palačinky na slano

Překládané palačinky na slano

Byli jsme se synem před dvěma dny na farmě pro čerstvé mléko, a protože mi v ledničce pořád litr zůstával, přemýšlela jsem, co s ním. Mamka vzpomínala, jak si dávali zkyslé mléko s bramborami pečenými v troubě, ale vnitřní hlas moudře našeptával, že ty moje mlsné huby bych podobnou dobrotou neoslnila.

Rozhodla jsem se pro palačinky, dělané na slano, skládané na způsob francouzských galetek. K plnění jsem použila osvědčenou klasiku, kterou se obvykle nic nezkazí: sýr a salám, a uprostřed jsem nechala vykukovat vaječí oko 🙂

recept na palačinky na slano

Překládané palačinky na slano

Palačinky na slano skládané na způsob francouzských galetek.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 30 min
Porce: 10
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Palačinkové těsto:

Na plnění:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Mléko smícháme s oběma druhy mouk, vejci a špetkou soli, důkladně promícháme (používám ruční metlu). Necháme 30 minut stát.
  • Rozpálíme pánev na střední plamen, lehce zakápneme olejem a necháme jej „rozjet“ po ploše pánve.
  • Nalejeme naběračku těsta (krouživým pohybem jej rozlévám po ploše), tenkou palačinku nechám smažit z jedné strany do zlatova.
  • Doprostřed palačinky uděláme kroužek z nakrájeného sýra, hnízdečko pro sázené vejce. Opatrně jej rozklepneme, posolíme, opepříme.
  • Hrany palačinky přehneme ke středu, přiklopíme pokličkou a necháme vejce zatáhnout. Pokud máte litinovou pánev, dejte na chvíli zapéct do trouby.
  • Ozdobíme zeleninou a lístky bazalky a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Z uvedeného množství usmažíme asi 10 palačinek. Plnila jsem z toho 4, zbytek jsem uložila do lednice a zítra budu mazat na sladko 🙂
Těsto máte připravené za 5-10 minut, poté 30 minut odpočívá, a pak si musíte u plotny odstát smažení. Zabere to kolem půl a tři čtvrtě hodiny.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

palačinky na slano

TIP: Palačinkové těsto je dělané z 1/3 z pohankové mouky, ze 2/3 z hladké pšeničné. Vyzkoušejte 🙂 chutná dobře, netradičně a ještě můžete mít dobrý pocit, že jste udělali něco pro své zdraví.

palačinky na litinové pánvisyrečky na palačincesázené vejce na palačince

Dokonalé palačinky: těsto a jak smažit

  • Pravidlo číslo jedna: palačinkové těsto si musí před smažením odpočinout! Smíchejte potřebné suroviny a počkejte 20-30 minut, než začnete péct.
  • Pánev dostatečně nahřejte a vytřete trochou oleje, případně olej smíchejte s máslem. Není třeba, aby těsto v oleji plavalo. Čím víc oleje, tím budou okraje palačinek křupavější.
  • První palačinka je vždy testovací. Vyzkoušejte těsto, zda se nepřichytává na pánev, netrhá se a jde dobře obracet.
  • Palačinky pečte na středním plameni, nespěchejte. Na rozpáleném oleji se v palačince udělá spousta bublin, palačinka se bude lámat, nebude hebká.
  • Pro palačinky se fajn hodí speciální pánev z nízkými okraji, pokud jste do palačinek fanda nebo je často připravujete pro větší skupinu strávníků, zkuste zapřemýšlet na palačinkovačem.
  • Francouzi dělají palačinky z pohankové mouky, tzv. crêpes. Pro našince přivyklé pšeničné mouce mohou připadat chuťově výrazné. V tomto receptu (viz výše) jsem do pšeničné mouky přimíchala 1/3 pohankové. Těsto je chutné, dobře se s ním pracuje a na jazyku můžete cítit tóny této zdravé, bezlepkové obiloviny.
  • Zde na blogu také najdete recept na hebké palačinky za špaldové mouky.
  • Pokud do těsta nepřidáte cukr, můžete palačinky plnit jak naslano, tak sladkou náplní (tvaroh, marmeláda).

palačinky na slano

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Překládané palačinky na slano, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/prekladane-palacinky-na-slano/