  3. Nakonec přidáme smetanu smíchanou s moukou a mícháme, dokud směs nezhoustne do mírně hutné kaše.
  4. Dochutíme lžičkou nebo dvěma cukru a octem nebo citrónovou šťávou.
  5. Podáváme v hlubokém talíři, navrch naložíme porci masa s vypečenou šťávou.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading...

příprava zeleninové kašeprívarok

Prívarok s vepřový masek: tipy a rady

  • Místo masa můžete k prívarku podávat uvařené vajíčko rozřízlé napůl nebo na čtvrtiny.
  • Do prívarku můžete dát i lžičku kopru, kdo má rád, bude mu ale tím pádem chutí připomínat koprovku.
  • Není to standardem, ale jak je vidět na fotkách, já do prívarku přidávám ještě asi 2 na malé kostičky nakrájené brambory; ráda je potom vyjídám.
  • Kyselost si můžete dochutit až u stolu každý dle libosti, někdo má rád sladší, někdo pořádně okyselené.

zeleninová kaše s masem

Náš tip: Zkuste hovězí kostky z plecka s kořenovou zeleninou

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.


>