Pórková polévka krémová se smetanou

pórková polévka

Pórková polévka je rychlá, jednoduchá a chutná jako od babičky. Mixuji ji ve stolním mixéru, je pak krásně krémová. Do polévky přidávám brambory.

Pórek je podzimní a zimní zelenina, z jednoho pořádného pórku, který v sezóně ani není příliš drahý, připravíte plný hrnec polévky.

Pro nás pro ženy má pórková polévka jedno velké plus: je nízkokalorická, ačkoliv obsahuje trochu sladké smetany. Pokud chcete, tak můžete smetanu klidně vynechat, ale pro zachování ještě více chuti má smetana v receptu svoje místo.

pórková polévka

Pórková polévka krémová se smetanou

Recept na krémovou pórkovou polévku, s bramborami a sladkou smetanou. Chutná jako od babičky!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 30 min
Porce: 6
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 1 větší pórek
  • celerová nať (nebo petrželová)
  • 1 CIBULE
  • 1 BRAMBORY
  • 2-3 Stroužky česneku
  • 100 ml sladké smetany
  • 1,5 l vody
  • 0,5 zeleninového vývaru (nemusí být)
  • oříšek másla
  • 1 vejce
  • SŮL
  • bílý pepř
  • pažitka

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zeleninu umyjeme a rozkrájíme na kostičky.
  • Z pórku odřízneme bílé kořínky a horní zavadlou zelenou část. Zbavíme se také jedné krycí vrstvy pórku. Nyní pórek podélně rozřízneme, zelené vrstvy rozebereme a důkladně jej vymyjeme pod tekoucí vodou. Často se tu totiž dají najít zbytky hlíny, které pak v polévce skřípou mezi zuby. Umytý pórek pak rozkrájíme na kolečka.
  • V polévkovém hrnci se silným dnem rozehřejeme kousek másla a přidáme rozkrájenou zeleninu, kterou 10 minut dusíme. Občas zamícháme, aby se zelenina nepřipálila.
  • Podušenou zeleninu přelijeme uvařenou vodu, přidáme zeleninový vývar a vaříme asi 20 minut, aby brambory změkly.
  • Polévku rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko.
  • Přidáme smetanu, bílý pepř a osolíme.
  • Nakonec do hotové polévky rozkvedláme vajíčko. Podáváme s opraženou houskou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
Příprava pórkové polévky v POLÉVKOVÉM HRNCI se silným dnem

Pórková polévka: rady a tipy

  • Pórkovou polévku můžete na konci vaření zahustit jíškou z trochy másla a mouky.
  • Nikdy nezapomeňte zeleninu na polévku podusit na másle, velmi to zvýrazní chuť polévky, věřte, že si pak mnohem více pochutnáte.
  • Housku do polévky vezměte den dva starou, nakrájejte ji na malé kostičky a osmažte na troše másla. Případně ji můžete šoupnout do trouby a nechat ji tam usušit. Po vhození do polévky kostičky natáhnou tekutinu a změknou.         
  • Pokud si nehlídáte linii, tak smetanu použijte tučnou, s obsahem tuku přes 30 % (je to ta na šlehání). Jestliže si k ruce vezmete smetanu na vaření (ta má kolem 12 % tuku), pak opatrně s vařením. Méně tučné smetany nejsou tak teplotně stabilní, snadno by se vám mohlo stát, že se vám smetana v polévce srazí.
  • Jak říkají Kluci v akci, pórková polévka je inspirovaná Francií, jejich verzi najdete TADY.
  • Aby byla polévka krémová, umixujte ji ve stolním mixéru.
  • Pórek je velmi rychlý na úpravu, je chutný, a navíc i zdravý. Díky obsahu selenu a zinku podporuje přispívá ke kvalitě vlasů i pokožky, působí antibioticky a také podporuje vylučování moči. Zároveň je chudý na energii a kalorie, proto se skvěle hodí na hubnutí, když se potřebujete zbavit několika kil.

Máte rádi polévky? Zkuste naše další recepty, třeba na polévku ČOČKOVOU nebo MAĎARSKOU.

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Pórková polévka krémová se smetanou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/porkova-polevka-kremova-se-smetanou/