Šťavnaté kuřecí paličky gyros
Narazit na kuřecí paličky v chlaďáku oblíbeného obchodu nedá moc práce. Spolu s kuřecími prsy a stehýnky patří k běžné nabídce, navíc cenově spadají do kategorie lidovka, tedy při jejich koupi nemusíte sáhnout hlouběji do kapsy.
Dnes mám pro vás recept na kuřecí paličky obalované v mouce s kořením Gyros. Připravuju je tak, že je nejprve krátce osmažím na pánvi a pak peču v alobalu v troubě. Výsledkem je šťavnaté, nevysušené maso, ke kterému se ideálně podává vařený brambor a tzatziki.
Šťavnaté kuřecí paličky gyros
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 kg kuřecí paličky (rodinné balení)
- 60 g HLADKÁ MOUKA
- ½ sáček koření Gyros
- Olej vhodný na pečení a smažení
PRACOVNÍ POSTUP
- Elektrickou troubu zapneme na 170 °C.
- Paličky omyjeme, zbavíme je případných zbytků brk a osušíme papírovou utěrkou.
- V hlubokém talíři smícháme mouku a koření Gyros.
- Ve směsi obalíme každou paličku zvlášť.
- Rozpálíme pánev s vyšší vrstvou oleje, ve které paličky osmažíme, aby se vytvořila kůrčička. Smažíme z každé strany cca 3-5 minut, otáčíme, až jsou rovnoměrně osmažené.
- Pečicí mísu vyložíme alobalem, naskládáme do ní paličky a zbytkem alobalu je přikryjeme.
- Dáme do trouby péct zhruba na hodinu.
- Mezitím uvaříme brambory a připravíme tzatziki k podávání.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Pečené kuřecí paličky: tipy a rady
- Směs Gyros již obsahuje sůl, paličky tedy není potřeba solit. Když budete směs koření vybírat, ujistěte se, že obsahuje pouze přírodní sušené bylinky a žádné přidané chemické látky.
- Při smažení na pánvi paličky prskají, buďte opatrní, abyste se nespálili od oleje.
- Osmažením paliček předem na pánvi získají křupavou kůrčičku, upečením v troubě zase šťavnatost. Maso na paličkách je poměrně vysoké, pozvolným pečením v troubě zajistíme, že maso bude propečené i u kosti.
- Pokud byste chtěli kůrčičku opravdu křupavou, můžete při pečení zhruba 20 minut před koncem odstranit horní alobal.
- Maso z kuřecích paliček je vhodné také na grilování. V tom případě naložte paličky předem do olejové marinády; maso se pak nepřichytí na mřížku grilu. Paličky grilujte pozvolna, až bude kůrčička křupavá a zlatá.
Jak na rychlé tzatziki? Recept
Dejte do sítka 200 ml řeckého jogurtu s tučností kolem 10% a nechte alespoň půl hodiny odkapat přebytečnou tekutinu.
Mezitím oloupejte ½ okurky, nakrájejte ji podélně na 4 pruhy a zlehka osolte. Okurka se vypotí a nepustí do tzatziki tolik vody.
Utřete stroužek česneku. Vypocenou okurku nakrájejte na kostičky (nikoliv na struhadle), smíchejte s odkapaným jogurtem, lehce osolte, přidejte česnek a smíchejte.