Domácí zeleninový bujón » MlsnáVařečka.cz

Domácí zeleninový bujón

domácí zeleninový bujon

Pokud se řadíte mezi vyznavače zdravého životního stylu, připravte si svůj vlastní domácí zeleninový bujón. Garantuji vám, že jakmile jednou ochutnáte, už si nikdy průmyslově zpracovanou masoxovou kostku nekoupíte.

Pro přípravu bujónu nejlépe zpracujte povadlou zeleninu, různé zbytky natí nebo přebytky ze zahrádky. Bylo by škoda je zbytečně vyhazovat, takhle pro ně najdete šikovné využití.

TIP: Na čištění zeleniny se mi osvědčil tenhle DŘEVĚNÝ KARTÁČ NA ZELENINU, doporučuji!

Výhodou tohoto receptu je, že víte, co do svého zeleninového bujónu dáváte. Věřte, že vám bude lépe chutnat.

Vytisknout
domácí zeleninový bujon recept

Domácí zeleninový bujón


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 30 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Porce: cca 1 zavařovací sklenice

Popis

Výborný a poměrně rychle připravený zeleninový vývar, domácí, bez chemických dochucovadel. Vyzkoušejte!


Ingredience

  • 1 kg mrkve
  • 400 g cibule
  • 600 g petržele
  • 100 g petrželové natě
  • 60 g celeru
  • 100 g celerové natě
  • 500 g kedlubny
  • 900 g kapusty
  • 60 g česneku
  • 250 g másla (pro veganskou verzi použijte stejné množství olivového nebo jiného oleje)
  • 200 g soli

Pracovní postup

  1. Zeleninu nastrouháme nebo nakrájíme na malé kousky, pořádně promícháme ve větší nádobě a rozdělíme na dva stejné díly.
  2. Do hrnce o objemu kolem 4 litrů dáme rozpustit jednu kostku nakrájeného másla (250 g). Na rozpuštěném másle podusíme zeleninu po dobu 10 minut. Zeleninu poté rozmixujeme ponorným mixérem.
  3. Přidáme sůl, necháme ji rozpustit. Plníme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a ihned otočíme dnem vzhůru. Množství soli se nelekejte, protože působí ve směsi jako konzervant a dochucovadlo. V průmyslově zpracovaném bujónu je soli daleko více než ve vaší domácí směsi.
  4. Do polévky pro 4 osoby dáváme přibližně 1 polévkovou lžíci. Zeleninový bujón uchováváme v chladu v lednici.

Poznámky k receptu

Zeleninový bujón je zčásti konzervovaný solí a máslem. V lednici vydrží až 6 měsíců.

Ohodnotit recept:

(6 hodnocení, průměr: 4,33 z 5)
Loading…

suroviny na domácí zeleninový bujon
Suroviny na domácí zeleninový bujón

Co je bujón?

Bujón je slovo franzouzského původu, do češtiny by se asi nejlépe hodil překlad vývar. Bujón tedy vzniká vyvařením potravin do tekutiny, nejčastěji masa a zeleniny.

Správně připravený vývar má intenzivní, koncentrovanou chuť a používá se při vaření polévek nebo omáček. Našinci si obvykle pod slovem bujón představí redukovaný, zahuštěný vývar ve tvaru kostky. V minulosti byly bujónové kostky v kuchyních hojně využívané, nutno však říct, že chuť jim dodávala umělá (chemická) dochucovadla. Proto od nich moderní hospodyňky upouštějí a připravují si vlastní domácí vývary bez chemických konzervantů.

Bio bujóny

Další z možností je vhodit si do košíku v obchodě bujón, při jehož výrobě byly použité jen vybrané přírodní suroviny. Zdravé vývary se dělají jak ve formě klasické kostky, nebo v prášku. Příkladem budiž Bio Bujón od firmy Rinatura.

V Česku jsou také firmy, které vyrábějí domácí vývary do skla. Připlatíte si, ale máte jistotu, že dostanete chutný základ pro vaření polévek nebo omáček.

TIP: Zkuste náš další recept na výborný krůtí vývar.

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: