Řecké tzatziki – co to je a jak připravit
Tzatziki, zvukomalebné slovíčko, za nímž se skrývá osvěžující studená omáčka ze salátové okurky a řeckého jogurtu. A právě v Řecku, odkud tzatziki pochází, se tradičně podává k jídlům typu gyros nebo souvlaki.
O víkendu jsem rodině připravovala gyros z kuřecích stehenních řízků, a aby maso nebylo suché, navršila jsem na ně kopečky tzatziki. Příprava této okurkové omáčky je jednoduchá, potřebujete jen pár surovin. A tady je recept:
Řecké tzatziki – co to je a jak připravit
Řecké tzatziki, lahodná studená omáčka z okurky a jogurtu, ideální k bílému pečivu, bagetce, opečeným bramborám či masu.
Vytisknout
Připnout
Porce: 2
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Okurku oloupeme a rozpůlíme, semínka uprostřed po celé délce okurky vyřízneme.
- Pokud máme čas, okurku osolíme a necháme vypotit. Okurka pustí šťávu a tzatziki bude mít lepší konzistenci, bude držet pohromadě.
- Okurku nastrouháme nahrubo, dáme do cedníku, a vymačkáme šťávu.
- Snítku kopru „očešeme“, vrcholek kopru můžeme dát stranou na ozdobu.
- K nastrouhané okurce přidáme jogurt, nahrubo rozdrcený česnek, citronovou šťávu, olivový olej, kopr.
- Rozmícháme, vložíme do misky, přizdobíme koprem a dáme do lednice vychladit. Zhruba po hodině vyndáme a podáváme.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Řecké tzatziki: rady a tipy
- Ačkoliv je příprava tzatziki snadná, je třeba na její přípravu myslet předem. Jednak je ideální, pokud si tzatziki po přípravě může hodinku odpočinout v lednici, kdy se chutě rozloží a omáčka získá správnou teplotu, a také, pokud chcete nechat okurku vypotit a jogurt odkapat (viz dále), budete k tomu nějaký ten čas navíc také potřebovat.
- Místo řeckého jogurtu můžete použít bílý plnotučný, nebo smetanový jogurt. Řecký však tztatziki dodá správný šmak, navíc řecké jogurty jsou v obchodech již běžně dostupné. Nepoužívejte odtučněnou verzi jogurtu, tzatziki by se rozteklo a nebylo by dobré.
- Při honbě za dokonalým, pevným tzatziki, které se nebude roztékat, můžeme nechat odkapat i jogurt. Ideálně přes hrubé plátýnko, klidně přes noc (já jsem pouze vymačkala okurku, jogurt nikoliv, na konzistenci je to trochu znát, na chuti nikoliv 🙂
- Pokud máte čerstvou, mladou salátovou okurku, nejlépe z domácí zahrádky, která má tenkou slupku, pak ji loupat nemusíte, a nastrouhejte ji i se slupkou.
- Tzatziki se podává k masu, s čerstvou bagetkou nebo opečenými bramborami. Všechny kombinace chutnají božsky!