řecké tzatziki

Řecké tzatziki – co to je a jak připravit

Tzatziki, zvukomalebné slovíčko, za nímž se skrývá osvěžující studená omáčka ze salátové okurky a řeckého jogurtu. A právě v Řecku, odkud tzatziki pochází, se tradičně podává k jídlům typu gyros nebo souvlaki.

O víkendu jsem rodině připravovala gyros z kuřecích stehenních řízků, a aby maso nebylo suché, navršila jsem na ně kopečky tzatziki. Příprava této okurkové omáčky je jednoduchá, potřebujete jen pár surovin. A tady je recept:

tzatziki recept

Řecké tzatziki – co to je a jak připravit

Řecké tzatziki, lahodná studená omáčka z okurky a jogurtu, ideální k bílému pečivu, bagetce, opečeným bramborám či masu.
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Vaření: 30 min
Porce: 2
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 1 salátová okurka
  • 200 ml řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • citronová šťáva (z ½ citronu)
  • SŮL (pepř)
  • snítka čerstvého kopru

PRACOVNÍ POSTUP

  • Okurku oloupeme a rozpůlíme, semínka uprostřed po celé délce okurky vyřízneme.
  • Pokud máme čas, okurku osolíme a necháme vypotit. Okurka pustí šťávu a tzatziki bude mít lepší konzistenci, bude držet pohromadě.
  • Okurku nastrouháme nahrubo, dáme do cedníku, a vymačkáme šťávu.
  • Snítku kopru „očešeme“, vrcholek kopru můžeme dát stranou na ozdobu.
  • K nastrouhané okurce přidáme jogurt, nahrubo rozdrcený česnek, citronovou šťávu, olivový olej, kopr.
  • Rozmícháme, vložíme do misky, přizdobíme koprem a dáme do lednice vychladit. Zhruba po hodině vyndáme a podáváme.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

tzatziki

Řecké tzatziki: rady a tipy

  • Ačkoliv je příprava tzatziki snadná, je třeba na její přípravu myslet předem. Jednak je ideální, pokud si tzatziki po přípravě může hodinku odpočinout v lednici, kdy se chutě rozloží a omáčka získá správnou teplotu, a také, pokud chcete nechat okurku vypotit a jogurt odkapat (viz dále), budete k tomu nějaký ten čas navíc také potřebovat.
  • Místo řeckého jogurtu můžete použít bílý plnotučný, nebo smetanový jogurt. Řecký však tztatziki dodá správný šmak, navíc řecké jogurty jsou v obchodech již běžně dostupné. Nepoužívejte odtučněnou verzi jogurtu, tzatziki by se rozteklo a nebylo by dobré.
  • Při honbě za dokonalým, pevným tzatziki, které se nebude roztékat, můžeme nechat odkapat i jogurt. Ideálně přes hrubé plátýnko, klidně přes noc (já jsem pouze vymačkala okurku, jogurt nikoliv, na konzistenci je to trochu znát, na chuti nikoliv 🙂
  • Pokud máte čerstvou, mladou salátovou okurku, nejlépe z domácí zahrádky, která má tenkou slupku, pak ji loupat nemusíte, a nastrouhejte ji i se slupkou.
  • Tzatziki se podává k masu, s čerstvou bagetkou nebo opečenými bramborami. Všechny kombinace chutnají božsky!

gyros s tzatziki

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Řecké tzatziki – co to je a jak připravit, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/recke-tzatziki-co-to-je-a-jak-pripravit/