Cizrnový falafel

cizrnový falafel

Pokud si chcete odpočinout od masa a přemýšlíte, jakým bezmasým jídlem byste potěšili svoje chuťové buňky, vsaďte na falafel. Co je falafel? Jedná se o vegetariánský pokrm z cizrny pocházející z Egypta (dost možná z Indie, ale to je koneckonců fuk, protože stále chutná skvěle).

Falafel se v arabských zemích často servíruje na talíři nebo v chlebu pita, s jogurtovou omáčkou, sezamovou pastou (tahini), zeleninovými saláty.  

Cizrnový falafel recept

Cizrnový falafel

Falafel z cizrny, vegetariánské kuličky tradičně smažené v oleji.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 1 hod
Porce: 4 -5
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 2 hrnky namočené cizrny
  • 1 hrnek nasekané jarní cibulky (zelená část)
  • 1/2 hrnku nasekané petrželky
  • 4 stroužky nasekaného česneku
  • 1 polévková lžíce mletého římského kmínu
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • větší špetka chilli
  • Olej vhodný na pečení a smažení

PRACOVNÍ POSTUP

  • Cizrnu namočíme přes noc, aby byla měkká, ale stále křupavá.
  • Druhý den slijeme vodu a cizrnu rozmixujeme. Pozor: cizrnu na falafel zásadně nevaříme!
  • Do mixéru poté přidáme nasekanou cibulku, petrželku, na menší kousky nasekaný česnek a znovu promixujeme.
  • Směs na falafel přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice odpočinout.
  • Ze směsi tvarujeme kuličky a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě.
  • Smažíme ve velké vrstvě oleje na středním plameni dozlatova.
  • Podáváme samotné s jogurtem, v pita chlebu, tortille nebo v arabském chlebu.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

příprava falafelu

Falafel: tipy a rady

  • Falafel ve tvaru kuliček se obvykle smaží v oleji, ale dá se péct také v troubě. Získáte tak o něco zdravější verzi. Kuličky cizrnového falafelu pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.
  • Falafel se dá jíst jako hlavní jídlo, ale také jako příloha. Například Kluci v akci jej připravují s tradičním salátem tabouleh a jogurtovým dipem.
  • Hezký recept na falafel vyšel také v časopisu Apetit: ti doporučují naplnit jím nahřátý pita chléb, přidat hummus, čerstvou zeleninu, jogurtovou zálivku a připravit si tak zdravý vegetariánský oběd. Samotný falafel odpovídá zásadám vegan stravy.
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Cizrnový falafel, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cizrnovy-falafel/